Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 12.4.2015. u 16:45
Prikaza: 4020
|
Autor: Jerko Zovak

Pažnje vrijedan čovjek

Kad veterinar mora uzgajati vlastite pacijente

JZ /SBplus
Foto: JZ /SBplusVeterinar Darko Perković, vlasnik ambulante u Trnjanima
 • JZ /SBplus

Tek jedan poljoprivrednik, Franjo Rečić, bavi se proizvodnjom rasplodnih jaja, a 1986. godine, na području koje pokrivamo, brodska Veterinarska stanica imala je 64 kooperanta.

TRNJANI - Ovih dana - tijekom šetnje - tri vidno zapuštena i agresivna psa napali su mi prijatelja. S obzirom na veličinu i rasu tek jedan bio je dovoljan, a protiv tri nikakvih šansi nije imao. Uglavnom, iz te neravnopravne borbe, moj Paša izašao je krvava uha - hramljući.

U govedarstvu ostalo je oko 150 krava plotkinja, a prije 15-ak godina bilo ih je tisuću i sto. 

Budući da već 10 godina ima svog 'kućnog liječnika', posjeo sam ga u auto i odvezao u Trnjane, jedno od tri sela između Đakova i Slavonskog Broda koja imaju svoju veterinarsku ambulantu. Iako su mi bliži Velika Kopanica i njihova podružnica(!?) Donji Andrijevci, držim kako moj najbolji prijatelj zaslužuje najboljeg liječnika (veterinara) u okruženju.

Nakon što je pregledao Pašu, dijagnosticirao stanje u kojem se nalazio, odredio terapiju i dao mu injekciju, sjeo sam s vlasnikom i voditeljem trnjanske Vetrinarske ambulante, veterinarom Darkom Perkovićem, želeći saznati osnovne podatke o stanju u njegovu poslu - veterinarstvu i s njim usko vezanoj grani gospodarstva - stočarstvu, na području koje pokriva: općini Garčin i tri sela općine Oprisavci.

-  U timu s kolegicom i suprugom Slavicom, kolegom Emilom Kovačevićem,  s tehničarima, sinom Lukom i Josipom Knežević te računovođom Stipom Cerićem servisiramo sve veterinarske potrebe područja kojeg pokrivamo i, 'usput', bavimo se svinjogojstvom. Za prosječnu plaću veterinara od pet do sedam tisuća kuna.

Upitavši što im je osnovna djelatnost u struci (Hrvati bi kazali 'core business') otvorenih očiju, ušiju i usta, desetak minuta, slušali smo opis stanja u kojem se trenutno nalaze tri hrvatske osnovne stočarske grane: peradarstvo, svinjogojstvo i govedarstvo.

I sami proizvode svoje pacijente

- Primarna djelatnost nam je peradarstvo i svinjogojstvo. U govedarstvu ostalo je oko 150 krava plotkinja, a prije 15-ak godina bilo ih je tisuću i sto. Da nema državnih poticajnih i obveznih preventivnih cijepljenja, mogli bismo radni tim svesti na jednog veterinara i jednog pomoćnika. Iako, i poticaji na ovim područjima nemaju očekivani efekt, jer ostalo je malo životinja.

Stanje s peradi još je gore. Trenutno, na ovom području, imamo oko devet tisuća kokoša u domaćinstvima, a u intenzivnom uzgoju nalazi se oko pet tisuća komada. Tek jedan poljoprivrednik,Franjo Rečić, bavi se proizvodnjom rasplodnih jaja, a 1986. godine, na području koje pokrivamo, brodska Veterinarska stanica imala je 64 kooperanta.

U svinjogojstvu je stanje isto ili slično. Prije četiri do pet godina došlo je do drastičnog smanjenja uzgoja svinja, pri čemu treba istaći kako je, za razliku od peradarstva i govedarstva, trend pada proizvodnje u svinjogojstvu zaustavljen. Naime, držim kako je svinjogojstvo najotpornije na udare tržišta u stočarstvu zbog običaja ovdašnjih ljudi da pred zimu sami kolju i stvaraju zalihe suhomesnatih proizvoda. Zbog toga nam je cijena svinjetine 'žive vage' u jesen i zimu 14 kuna kilogram, a ljeti sedam kuna. Iz toga je vidljivo koliko je naše tržište svinjskim mesom nestabilno. Tijekom godine naši proizvođači svinja ne mogu konkurirati onima izvana jer, na razne načine,  njihovu proizvodnju potiču njihove države. To meso, nakon što je bilo zamrznuto šest mjeseci, naši trgovački lanci uvoze i prodaju po cijeni oko 17 kuna kilogram. Tome naš seljak ne može konkurirati.

Zasad, namjeravaju ostati na okupu

S obzirom na trend u stočarstvu, kakva je budućnost njihova veterinarskog tima? pitali smo.

- Iako je stanje vrlo teško - nekad radimo šesnaest sati dnevno, a nikad nemamo klasično radno vrijeme - zasad ne namjeravam nikoga otpuštati. Možda nam svima krene. Više padati nije moguće. Mislim. - S vidljivom nadom u očima govori doktor, dodajući kako opstaju zahvaljujući maloj plaći i velikom trudu u sporednoj djelatnosti - 'proizvodnji' svinja.

Na rastanku, posebno se pozdravljajući s pacijentom Pašom, trnjanački veterinar Darko Perković nije krio što mu je osnovna djelatnost - zaštita i liječenje životinja.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon rasprodaje Slavonije ostat će tek garčinski hektari?

  Blago ostaje u državnom vlasništvu

  Nakon rasprodaje Slavonije ostat će tek garčinski hektari?

  1.3.2019. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jel' se Grubišić otuđio pa nije znao?

  Za jabuke 817.000 kn

  Jel' se Grubišić otuđio pa nije znao?

  20.3.2014. | 10:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedinstven sustav zaštite u Europi

  Spasili urod

  Jedinstven sustav zaštite u Europi

  23.8.2012. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :