Sport : Konjički sport

Objavljeno: 28.5.2015. u 0:04
Prikaza: 7482
|
Autor: J.Z./SBplus

To mogu tek rijetki

Oni se bave ponajskupljim sportom u Hrvatskoj

J.Z./SBplus
Foto: J.Z./SBplusBranko Kovačić
  • J.Z./SBplus

'Niti nas netko zove niti se mi kome nudimo'

GARČIN, 23. svibnja 2015. - Na jedinstvenom ranču 'Ramarin', koje nosi ime po prvim slovima troje djece njegova vlasnika, Renata Samardžića, u subotu organizirano je drugo kolo Croatia cup-a na kojem se okupilo 26 natjecateljskih parova iz cijele Hrvatske, od Istre, Zagreba, Čazme, Bjelovara, do Slavonije.

Natjecanje se odvijalo na stazama od 40, 60 i 80 kilometara. Start je krenuo u 8.00 sati, a nakon svake etape konji su prošli veterinarski pregled kako bi se utvrdilo može li nastaviti utrku. Budući da je vrijeme bilo vrlo pogodno konji su, prema riječima organizatora, relativno lako izdržavali napor i sve je završilo bez problema, a pobjednik je bio Marin Samardžić, na konju Havas iz Konjičkog kluba Ramarin Garčin. Iz priložene tablice vidljiva su četiri najbolja rezultata.

 Daljinsko jahanje je maraton za konje i jahače čiji je cilj proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da pritome ne iscrpljuje se konja. Prvo hrvatsko službeno natjecanje u daljinskom jahanju održano je 2006. godine na Petrovom vrhu kod Daruvara na stazi od 45 kilometara sa jednim veterinarskim vratima. Iste godine organizirane su još tri utakmice i tako je završena prva sezona daljinskog jahanja u Hrvatskoj, s četiri natjecanja i sa 70-tak licenciranih jahača. Od 2007. organizira se Croatia cup i Prvenstvo Hrvatske.

Nakon natjecanja, od Branka Kovačića, predsjednika discipline daljinskog jahanja pri Hrvatskom konjičkom svezu, za posjetitelje SBplus-a dobili smo nekoliko informacija o ovom sportu.

- Daljinsko jahanje je jedna od mlađih disciplina u Hrvatskoj, a razvijamo ju desetak godina. U tom vremenu ima stalan rast prema broju natjecatelja i prema broju konja koji sudjeluju u natjecanju. Svake godine organiziramo dva natjecanja na državnom nivou - prvenstvo Hrvatske i Croatia cup. Ovakvih utakmica, kakva je danas organizirana u Garčinu - Croatia cup, organiziramo pet do šest puta godišnje, a ovo je drugo ove godine. Najbolji u svih šest utakmica pobjednik je Hrvatske za tu godinu.

Konjički klub Ramarin, svake godine, vrlo profesionalno, na visokom nivou, organizira jednu utakmicu Crotia cupa, a ponekad i prvenstvo Hrvatske. Za to imaju ponajbolje uvjete u Hrvatskoj. Inače, jedna utakmica Croatia cupa, organizatora, u ovom slučaju Ramarin (Renata Samardžića op.a.), košta 50-ak tisuća kuna.

Ovim sportom, u 15-a hrvatskih klubova, bavi se 80-ak sportaša natjecatelja. Vlasnici konja sami financiraju uzgoj, održavanje i uvježbavanje konja za natjecanje. Cijena konja, koji se kvalificiraju na europska natjecanja, dostiže i do 80-ak tisuća eura, a ovi na hrvatskoj razini natjecanja 10-ak tisuća eura.

Da biste stvorili konja, s kojim možete doći na utakmicu od 80 kilometara, morate s njim intenzivno raditi tri do četiri godine - četiri do pet dana tjedno po 1,5 do dva sata, tijekom osam mjeseci na godinu (koliko i prvoligaški nogometaši op.a.) Zrela dob natjecateljskog konja je od sedam do osam godina i traje do trinaeste-četrnaeste godine njegova života. Dakle, natjecateljski vijek traje mu pet-šest godina. 

Primarno, zaljubljenici u prirodu i konje bave se ovim sportom, zaključio je Kovačić.

Isti dan, u Slavonskom Brodu, održana je 17. međužupanijska stočarska izložba na kojoj nije bilo niti jednog od 20-ak vrhunskih konja s ranča Ramarin. Na upit novinara SBplusa, zbog čega ne izlažu svoje konje na sajmu u Slavonskom Brodu, vlasnik Ranča Samardžić kazao je: Niti nas netko zove niti se mi kome nudimo. 


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rezultati finala Croatia Cupa

Nakon uspješnog natjecanja

Rezultati finala Croatia Cupa

20.10.2013. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ranč Ramarin' domaćin finala Croatia Cupa

U subotu u Garčinu

'Ranč Ramarin' domaćin finala Croatia Cupa

18.10.2013. | 23:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Garčinu održano 6.kolo Croatia cupa

Otkazano Balkan. prvenstvo

U Garčinu održano 6.kolo Croatia cupa

27.8.2012. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Panonica driving challenge 2012."

U Garčinu održan

"Panonica driving challenge 2012."

30.7.2012. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju, u Garčinu, konjički spektakl

CRR Panonica

U nedjelju, u Garčinu, konjički spektakl

27.7.2012. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ramarin, ranč i jahački klub u Garčinu

Jeste li vidjeli ?

Ramarin, ranč i jahački klub u Garčinu

26.7.2012. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fabijan Bitunjac pobjednik na stazi od 63 km

Daljinsko jahanje

Fabijan Bitunjac pobjednik na stazi od 63 km

20.4.2011. | 20:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobar start sezone jahača iz Garčina

Daljinsko jahanje

Dobar start sezone jahača iz Garčina

22.3.2011. | 11:56
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :