Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 28.2.2018. u 16:00
Prikaza: 2707
|
Autor: Željka Gavranović

Obojimo svijet u ružičasto!

Tri godine borbe protiv nasilja

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

Osnovne škole Županije rado se uključuju u borbu protiv vršnjačkog nasilja te obilježavaju Dan ružičastih majica, svjesne kako je "bolje spriječiti nego liječiti".

SLAVONSKI BROD - Osnovna škola Vjekoslava Klaića u Garčinu te Područne škole u Klokočeviku i Bickom Selu, kao i druge obrazovne ustanove Brodsko-posavske županije, danas su proslavile Dan ružičastih majica.

Učenici, nastavnici i drugo osoblje tih škola već treću godinu zaredom posljednju srijedu u veljači odijevaju ružičaste majice u znak prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) iz Đakova nositelj je cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj. Promocijom Dana ružičastih majica Centar je postigao prepoznavanje obljetnice diljem zemlje. Na njihovu inicijativu i javno upućeni poziv, velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija u medijima se pojavljuje noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja. Dosad je u ružičastu kampanju bilo uključeno pola milijuna hrvatskih građana.

- Od Centra već treću godinu zaredom naručujemo majice i time pomažemo skupiti donacije za borbu protiv nasilja kao i za žrtve nasilja. Ujedno, prilika je to da jednakim izgledom učitelja i djece pokažemo kako se zajedno borimo protiv zlostavljanja. Prvu godinu sudjelovanja skupili smo četiri tisuće kuna, a sudjelovali su svi nastavnici i 150 učenika. Ove godine dosta je učenika nosilo majice prošlogodišnjih akcija, a nastavnici su kupili nove. Svake školske godine imamo predavanje o obilježavanju Dana ružičastih majica te radionice o prevenciji. - za SBplus kazala je Danijela Erić, ravnateljica Osnovne škole Vjekoslava Klaića.

Stručni tim te škole i ostatak godine bori se protiv nasilja među djecom. Posao nekadašnje pedagoginje, Renate Samardžić, nastavila je nova kolegica, Matea Ćorluka, koja zajedno sa socijalnim pedagogom brine o edukaciji djece vezanoj za temu nasilja.

- Mislim da radimo dobar posao, trudimo se educirati našu djecu i podučiti ih kako nasilje prema vršnjacima nije prihvatljivo. Upravo zbog toga nemamo puno takvih slučajeva u školi, tek pokoji izdvojeni incident. - naglasila je ravnateljica Erić te time dokazala kako se prevencijom nasilja unaprijed može riješiti puno problema.

Učenici garčinske osnovne škole danas su odlučili i snjegovića odjenuti u ružičasto, a nasmijanim licima su pokazali kako uistinu vjeruju da "nasilje prestaje ovdje" što je moto ovogodišnjih CEPN-ovih majica. Polazeći najprije od sebe, svakako su uspjeli učiniti svijet ružičastim mjestom za sve.

- Sve učiteljice ponosne su na svoje razrede jer, iako su naši učenici još mali, sudjelovanjem u ovakvoj akciji i potpunim razumijevanjem problema, daju na znanje i onima puno većima i zrelijima od sebe da vrlo jednostavnom odlukom - odlukom o boljem odnosu prema sebi i drugima, mogu poboljšati svoje okruženje, utjecati na promjene i druge. - za SBplus kazala je Maja Brkić, učiteljica razredne nastave iz Područne škole u Klokočeviku.

U Hrvatskoj je 2017. godine Hrvatski sabor izglasao obilježavanje „Dana ružičastih majica" kao Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja i to svake godine zadnju srijedu u mjesecu veljači. Obilježavanje toga dana podrazumijeva provođenje javne kampanje usmjerene na cijelu javnost, posebice djecu i mlade s ciljem njihove senzibilizacije o važnosti uočavanja problema te aktivnog angažmana u sprječavanju svih oblika vršnjačkog nasilja. U ovoj kampanji svake godine aktivno sudjeluju i policijski službenici educirajući učenike o osjetljivosti njihova odnosa prema vršnjacima.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakon namjerno dopušta odgajanje budućih ovisnika o klađenju

  Odmah do škola - kladionice

  Zakon namjerno dopušta odgajanje budućih ovisnika o klađenju

  12.12.2018. | 13:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Posebna učionica na otvorenom za osnovnoškolce

  Ukorak s vremenom

  Posebna učionica na otvorenom za osnovnoškolce

  7.10.2018. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Školarci koji imaju besplatan topli obrok

  Nova školska kuhinja

  Školarci koji imaju besplatan topli obrok

  12.3.2018. | 12:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :