Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 29.4.2015. u 19:19
Prikaza: 4268
|
Autor: Jerko Zovak

Smrt partizanima

Još fašizam ni propao dok mi živimo

Jerko Zovak
Foto: Jerko ZovakObezglavljeni spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora
 • Jerko Zovak
 • Jerko Zovak

Za očekivati je kako će garčinski komunalni redar, u čijoj nadležnosti je i selo Zadubravlje, reagirati sukladno opisu svog posla i zadaći koju od šefa bude dobio. Ako garčinsko političko vodstvo nije ustašoidno kao andrijevačko.

ZADUBRAVLJE - Često dosad, SBplus pisao je o civilizacijskoj sramoti kojom se ne ponosi tek neka marginalna politička skupina besprizornika - izvaninstitucionalno, nego najveći grad na granici Europske unije, Slavonski Brod, i to institucionalno.

Čišćenjem ideološke prljavštine s imena nevinih ljudi, u stvari, čistimo obraz ovdašnje tihe većine pred civiliziranim svijetom. 

I nakon kočoperno donesene odluke u Gradskom vijeću kako će njegovanje uspomene na ustaški lik i djelo Mile Budaka biti nastavljeno na način da poštanski najprometnija gradska ulica nosi njegovo ime; I nakon činjenice da SDP u gradskom parlamentu to nije želio spriječiti; I nakon činjenice da SDP-ova Vlada, na čelu s navodno antifašistom Zoranom Milanovićem, to ne sprečava... SBplus nastavlja suprotstavljati se sve agresivnijoj reustašizaciji (i) ovdašnjeg društva. Tako smo nedavno pisali.

Tako nastavljamo pisati

Iste noći, kad su oskrnavljeni spomenici u Brodskom Varošu i takvom Vinogorju te u Podvinju i Donjim Andrijevcima, pripadnici političkog, kulturnog i moralnog taloga ovdašnje Hrvatske pokazali su svoje lice i na skromnom zadubravačkom spomen obilježju borcima Narodno oslobodilačkog rata (NOR-a) i žrtvama fašističkog terora.

Budući da su vandali u Zadubravlju bili temeljiti, nije moguće pročitati baš svako slovo i broj sa spomen ploče. Zbog toga donosimo tek imena i prezimena te godinu njihova stradavanja, vjerujući kako nismo pogriješili.

Ivančević Mato 1944.; Radovanović Antun 1944.; Bašić Jozo 1943.; Vidaković Antun 1945.; Lukšić Pavo 1944.; Vidaković Mato 1944.; Jerković Jozo 1944.; Jelković Viktor 1944.; Vretenar Đuro 1944.; Botica Mato 1945.; Mravak Josip 1944.; Bulović Petar 1941.; Bukvić Mato 1945.; Bašić Marica 1945.


S vrha obilježja, još 1991. godine, 'junačine junačke' - koje su čuvale selo i svoje žene od 'jugo-srbo-četničke' agresije - skinule su zvijezdu petokraku i tako demonstrirali svoje domoljublje. Dakako, nije im palo na pamet to činiti na bojištu.

Kako je budžet SBplus-a skroman, nismo u mogućnosti - od sela do sela - ponavljati akciju: 'Tisuću kuna za pranje spomenika strijeljanima'. Osim toga, nije u pitanju obraz urednika portala, nego općinskog načelnika. Zbog toga, za očekivati je kako će garčinski komunalni redar, u čijoj nadležnosti je i selo Zadubravlje, reagirati sukladno opisu svog posla i zadaći koju od šefa bude dobio. Ako garčinsko političko vodstvo nije ustašoidno kao andrijevačko koje je - u slučaju 'svog' spomenika - ustvari, andrijevčanima i svijetu poručilo: Još fašizam ni propao dok mi živimo.

Tek zlobni čitatelji prepoznat će naslovnu fotografiju kao asocijaciju na ustašoidne 'katolibane'. 

  Broj komentara: 22

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  momak21cm

  momak21cm

  Komentirano: 14.5.2015. | 2:12

  1

  Ovim putem ću zamoliti gospodina Zovka da učini ono što civilizirani čovjek može učiniti. Gospodine Jerko, molio bih vas da pribavite popis žrtava poginulih od ustaške ruke u Donjim Andrijevcima, a zatim popis žrtava poginulih od partizanske ruke u Donjim Andrijevcima. Nakon toga usporedite ta dva popisa i iskreno nam recite zašto nikada ne spominjete žrtve ubijene od partizana? Zašto se borite protiv NDH kada ona danas nepostoji? Zašto ste u zabludi oko nekakvih ustaša i nacizma kada su nam glavni novinari na državnoj televiziji srbi? Zašto upozoravate uporno na zla koja je fašizam doneo kada ta ista zla kod nas ne postoje? Čemu borba protiv fašizma u današnje vrijeme kada su ga i njemci koji su ga izmislili uspjeli pobijediti i danas su nam uzor? Zašto se družite sa ljudima koji pljuju po hrvatskim braniteljima po selu? Vjerujete li da je mržnja u našoj zemlji izmišljena kao što i jest? I na kraju, hoćete li mi odgovoriti na pitanja, ili ipak ne jer sam vas pogodio time što govorim istinu? Hvala
  junior79

  junior79

  Komentirano: 2.5.2015. | 8:29

  2

  moj stari je opet 91. kao i njegov otac 41. ustao protiv četnika
  junior79

  junior79

  Komentirano: 2.5.2015. | 8:27

  3

  hrvatski antifašisti su riješili rat 90-95. bravulja. pobijedili su opet jbne četnike. šta ti nije jasno?
  milenijum

  milenijum

  Komentirano: 1.5.2015. | 17:41

  4

  oni su čitali šumu striborovu a mi smo živili a sada uz pomoč wikipedije prodaju pamet klincima od dvadwsetak godina o partizanima i ustašama rata nisu ni vidjeli ali nema veze to je demokracija to je pravo izjašnjavanja kako gerilac može pričati nešto o tome kad nije ni bio rođen samo je slušao priče scoga djeda u krilu i pamtio
  milenijum

  milenijum

  Komentirano: 1.5.2015. | 16:09

  5

  acija pa što on znao životu u pravu sam wikipedija i inrernet su njegov krajni domet i prepisivanje i dokazivanje filozofskih teorija
  Acija

  Acija

  Komentirano: 1.5.2015. | 14:08

  6

  Eto... :-) :-) :-)
  bravulja

  bravulja

  Komentirano: 1.5.2015. | 13:56

  7

  Antifašizam je psihijatrijska kategorija Datum objave: 29. travnja, 2015. Ivica Šola Glas Slavonije.
  Acija

  Acija

  Komentirano: 1.5.2015. | 13:41

  8

  @milenijum... gerilac je rođen krajem 80-tih. Nego, pročitala sam tvoj savjet da se ne upuštam u rasprave. Reći nekome da je tupav je malo. Umjesto toga u raspravi pustiš da on to dokaže svojim vlastitim riječima. Jer mnoge su dotukle upravo vlastite riječi, zar ne? Uzmimo npr. bravulju. Ako si primjetio, mržnja ga je toliko zaslijepila da čak i ljude, koji kupuju u Bosni, vidi kao neprijatelje države, umjesto da laje protiv države koja ih je na to prisilila. Pljuje otrov na sve strane, umjesto da se igra s unucima. @bravulja, kada neistomišljenike nazivaš psetima koja imaju PC, misliš li i na one koji koriste tablet, mobitel i sl.? @milenijum...pazi sad odgovor od onoga koji je "istraživanjem došao do novih saznanja" i koji tvrdi da su najmanje 90% hrvata mentalni komunisti... :-) :-) :-)
  milenijum

  milenijum

  Komentirano: 1.5.2015. | 12:24

  9

  gerilac ako si toliko pametan i zboriš da je u jugi pobijena inteligencija kako si ti izbjegao ili si radto za udbu ili si šutio kao pičkica
  Borislav Stipić

  Borislav Stipić

  Komentirano: 1.5.2015. | 11:49

  10

  bravulja@ u odnosu na moj komentar na koji se (kao) referiraš pitanja su ti potpuno deplasirana. Jednako i u odnosu na članak. I s jednim ni s drugim gotovo da nemaju nikakve veze. Hajde, s člankom možda u dijelu gdje autor dovodi u svezu književnika Milu Budaka i ulicu koja nosi njegovo ime s ovakvim pojavama. Možda i s pravom jer istom bojom najprije su oskrnavljene ploče s natpisima Ulica dr. Mile Budaka (što bi rekli kriminalisti - isti način i isto sredstvo izvršenja upućuju na mogućnost istog počinitelja!).

  Broj komentara: 22

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 123

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo protiv koga od njih će pokrenuti postupak

  Povjerenstvo odlučilo

  Evo protiv koga od njih će pokrenuti postupak

  8.9.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena izgradnja jednog od najljepših vrtića u županiji

  Projekt vrijedan 7,4 milijuna kn

  Završena izgradnja jednog od najljepših vrtića u županiji

  11.8.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte kako će izgledati novi Vatrogasni dom

  Bolji uvjeti za vatrogasce

  Pogledajte kako će izgledati novi Vatrogasni dom

  20.8.2019. | 14:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Garčinu raspisali natječaj za izgradnju vrtića

  Procijenjena vrijednost 5,7 mil. kn

  U Garčinu raspisali natječaj za izgradnju vrtića

  24.2.2019. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S 300 tisuća kuna uredit će stražarnicu u Garčinu

  Predstavljamo 11. od 42. projekta

  S 300 tisuća kuna uredit će stražarnicu u Garčinu

  19.10.2016. | 20:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani još jednom demonstrirali koliko su moćni

  Ne podcjenjujte svoj status

  Građani još jednom demonstrirali koliko su moćni

  21.7.2016. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izbjeglice će presjedati u Garčinu

  Traže 20 radnika za održavanje

  Izbjeglice će presjedati u Garčinu

  22.11.2015. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedno od većih gradilišta u županiji

  U Općini Garčin

  Jedno od većih gradilišta u županiji

  3.11.2013. | 15:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Članovi Lokalne samouprave

  Općina Garčin

  Članovi Lokalne samouprave

  11.12.2010. | 15:32
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :