Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 3.5.2016. u 9:45
Prikaza: 2550
|
Autor: SBplus

Saborski zastupnik Davor Vlaović

Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

radiong
Foto: radiongSvečano obilježili Dan Općine Dragalić
 • radiong

Regionalizacija Hrvatske nije rješenje za stanovnike koji žive u ruralnim krajevima. Da bismo to postigli moramo njegovati zajedništvo i zajedničko djelovanje prema središnjoj državi kako bismo svim građanima osigurali život dostojan čovjeka, strančarenje nikada nije bio dobro za hrvatski narod.

DRAGALIĆ – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, prisjećanjem na poginula branitelje te svetom misom mještani općine Dragalić obilježili su svoj dan i datum kada je u akciji Bljesak oslobođeno to područje, javlja radiong.

'Nezadovoljni smo pristupom informacijama, komunikacijom lokalne i središnje vlasti, nezadovoljni smo transferom sredstava, a rezultat je loš i nekvalitetan život u Slavoniji, u Dragaliću što rezultira iseljavanjem mladih i bezperspektivnošću.'

Načelnik općine Zvonimir Karlik tom je prigodom izrazio ponos što se nalazi na čelu Općine u kojoj je rođen, ali nije mogao ne izraziti i tugu zbog činjenice kako se na području Općine rađa sve manji broj djece. Pri tome je spomenuo želje i projekte blokirane od strane administracije i nebrige središnje vlasti, a bez kojih teško da će mladi imati podlogu za ostanak u Dragaliću i ostalim općinskim naseljima. Uvjete slične uvjetima koje imaju mladi u urbanim sredinama općina će moći pružiti završetkom projekta kanalizacije i izgradnjom školske sportske dvorane. Njima je u svom izvješću ključno mjesto dao načelnik Karlik.

Gosti su u Dragaliću bili saborski zastupnik i predsjednik HSS-a ŽO Brodsko-posavske Davor Vlaović, zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija, glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić, načelnici susjednih općina, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb u BPŽ Klara Šćuka i svi oni koji su imali potrebu stanovnicima općine reći svojim dolaskom „vi ste najveća vrijednost, jer prostor bez čovjeka koji živi u njemu nije prepoznatljiv i nema opstojnosti."

U ime načelnika prisutne je pozdravio načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit koji je potaknut poviješću Općine rekao: „U Domovinskom ratu, braneći Domovinu poginuli su deseci mladića, a depopulacijom: iseljavanjem i umiranjem naša sela ostaju bez tisuća mladih. Radimo zajedno, naš zadatak je stvoriti preduvjete kako bismo vratili život ruralnom prostoru."

Prisutne su pozdravili Ilija Ćorić i Mario Turalija te saborski zastupnik Davor Vlaović koji je rekao : "Nezadovoljni smo pristupom informacijama, komunikacijom lokalne i središnje vlasti, nezadovoljni smo transferom sredstava, a rezultat je loš i nekvalitetan život u Slavoniji, u Dragaliću što rezultira iseljavanjem mladih i bezperspektivnošću. Zato su sve oči uprte prema Vladi i Hrvatskom saboru. U Saboru ću uvijek iznijeti sve naše zajedničke probleme i lobirati za zajedničke, za vaše projekte”.

Što nam je činiti? - Ne smijemo šutjeti, dobro je da su i danas načelnici glasni i govore o problemima svojih lokalnih zajednica koje moraju opstati i ostati radi stanovnika koji u njima žive. Općine imaju ideje, projekte i ljudske potencijale što je dobro. Nije dobra centralizirana država kakvu danas imamo. Nužno je Hrvatsku decentralizirati, ali ne samo administrativno i alokacijom odgovornosti, Hrvatska mora biti fiskalno decentralizirana sa supsidijarnim odlučivanjem o investicijama. Regionalizacija Hrvatske nije rješenje za stanovnike koji žive u ruralnim krajevima. Da bismo to postigli moramo njegovati zajedništvo i zajedničko djelovanje prema središnjoj državi kako bismo svim građanima osigurali život dostojan čovjeka, strančarenje nikada nije bio dobro za hrvatski narod, a to nam se baš dogodilo na projektu vodovoda zapadne Slavonije - zaključio je Vlaović.

U Dragaliću se ipak povodom Dana Općine osjetio pobjednički duh, kojega nisu ubile niti teške ratne godine pod srpskom okupacijom, a nije ga uništila niti recesija koja je nadaju se iza njih, sigurni su da koliko god bilo teško moraju i mogu naprijed.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  veles

  veles

  Komentirano: 3.5.2016. | 16:35

  1

  "...Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi.." koja prodaja demogogije i prazne slame... Loše se živi jer ste ju opljačkali, prodali,rasturili sve što je valjalo... Jednostavno pokrali... I to, zna se....plus ekipa ovih koji prodaju ovakvu maglu...

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

  Još veća centralizacija države

  Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

  27.1.2017. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

  Davor Vlaović:

  'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

  8.2.2016. | 12:07
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

  Općina Dragalić

  Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

  20.6.2013. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

  Dan Općine Dragalić

  Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

  19.1.2013. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Očistila 900 hektara miniranog područja

  Počinje razminiranje 20 ha

  Očistila 900 hektara miniranog područja

  6.9.2012. | 9:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

  Već 17 godina

  Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

  17.1.2012. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

  Obnova traje

  I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

  31.10.2011. | 18:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

  Dan općine Dragalić

  Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

  22.1.2011. | 9:18
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općinsko vijeće o važnim pitanjima

  11. sjednica

  Općinsko vijeće o važnim pitanjima

  16.12.2010. | 8:32
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :