Obrazovanje

Objavljeno: 1.10.2020. u 19:00
Prikaza: 4360
|
Autor: Željka Gavranović

Nema više 'ljuljanja' i neudobnosti

U ovoj osnovnoj školi djeca ne sjede na stolicama

Garčin : U ovoj osnovnoj školi djeca ne sjede na stolicama

Ljuljanje na školskim stolicama, omiljena aktivnost nestašnih đaka koje su zbog toga opominjale učiteljice, u jednoj slavonskoj učionici više ni tehnički nije moguće.

KLOKOČEVIK - Učenici Područne škole Klokočevik (sastavnica Osnovne škole 'Vjekoslav Klaić' Garčin) u svojim učionicama ne sjede više na tvrdim stolicama, nego na - pilates loptama.

Na taj su se korak odlučile učiteljice, prvenstveno zbog zdravlja učenika.

- Epidemiološka situacija sve nas je natjerala na prilagođavanje novim situacijama. Odlučili smo i sami učiniti nešto kako bismo djeci promijenili i olakšali svakodnevicu u školskim klupama. Lopte smo nabavili iz vlastitih sredstava za opremanje kabineta. Osim što su zdravije za višesatno sjedenje nego tvrde stolice, pomažu djeci da održavaju fizički razmak. Kako u Područnoj školi Klokočevik djeca nema sportsku dvoranu, sada im lopte služe i za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture. Ako im u bilo kojem trenutku u učionici lopta dosadi, mogu se 'prebaciti' natrag na školsku stolicu, no takav slučaj još nismo imali. Djeca su oduševljena. Namjeravamo i drugim razredima nabaviti lopte jer se pokazalo da su učenici fokusiraniji na nastavu, a istovremeno mogu biti tjelesno aktivni pa tijekom sata cupkaju na lopti, jednostavnije se okreću i slično. - za SBplus kazala je ravnateljica Osnovne škole Vjekoslav Klaić, Danijela Erić koja podupire inovativan i moderan pristup nastavi.

Pilates lopte, zbog benefita za zdravlje, preporučuju se i putem 'službenih kanala'. Školski portal u vezi toga piše sljedeće:

„Pilates lopte ili "Swiss Ball” lopte odlično su rješenje i za profesionalnu i kućnu uporabu. Međutim, rijetko se koriste u školskim klupama. Zašto su takve lopte poželjne u našoj svakodnevici pa tako i u školi? Prema riječima stručnjaka, u prvom redu, namjena im je poboljšati mišićnu stabilnost trupa i zglobova, fleksibilnost tijela, povećavaju snagu, jačaju trbušnu muskulaturu i podižu aerobnu kondiciju. Također, djeluju i kao antistresna terapija. Istraživanja su pokazala kako lopta pozitivno djeluje na raspoloženje jer stalno migoljenje i skakutanje popraćeno neobičnim zvukovima podsjeća na igru i zabavu te oslobađa od nakupljenog stresa i pritiska. Kako bismo održali ravnotežu na lopti moramo angažirati puno dubokih mišića stabilizatora. Jačanjem tih mišića možemo pomoći u prevenciji ozljeda leđa, koljena, skočnih zglobova, ramenih zglobova itd. Sjedenje na lopti je izuzetno korisno jer aktivira rad leđnih i trbušnih mišića. Mišići cijelo vrijeme moraju biti aktivni kako bi održali ravnotežu tijela, a time utječemo na posturalne mišiće koji su zaduženi za uspravno držanje tijela. Posturalni mišići koji su odgovorni za tjelesno držanje nalaze se u blizini kralježnice i održavaju je uspravnom. Loše držanje dovodi do pogrbljenosti i pritiska na pluća te do „deprogramiranja" ili slabljenja tih dubokih mišića uz kralježnicu. Nasuprot tome, sjedenje na lopti je iznimno korisno za leđa jer aktivira rad mišića: tijelo se neprestano prilagođava kako bi održalo ravnotežu. Sjedenje na lopti educira mišiće odgovorne za tjelesno držanje i stavlja tijelo u ravnotežu."

Možda primjer škole u Klokočeviku počnu slijediti i drugi.

 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Fiskal

Fiskal

Komentirano: 1.10.2020. | 19:54

1

Dobar potez,za pohvalu.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :