Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 1.3.2019. u 9:10
Prikaza: 2479
|
Autor: Željka Gavranović

Blago ostaje u državnom vlasništvu

Nakon rasprodaje Slavonije ostat će tek garčinski hektari?

Garčin : Nakon rasprodaje Slavonije ostat će tek garčinski hektari?Ilustracija (Foto: Ž.G./SBplus)

Očigledno će u odluci o tome koji će dijelovi Slavonije biti prodani za punjenje državne riznice veliku ulogu imati 'veze sa Zagrebom' pa će tako, ipak, biti pomilovani i neki dijelovi Brodsko-posavske županije.

GARČIN - Priču o rasprodaji slavonskog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i scenarij sličan onima u Slavonskom Brodu, Velikoj Kopanici i Beravcima, zasad je, čini se, izbjegla Općina Garčin kojoj je Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije izdao rješenje kako je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske prihvatljiv za ekološku mjeru.

Taj Program, umjesto prodaje, državno zemljište u Garčinu koje se rasprostire na 1469 hektara planira dati u zakup poljoprivrednicima. Trenutno je u privremenom korištenju prema ugovorima gotovo 136 hektara, dok je u zakupu 570 hektara (do 2020., 2030. i 2034. godine).

Odobrenim Programom za zakup je određeno dodatnih 1413 hektara, a maksimalna površina koju Općina Garčin može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi iznosi stotinu hektara. Od ukupno navedene 'državne zemlje' na području Garčina, čak 758 hektara ne nalazi se niti pod jednim oblikom dosadašnjeg 'raspolaganja', a za povrat je određeno 55 hektara.

Osim toga, naglašeno je, kako Program ne predviđa prodaju poljoprivrednog zemljišta niti zakup ribnjaka ili zajedničkih pašnjaka.

- Najvažniji resurs u našoj poljoprivredi kojim raspolažemo je poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske. Nažalost, mi smo jedna od rijetkih država koja je u tom omjeru uspjela zadržati toliki broj hektara u svom vlasništvu. S jedne bismo strane na taj način itekako mogli utjecati na odnose na selu. Mislim da ste svjesni kako Hrvatska umire upravo na selu, ali nema niti jednog poteza Ministarstva da se to promijeni. Kada bi Zakon o poljoprivrednom zemljištu bio kvalitetan i pošten, vrlo brzo bi se promijenile prilike na selu. Svjedoci smo toga da predstavnici DORH-a, zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ucjenjuju naše načelnike s područja Baranje i Srijema gdje se nalaze 32 tisuće hektara u vlasništvu države, uvjeravajući ih kako je sasvim normalno da se ta zemlja narednih pedeset godina prepusti na raspolaganje novim koncesionarima odnosno stranim tvrtkama. - poručila je Ružica Vukovac, bivša načelnica Općine Velika Kopanica, sredinom veljače prilikom gostovanja u Slavonskom Brodu na MOST-ovu skupu.

Očigledno će u odluci o tome koji će dijelovi Slavonije biti prodani za punjenje državne riznice veliku ulogu imati 'veze sa Zagrebom' pa će tako, ipak, biti pomilovani i neki dijelovi Brodsko-posavske županije. Samo da nakon silnih objava o prodaji hektara Lijepe Naše, u državnom vlasništvu ne ostane samo tih 1469,0469 garčinskih hektara. Nakon davanja u koncesije onoga što smo izgradili, polako se rasprodaju i sva prirodna bogatstva - voda, zemlja,… a uskoro bismo mogli od stranaca početi kupovati i zrak koji udišemo.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad veterinar mora uzgajati vlastite pacijente

Pažnje vrijedan čovjek

Kad veterinar mora uzgajati vlastite pacijente

12.4.2015. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jel' se Grubišić otuđio pa nije znao?

Za jabuke 817.000 kn

Jel' se Grubišić otuđio pa nije znao?

20.3.2014. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedinstven sustav zaštite u Europi

Spasili urod

Jedinstven sustav zaštite u Europi

23.8.2012. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :