Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 1.2.2015. u 0:04
Prikaza: 4530
|
Autor: Jerko Zovak

Njih 55 iz 108. br.ZNG

Činovi se nose, a utjecaj se stiče

Jerko Zovak
Foto: Jerko ZovakMiro Mičević i Antun Radovanović, zamjenik i zapovjednik III/108.br.ZNG RH
  • Jerko Zovak

Bilo bi vrlo dobro kad bi pripadnici ove ponajbolje hrvatske ratne postrojbe, u što većem broju, uključili se u rad Udruge i pritom preuzimali mjesta i uloge primjerene utjecaju kojeg su imali i trenutno imaju, kako u brigadi tako i u društvu.

SELNA - Nakon sto dana neprekinutog prosvjeda dijela braniteljske populacije - kojeg vode Đuro Glogoški i Josip Klem iz šatora 'ilegalno postavljenog' ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici br. 66 - neki će vjerojatno nepristojnim ocijeniti braniteljsku temu koja ne izlazi ispod 'kišobrana' ove dvojice (post)ratnih lidera.

Zvirotić: Šteta što veterani Domovinskog rata nisu organizirani u jednu Udrugu - koja bi ustrojem bila razgranata od jedinstvenog vodstva do najnižeg strukovno-teritorijalnog organiziranja i djelovanja, što bi organizaciji i svakom pojedincu u njoj osiguralo društveni status koji im pripada.

Preuzimajući taj rizik na svoja skromna braniteljska pleća, odlučio sam, u petak 30. siječnja 2014. godine, odazvati se pozivu svog el comandante Antuna Tunje Radovanovića i sudjelovati na skupu 55 pripadnika 108. brigade ZNG RH na Motelu Selna te, za SBplus, zabilježiti tako rijedak događaj.

U okviru priprema za održavanje izvanredne Izvještajno-izborne Skupštine prije tri godine formirane Udruge 108. brigade, članovi užeg vodstva: Mato Ćurić i Franjo Kožić te naknadno pristigli predsjednik Pavo Naletilić, informirali su pripadnike brigade s istočnog i središnjeg dijela Brodsko-posavske Županije o 'strateškim, operativnim i taktičkim' (ne)uspjesima u dosadašnjem radu Udruge.

Sukladno sadržaju prve četiri točke svake borbene zapovjedi, svojevrsni moderator skupa Radovanović, poticao je prisutne na sudjelovanje u raspravi kako bi zajedno utvrdili 1.) glavne zadaće 2.) uz čiju pomoć i 3.) s kojim vlastitim snagama je moguće realizirati donesene 4.) odluke.

Kako i priliči ozbiljnim ljudima, veterani su saslušali polusatni uvodni ekspoze generala Josipa Zvirotića, u kojem je prvi borbeni zapovjednik brigade, spontano ali konstruktivno, suborcima iznio svoja saznanja o formi i sadržaju rada sličnih udruga u Hrvatskoj i svijetu. Pritom, istaknuo je dvije temeljne poruke. Prvo, da sadržaj i obujam rada udruge te mjesto i uloga njezinih članova trebaju biti točno određeni i drugo, da mu je žao što svi veterani Domovinskog rata nisu organizirani u jednu Udrugu - koja bi ustrojem bila razgranata od jedinstvenog vodstva do najnižeg strukovno-teritorijalnog organiziranja i djelovanja što bi organizaciji i svakom pojedincu u njoj osiguralo društveni status koji im pripada.

Nakon generalovog uvodnog izlaganja, u raspravi su sudjelovali: Antun Radovanović, Zdravko Šimunović, Vlatko Krznarić, Branko Cindrić, Berislav Bilandžić, Zdravko Sajfert, Marko Karas, Slavica Grđen i Pavo Naletilić.

Vjerojatno zahvaljujući pojedinačnoj pristojnosti i ukupno konstruktivnoj atmosferi koja je vladala dvosatnim sastankom ovih veterana, na kraju su doneseni konkretni zaključci iz kojih izdvajamo dva ponajvažnija.

Prvo. U cilju realiziranja konkretnih zadaća, jednoglasno je izabran dio nositelja aktivnosti u organizaciji predstojeće Skupštine Udruge:  
1. Opcina Garcin - Antun Radovanovic; 2. Općina Donji Andrijevci - Vlatko Krznaric; 3. Općina Vrpolje - Mato Tunuković; 4. Općina Velika Kopanica - Zvonimir Vukasović; 5. Općina Sikirevci - Josip Matić; 6. Općina Slavonski Šamac - Ivica Snaić; 7. Općina Klakar - Josip Zvirotić; 8. Općina Oprisavci - Tomislav Beraković; 9. Općina Gundinci - Marijan Lučić; 10. Općina Bukovlje - Đuro Pasler; 11. Grad Slavonski Brod - Franjo Kožić.
Drugo. 'Prijavak' o učinjenom - jedni drugima - podnijeti će 06. veljače 2015. godine, na istom mjestu, u 18:00 sati.

Budući da potpisnik ovih redaka jedan svoj ratni dan proveden u borbi više cijeni od četiri godine sjedenja za 'redakcijskim' stolom SBplusa, prilog zaključuje životnim načelom: činovi se nose, a utjecaj stiče. I u ratu i u miru. Posljedično, bilo bi vrlo dobro kad bi pripadnici ove ponajbolje hrvatske ratne postrojbe, u što većem broju, uključili se u rad Udruge i pritom preuzimali mjesta i uloge primjerene utjecaju kojeg su imali i trenutno imaju, kako u brigadi tako i u društvu. 

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
komadantmark

komadantmark

Komentirano: 19.2.2015. | 11:57

1

Najbolji su mi ovi pacifisti koji 91 i 92 nisu bili ni u j....a , a sada osokoljeni protubraniteljskim valom na nivou države izgmizali iz mišjih rupa pa su se našli pozvani da kažu braniteljima gdje im je mjesto.
dbjelobr

dbjelobr

Komentirano: 4.2.2015. | 8:21

2

toliko "junačina"na jednom mjestu dugo nisam vidio,uz dužno poštovanje časnim iznimkama.
istinozborac

istinozborac

Komentirano: 1.2.2015. | 20:30

3

Yako-lud @Tražiti od ljudi koji 20 godina od kraja rata još slušaju egzistencijalne probleme šire braniteljske populacije da se strogo pridržavaju nekakvih procedura za rad u dobroj vjeri je licemjerno
bajicamalitupavi

bajicamalitupavi

Komentirano: 1.2.2015. | 18:21

4

Gledati na ovaj skup iz perspektive INTELEKTUALNOG PREZIRA TAMO NEKIH "dokonih" nije čak niti jezično korektno i više govori o formi nego o sadržaju komentara.Slažem se sa komentarom B.S.. Taj i slični događaji su po formi i sadržaju više OKRUGLI STOLOVI po određenoj temi.Puč je smiješan pojam u našoj svakodnevici punoj očaja i bezidejnosti.Želimo živjeti i raditi bolje i više i imamo pravo izreći to javno i otvoreno,pa ako to nekome smeta smi8je se i "demokratski" rugati.
brodnas

brodnas

Komentirano: 1.2.2015. | 16:53

5

Dokon pop i jarad krsti.
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 1.2.2015. | 15:57

6

Ako skup i jest bio neformalan, svojim sudjelovanjem, legitimitet dali su mu „članovi užeg vodstva…. te … predsjednik Pavo Naletilić“. Stoga skup treba ocijeniti kao iskaz želje za kvalitetnu pripremu ranije već najavljene sjednice Skupštine udruge i poželjeti da ga, kao takvog, svi dobronamjerno zainteresirani shvate, prihvate i podrže.
Yako_lud

Yako_lud

Komentirano: 1.2.2015. | 12:19

7

Ako je procedura temelj demokracije i ako je propisana Statutom udruge, zašto mi ovo liči na puč? Možda samo zato što iz članka nije jasno tko je sazvao sastanak, odnosno ne vidi se da ga je sazvao predsjednik udruge ili tijelo udruge (svojom odlukom Predsjednik, Predsjedništvo, Sud časti ili Nadzorni odbor, odnosno po isteku od mjesec dana od pismenog zahtjeva najmanje 1/3 članstva i neodgovaranja nadležnog tijela - potpisnici zahtjeva). Po onome što iz članka vidim ovo je mogao biti samo neformalni sastanak dijela članova udruge i dijela bivših pripadnika 108. brigade a sve odluke koje su donesene, u tom slučaju, su neformalne.
bajicamalitupavi

bajicamalitupavi

Komentirano: 1.2.2015. | 11:51

8

Poštovani -nekakav- ako VI MISLITE da je postojanje udruge nastavak ratovanja,onda VI o ratovanju ili udrugama neznate ništa.Misliti o onima koji su stvorili nešto u svom malom životu,kao o se nilnim starčićima je simpatično,naročito onima koji u svom velikom i važnom životu nisu stvorili ništa,osim možda kojeg unuka ili unuku. Mi mali i obični samodopadno želimo misliti o tome kako imamo nešto znanja i iskustva,pa to želimo podijeliti sa svima koji to žele.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :