Kultura : Kulturno umjetničko društvo

Objavljeno: 9.10.2013. u 10:30
Prikaza: 3294
|
Autor: Marija Radošević

Na ponos Trnjanima

Hrvati i Srbi zajedno čuvaju hrvatsku baštinu

Slika 8
Foto: Slika 8
 • Slika 8
 • Slika 9
 • Slika 1
 • Slika 3
 • Slika 4
 • Slika 5
 • Slika
 • Slika 2
 • Slika 6
 • Slika 7

Jedinstveni projekt - Obnavljamo baštinu - u kojem majstori rekonstruirane nošnje produžavaju život narodnoj tradiciji, treći put uspješno održan u Trnjanima

TRNJANI - Treću godinu za redom, KUD „Lovor" iz Trnjana, u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture, uspješno je organizirao reviju rekonstruirane i restaurirane narodne nošnje - manifestaciju pod nazivom „Obnavljamo baštinu". Riječ je o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, reviji natjecateljskoga karaktera koja predstavlja rekonstruirane-novo izrađene muške i ženske nošnje, a zanimljivost je u tome što nagrade ne dobivaju oni koji je nose nego oni koji su nošnje izradili, donosi Glas Slavonije.

'Tkao sam domaće platno, sotiš, a motive sunčane čipke, svaki drugačiji, ušlingao sam - sve u kompletu - s ćoškom, rukavima, rubinom, pregačom. Ispod su sve uštirkani unteroci po pet širokih i tri četiri uža da naredimo kukove'

„Time želimo potaknuti obnovu tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Hrvatske i šire. Ovogodišnja revija je potvrdila koliko je to zaista uspješan projekt jer se svake godine javlja sve više sudionika, a predstavljeni radovi su toliko kompleksno i dobro izrađeni da gotovo svi zaslužuju nagradu", kaže Josip Forjan, ravnatelj posudionice i radionice narodnih nošnji koja djeluje pri kulturnom centru Travno, ustanovi kulture koja se bavi prikupljanjem, obnovom, restauracijom, rekonstrukcijom, izradom i scenskom primjenom narodnih nošnji.

Tradicijsko rukotvorstvo u Hrvatskoj zadnjih je godina u ekspanziji, a mnoštvo mladih ljudi preuzima umijeće izrade od starijih. „Nekada je izrada nošnji u velikoj većini bila ženski posao, međutim, danas se jednako kvalitetno time bave žene i muškarci, stariji i mladi, dodaje Forjan ukazujući upravo na trnjanske „Lovoraše", društvo koje se godinama hrabro upušta u razne projekte.

„Grupa entuzijasta na čelu s Draganom Dražićem, puno radi na obnovi narodnih nošnji i oni su nas upleli u tu priču. Ovo je zajednica koja s tim živi „naglašava Forjan. A to potvrđuju i rezultati. U jakoj konkurenciji 16 natjecatelja: iz Like, s Banovine, širom Slavonije, Srijema, iz BiH, koji su dali sve od sebe kako bi na najbolji način rekonstruirali stare nošnje, i trima etnologinjama u stručnom žiriju - Branki Uzelac iz Đakova, te Katarini Bušić i Mariji Vučković Gačić iz Zagreba, zadali glavobolje oko izbora najbolje.

Prvu nagradu osvojio je domaćin, „alfa i omega" „Lovoraša" Dragan Dražić. Izradio je rekonstruiranu nošnju na motive sunčane čipke, pokupivši sve varijante najboljih nošnji koje je našao na terenu. „Tkao sam domaće platno, sotiš, a motive sunčane čipke, svaki drugačiji, ušlingao sam - sve u kompletu - s ćoškom, rukavima, rubinom, pregačom. Ispod su sve uštirkani unteroci po pet širokih i tri četiri uža da naredimo kukove" objašnjava Dragan prelijepu bijelu, istovremeno jednostavnu i bogatu elegantnu „opravu" brodskog Posavlja u kojoj je Matea Lakušić izgledala kao najljepša labudica.

Drugo mjesto osvojila je Marica Kurtak iz Gline. No, da su muškarci preuzeli primat ne samo u kuhinji nego i za tkalačkim stanom, šivaćom mašinom, sa iglom... potvrđuju i Tin Tomić iz Orubice, koji je sa Katicom Kokanović iz Gundinaca na reviji podijelio teće mjesto, pa srednjoškolac, Ivan Vinković iz Sv.Ivana Žabna, koji je izradio vjenčanu nošnju, ili Pavo Franjin iz baranjskog Petrovog Sela, koji se izradom nošnji, zbog vlastitog gušta, bavi desetak godina.

Ima sve više onih, potvrđuju i etnologinje, koji traži stare fotografije, stare rubine... kako bi rekonstrukcijom produžili život tradiciji. A pravi užitak oku i ove je godine pružilo šarenilo živopisnih nošnji, starih i rekonstruiranih novih, dok su „prošetavale" i igrale u trnjanskom kesteniku. "Jako sam zadovoljan ovogodišnjom revijom i nadam se da će dogodine biti još više sudionika, kaže domaćin manifestacije, predsjednik Lovora, Marijan Bakavić. Sudeći po dosadašnjem interesu tako će zasigurno i biti.

O hrvatsko-srpskom kulturno-umjetničkom društvu 'Lovro' objavili smo članak OVDJE

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  trnjanskikuti007

  trnjanskikuti007

  Komentirano: 9.10.2013. | 13:49

  1

  Malo sam razgovarao sa djedom koji danas ima blizu 80 godina i jako bogato iskustvo kada su u pitanju naše šokačke slavonske narodne nošnje. U razgovoru s njim dalo se zaključiti da tekst koji je napisala gospođa Radošević ubiti nema veze sa stvarnošću i našim davnim slavonskim običajima. Naravno da sam bio na reviji ali i za mene je neočekivano bilo kakvu to nošnju prezentiraju članovi KUD-a Lovor iz Trnjana. Muškarci sa maramama na ramenima, s ukrasima koji niti u kojem slučaju nisu izvorni slavonski iz naših krajeva, pa i ženske narodne nošnje koje nikada nisu bile sa poprečnim šlinganim ili nekim drugim radom preko sukanja kako je na slici i vidljivo. Kako got bilo da bilo čestitke organizatoru na ustrajanosti i organizaciji smotre ali ovo nema veze sa starim šokačkim običajima i nošnjom.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Hrvatskoj jedinstvena manifestacija

  Kultura odijevanja

  U Hrvatskoj jedinstvena manifestacija

  20.9.2014. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Revija rekonstruirane i restaurirane narodne nošnje

  „Obnavljamo baštinu“

  Revija rekonstruirane i restaurirane narodne nošnje

  1.10.2013. | 20:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Vrhovini na jubilarnoj 10. Šokačkoj večeri

  Veliko veselje

  U Vrhovini na jubilarnoj 10. Šokačkoj večeri

  26.8.2013. | 17:31
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatsko-srpsko društvo iz Trnjana

  KUD Lovor

  Hrvatsko-srpsko društvo iz Trnjana

  5.6.2013. | 10:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :