Gospodarstvo : Obrtništvo

Objavljeno: 22.1.2017. u 21:40
Prikaza: 5186
|
Autor: Vedran Balen/Večernji list

Zakon ne štiti domaću rakiju

Trnjansku ' Vilijamovku Vitas' izvoze i u Njemačku

Garčin : Trnjansku ' Vilijamovku Vitas' izvoze i u NjemačkuMilan Vi­tas(Foto: Ivica Galović/Pixsell)

Možda će se za godinu ili dvije netko sjetiti kako ne bi bilo loše revidirati po­stojeći limit i povećati ga za nekih dvije tisuće litara - ističe Vitas i s ponosom dodaje kako je krajem prošle i godine uspio izvesti prvih stotinjak litara svoje viljamovke na njemačko tržište.

TRNJANI - Dvosjekli mač - tako mali slavon­ski proizvođači rakije komentira­ju novi Zakon o trošarinama koji je na snagu stupio 1. siječnja ove godine i koji bi, prema zakonodavcu, nižim nametima trebao zaustaviti trend napuštanja više­stoljetne tradicionalne proizvod­nje rakije. Naime, u Hrvatskoj je uveden institut malih destilerija koje godišnje za komercijalnu svrhu mogu proizvesti 10 hekto­litara čistog alkohola, odnosno na tržište mogu plasirati 2500 litara rakije.

Nedopustivo je da domaći voćari budu u istom košu s onima koji uvoze voće

Zakon me limitira

Takvi proizvođači plaćat će tro­šarinu od 11 kuna, upola manju nego prije, pa će i maloprodajna cijena njihova proizvoda biti niža. Vlasnik male obiteljske tvrtke "Viljamovka Vitas" iz Trnjana, Milan Vi­tas, godišnje proizvede oko 5000 litara rakije, ali prodaje je tek na­kon što odleži i dobije na kvaliteti, tako da je lani u prodaju pustio oko 2300 litara tog jakog alkohol­nog pića.

- Ja se po trenutnoj proizvodnji uklapam u rang malih destilerija, ali problem je što sam planirao ba­rem dvostruko povećanje posla. Sada ispada kako je pametnije ostati na dosadašnjim kapaciteti­ma i plaćati manju trošarinu, ali i zarađivati manje. Nije mi jasan zakon koji te limitira i govori ti da se ne možeš razvijati jer ćeš, u pro­tivnom, imati nepovoljnije uvjete - kaže Vitas.

Prema njegovim ri­ječima, limit za male proizvođače rakije upola je manji od njegovih očekivanja i trebalo bi ga podignu­ti na 5000 litara godišnje, što se može usporediti s proizvodnjom 15 do 17 tisuća litara vina. Ipak, drži kako put kojim je krenula porezna reforma u cjelini gledano nije loš, jer se stanje koje je vladalo svega nekoliko mjeseci prije može opisati samo jednom riječju - ka­tastrofa.

- U svim dosadašnjim raspravama o trošarinama mi ni­smo imali priliku vidjeti nikakvu svjetlost na kraju tunela. Možda će se za godinu ili dvije netko sjetiti kako ne bi bilo loše revidirati po­stojeći limit i povećati ga za nekih dvije tisuće litara - ističe Vitas i s ponosom dodaje kako je krajem prošle i godine uspio izvesti prvih stotinjak litara svoje viljamovke na njemačko tržište.

Ne štiti se domaće voće

Iz Udruge voćara Požeško-slavonske županije "Požeški šljiva­ri", pak, upozoravaju kako se pri donošenju novog zakona nije vo­dilo računa o najmanjim proizvo­đačima, koji rakiju peku u malim kodovima i čija se godišnja proi­zvodnja mjeri u desecima litara, a takvih je najviše. U ovoj udruzi drže kako će institut malih destilerija možda postati zanimljiv u budućnosti, ali danas od njega nemaju koristi, jer jednostavno ne posjeduju kotlove od tisuću litara.

- Više bi nam značila zaštita u smislu smanjenja trošarine na hrvatski proizvod, odnosno si­rovinu poput šljive, kruške ili , jabuke. Nedopustivo je da do­maći voćari budu u istom košu s onima koji uvoze šljivu ili rakiju peku od otpada iz hladnjača -kaže predsjednik udruge Robert Krnčević.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sočkoviću ne pakovati!

Škola u Garčinu

Sočkoviću ne pakovati!

21.12.2011. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :