Sport : Konjički sport

Objavljeno: 13.6.2017. u 10:30
Prikaza: 4508
|
Autor: SBplus

ZLATNE GRIVE

Macan novi šampion

Dragalić : Macan novi šampionMacan novi šampion(Foto: Glas Slavonije)

Na izložbi, koju deseti puta organizira Konjogojstvena udruga Vallis Aurea, sudjelovalo je 40 konja i kobila i tri zaprege.

DRAGALIĆ/MIHALJEVCI - Šestogodišnji pastuh Macan, uzgajivača Dušana Dmitrovića iz Dragalića i vlasnika Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice postao je šampion ove godine na 10. Konjogojskoj izložbi u Mihaljevcima, koju tradicionalno organizira Konjogojstvena udruga Vallis Aurea iz Požege, piše Glas Slavonije.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Grada Požege. Vrijedna je to udruga, jedna od najboljih, istaknuli su svi govornici iz konjogojstvenih udruga diljem Hrvatske i Saveza uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, koja uspijeva organizirati brojne aktivnosti uz tako malo financijskih sredstava. Udruga radi od 1995., danas njezini članovi u uzgoju imaju stotinjak konja, a ostali članovi konjogojstvenih udruga iz Hrvatske taj broj su podigli na više od 600 konja. Na izložbi je sudjelovalo 40 konja i kobila i tri zaprege.

U kolekciji starijih pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka prvo mjesto zauzeo je pastuh Lisac, uzgajivača Milana Burića iz Cigrovca u vlasništvu Milorada Grgića iz Poljanske. Drugo mjesto zauzeo je pastuh Zumbul, uzgajivača Miška Šklempe iz Donje Garečnice, u vlasništvu Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice, a treće je mjesto osvojio pastuh Zoran uzgajivača Mate Terzića u vlasništvu Ankice Terzić. U kolekciji mladih pastuha starosti do četiri godine najbolji je bio Bećar, uzgajivača Denisa Crnkovića iz Dragovaca, u vlasništvu Marija Kube iz Jakšića. Drugo mjesto osvojio je Sokol uzgajivača i vlasnika Željka Adžića iz Mihaljevaca, a treće mjesto Zlatan, uzgajivača Antona Demalija iz Daruvara u vlasništvu Zdravka Bičanića iz Emovačkog Luga.

Prvo mjesto u kolekciji kobila hrvatskog hladnokrvnjaka osvojila je Cvjetka uzgajivača i vlasnika Igora Del Vechija iz Požege. Drugo mjesto osvojila je Vesela, uzgajivača i vlasnika Željka Adžića iz Mihaljevaca, a treće mjesto zauzima Zamba, uzgajivača Mate Terzića iz Velike, u vlasništvu Marija Kube iz Jakšića.

U kolekciji kobila sa ždrebadi prvo mjesto osvojila je kobila Gita sa ženskim ždrebetom, uzgajivača i vlasnika Vinogradarstva i podrumarstva "Krauthaker” iz Kutjeva, a drugo mjesto Dorka sa ženskim ždrebetom, uzgajivača i vlasnika Igora Del Vechija. Treća je Cvijeta sa ženskim ždrebetom, uzgajivača i vlasnika Dalibora Maroševića iz Prekopakre. 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
badjadjola

badjadjola

Komentirano: 13.6.2017. | 13:43

1

Upregni konja Bajakovo i nakrivi šešir... to je rješenje svih naših muka :)
badjadjola

badjadjola

Komentirano: 13.6.2017. | 13:12

2

Čuvajmo tradiciju, sve to stoji. No je li to primarna potreba u vrijeme kriza –nije. Dok jedni rasprodaju farme zato što zbog otkupne cijene mlijeka ne mogu zadržati ni pozitivnu nulu, baja jaše na dva konja. Tradicionalne „šokačke“ manifestacije su obično silovanje društva u kojem ti isti „šokci“ ne mogu ostvariti političku većinu na izborima. Svako selo ima svoj kirvaj koji se treba platiti. A sumnjam da su organizatori vlastite manifestacije uložili makar i groš, već žicali od naivnih sponzora. Dođe mi muka kada čitam da su bile ČAK tri konjske zaprege na seoskoj fešti. Za sva ta sranja koja pod krinkom čuvanja tradicije izvlače novac od drugih za svoje pijanke i narodna veselja, uvijek se ima i vremena i novaca. U vrijeme kad mljekari prosipaju mlijeko u kanalizacije, opg-ovi propadaju, mi se dičimo s 40 konja kao u drevnim pjesmama. Nekada nadaleko poznato „Brodsko kolo“ svelo se na par skupina brodskih folkloraša, nešto Čeha i reda radi Ukrajinaca. Ma koliko to prof. Toldi nastojao uveličati u kulturološkom smislu, činjenica je da je to nepotrebno sranje. Koliko se vitalnih projekata moglo financirati da se izvučemo iz žabokrečine novcima koje se daju raznim „ijdama“ (fišijada, čvarkijada, kulenijada, pečenkijada, švarglijada, pekmezijada čobankijada) ostaje samo nagađati. Tradicionalizam ispred progresa uništio je brojna društva tijekom povijesti, a koliko vidim i naše je ozbiljno nagriženo. Zadnji po razvijenosti i prvi po feštama – naš je moto. I nedajbože da su manifestacije općinskog karaktera, već svako selo i zaseok „čuva tradiciju“ zbog razlike u jednom vezu šlingeraja. Iz istog razloga u ovaj kraj ne navraćaju poznati estradni umjetnici. Moramo se zadovoljiti Thomsonom u Donjoj Pripizdini. Nekada su ovaj grad pohodili Leb i sol, Prljavo kazalište, Partibrejkersi, Riblja čorba (dok nije postao četnik), Parni valjak, Oliver, Film...brodski Rock maraton bio je regionalno događanje na koje su ljudi dolazili iz drugih krajeva tadašnje „Juge“ I dok u Vojvodinu dolaze Faithless, Prodigy i ostala svjetska imena mi radimo fešte kojima je glavni gost KUD iz Letovanića. Ako je takav svjetonazor „inati se Slavonijo“ recept za budućnost, onda se „inatite“ i dalje. I dok svijet pred nama napreduje mi se vraćamo korijenima. Najbolje će biti da se vratimo plugu, volovskim zapregama, a vatru palimo kresivom. – jer tako su naši stari, a tko smo mi da sumnjamo u tradiciju.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :