Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 17.1.2012. u 19:45
Prikaza: 2433
|
Autor: Franjo Samardžić

Već 17 godina

Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

Dragalić : Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnjaZvonimir Karlika i Zlatko Bunjevac(Foto: F. Samardžić)

Godina pred nama je godina velike neizvjesnosti, ali i godina dodatnih očekivanja, koja su prije svega limitirana novim realnostima za koje u ovom trenutku ne mogu odrediti kvalifikacije.

DRAGALIĆ - U Dragaliću je danas bilo iznimno svečano. Tradicionalno je obilježen 17. siječanj, Dan općine Dragalić. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća, održane pod predsjedanjem Zlatka Bunjevca, fra Ilija Stipić služio je svetu misu u crkvi sv. Ivana Krstitelja, a položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

- Razvoj svake jedinice lokalne samouprave, pa tako i naše, ovisan je o nizu faktora, od kojih na žalost na većinu, nismo u mogućnosti previše utjecati. No, u danim uvjetima rada i djelovanja uspjeli smo onoliko koliko su nam zadane okolnosti dopustile. Protekla godina u našim aktivnostima prije svega donosi napredak u evidentnoj činjenici da smo dugotrajnu imovinu Općine povećali za doista osjetan iznos, istakao je u uvodu svog izlaganja općinski načelnika Zvonimira Karlika te anstavio:

Završena izgradnja Društvenog doma

Naime početak 2011.godine donosi nastavak intenzivnih radova na izgradnji društvenog doma u Dragaliću i njegov završetak donio je, kao što sam već rekao, povećanje vrijednosti dugotrajne imovine za 3.500.000,00 kuna. Projekt je dovršen krajem svibnja mjeseca 2011.godine nakon čega smo intenzivirali aktivnosti na pripremi tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole, što se i dogodilo krajem kolovoza, odnosno početka rujna, te su time ostvarene pretpostavke za svečano otvorenje doma krajem listopada. Ova Općina i ovo mjesto dočekali su veliku proslavu, priželjkivanu od dana povratka u porušena naselja naše Općine. Ovaj čin svojevrstan je simbol dovršetka obnove sadržaja koje je ovo naselja imalo i prije rata.

Radna zona

Početak godine pamtimo i po dovršenju asfaltiranja ceste prema radnoj zoni, za što je iz proračuna Općine, uz sredstva Ministarstva gospodarstva, uloženo 507.000,00 kuna i time dodatno povećana vrijednost dugotrajne imovine. U projekt gospodarske zone uloženo je dodatnih 537.000,00 kuna u izgradnju vodoopskrbe i početak izgradnje ceste, čime smo se primakli korak bliže realizaciji ovog vrlo važnog projekta. Radili smo na pripremi realizacije projekta elektrifikacije radne Zone, za koji sam uvjeren da će u ovoj godini dočekati implementaciju. Tu činjenicu ću potkrijepiti informacijom da smo pred dovršenjem aktivnosti za ishođenje 900.000,00 kuna odobrenih sredstava na natječaju Ministarstva zaštite okoliša za provedbu projekta izgradnje ekološki prihvatljive rasvjete u radnoj zoni. Radili smo na adaptaciji poljskih putova na području naše Općine i utrošili gotovo 110.000,00 kuna. Sanacija ratom razrušenih domova i protekle godine je bila jedna od značajnijih aktivnosti. Utrošili smo gotovo 187.000,00 kuna, zajednički u sinergiji s ishođenim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja, kojem se na velikom doprinosu i ovom prilikom zahvaljujem na pomoći od izuzetnog značaja za našu malu zajednicu.

Uređene javne površine

Održavali smo javne površine tijekom cijele godine i za tu namjenu utrošili 74.000,00 kuna proračunskog novca. U isto vrijeme prihodovali smo, neovisno o sredstvima poreznih obveznika, gotovo 100.000,00 kuna od iznajmljivanja traktora s priključnim strojevima. Svjedoci smo da naša naselja,u vrijeme vegetacije bila uredna i pokošena, neovisno o intenzitetu naseljenosti. Prihodovali smo više sredstva nego što smo utrošili za vlastite potrebe. Za potrebe javne rasvjete u naših 6 naselja utrošene je tijekom prošle godine, zajedno sa uslugama tekućeg održavanja, 117.000,00 kuna.

Skrb za djecu i učenike

I prošle godine, kao i prijašnjih, uredno smo izvršavali sve svoje obveze prema predškolskom odgoju, školstvu i stipendiranju, te je za te namjene utrošeno iz općinskog proračuna ukupno 87.000,00 kuna. Izdvojili smo i sredstva za sufinanciranje javnog prijevoza učenika srednjih škola, dijelom uz pomoć županije brodsko-posavske. Za ovu, 2012.godinu, moram istaći, naše općinsko Vijeće je, na čemu želim javno zahvaliti svim vijećnicima, donijelo Odluku o samostalnom financiranju 50 posto javnog prijevoza učenika srednjih škola.

S ponosom ističem da treću godinu za redom pomažemo roditelje novorođene djece sa po 1.000,00 kuna po djetetu, te da je program dobio kontinuitet i sredstva su planirana u proračunu i za 2012.godinu.

Općina i u protekloj godini pomaže rad udruga i za tu namjenu u 2011.godini smo utrošili 164.000,00 kuna u kojima su i sredstva za Društvo „Naša djeca" koje je osiguramo sredstva za preko 170 paketića u povodu blagdana sv.Nikole. Udrugama za skrb o obitelji i djeci, te pomoć obiteljima i kućanstvima u suradnji sa Županijom osigurali smo u protekloj godini 68.000,00 kuna. Gradskom odboru Crvenog križa grada Nova Gradiška, koji ima nadležnost za ovu djelatnost civilnog društva i na području naše općine, pomogli smo sa 10.000,00 kuna. Činimo to svake godine, poštujući zakonom određeni postotak za ovu aktivnost. Ulagali smo dodatna sredstva na dovršenju dviju mrtvačnica na dva naša groblja i u tu svrhu utrošili 18.000,00 kuna. Sva groblja na području naše općine imaju mrtvačnice.

To su aktivnosti koje smo protekle godine uspjeli provesti, uz sve ono što nisam posebno naznačio, jer dio manjih aktivnosti u svrhu funkcioniranja općine kao institucije koja ima svoje zakonom definirane obveze i ovlasti ne smatram posebno važne za istaći u ovoj prigodi. No i te aktivnosti bitne su za sveukupno funkcioniranje zajednice.

Financijski stabilna općina

Mi smo kao i prijašnjih godina, posebice od 2006.g. pa na ovamo, financijski konsolidirani. Dospjele financijske obveze općine su podmirene, materijalni troškovi i tekuće održavanje u potpunosti kontinuirano i planski podmirujemo. U proteklom fiskalnom razdoblju osigurali smo i dio sredstava za nastavak realizacije projekta radne zone i sanacije ratom razrušenih objekata društvenog karaktera. Fiskalnu godinu završili smo bez nepodmirenih dospjelih obveza prema dobavljačima i saldom 1.800.000,00 kuna na računu Općine, spremni za nastavak planiranih aktivnosti. Dvije trećine tih sredstava predviđene su zadanim projektima, za koje su sredstva i ishođena.

Zahvaljujem se svim članovima općinske uprave, kao i svim vijećnicima na odgovornom i ozbiljnom radu, poticajnim raspravama i nadasve pokazanoj ozbiljnosti i odgovornosti u donošenju svih važnih odluka u proteklom razdoblju. Mislim da smo obavili dobar posao i da smo dovoljno ozbiljni i odgovorni da nastavimo ovim putem i u buduće.

Kanalizacija i vodovod

Razdoblje koje dolazi, prije svega je vrijeme u kojem ova općinska uprava koja ima 7 projekata s ishođenim građevinskim dozvolama i jedan u fazi ishođenja, želi i namjerava pronaći mogućnost da započne s tri vrlo važna projekta. Jedan je svakako kanalizacijski sustav s pročistačem za naselja Mašić i Medari, a druga dva su vodoopskrbni sustavi naselja Poljane i Donji Bogićevci. Ova tri projekta u izgradnji vrijedna su oko 15.000.000,00 kuna i naše fiskalne mogućnosti ne dozvoljavaju samostalni zahvat. Ostaju nam institucije hrvatske države i naravno europski fondovi. Nadam se da ćemo uspjeti pronaći načina, kao i proteklih godina, i naše ciljeve dostići.

Radna zona uvjet opstanka

O najvažnijem projektu Radne zone Dragalić ovisi budućnost ovog naselja i svih naselja u općini. Bez njegove realizacije, budućnost ostanka je limitirana. Želim da ovaj kraj opstane i učinit ćemo sve u okviru naših zakonski ovlasti i ljudskih mogućnosti da ovaj projekt realiziramo. Globalna kriza koja je u velikom obimu zahvatila i susjednu Italiju, privremeno je zaustavila aktivnosti na početku izgradnje prvog pogona u našoj zoni. Uvjeren sam da to nije konačno odustajanje, kao i što sam uvjeren da zona ne ovisi samo o jednom ulagaču. Siguran sam u konačan uspjeh. .

Referendum za bolju budućnost u Europi

Godina pred nama je godina velike neizvjesnosti, ali i godina dodatnih očekivanja, koja su prije svega limitirana novim realnostima za koje u ovom trenutku ne mogu odrediti kvalifikacije. No, želim reći da iskreno vjerujemo kako je pred nama razdoblje velikih transformacija za naše društvo, kako sam uvjeren da svi zajedno želimo bolju budućnost, prije svega za one, za koje radimo i živimo, a to su naši mladi i naša djeca. Naime, želim se osvrnuti s nekoliko riječi i na ono što nas očekuje slijedećih dana. Poznato nam je svima da za nepunih pet dana, našu zajednicu, kako širu, tako i lokalnu, očekuje izlazak na referendum o pristupanju naše zemlje Europskoj uniji.

Drugi puta u svojoj novijoj povijesti imamo priliku donijeti odluku koja će nam bitno odrediti budućnost. Prvi puta smo na referendumu odlučili velikom većinom o izlasku iz zajednice u kojoj se više nismo vidjeli. Za pet dana donosimo odluku koja ima svoje pozitivne i negativne strane. Svjestan svoje odgovornosti u vremenu i funkciji koju obnašam, svjestan povijesnog trenutka i svjestan činjenice da će vjerojatno negdje ostati zabilježeno, potpuno odgovorno reći ću, kao načelnik Općine, kao obiteljski čovjek, otac četvero djece, kao član zajednice koja je na povijesnoj raskrsnici: Želim da moja djeca i djeca svih nas, žive u zajednici uređenih odnosa, zajednici jednakih mogućnosti, zajednici jednakih perspektiva, u zajednici demokratskih naroda. Smatram da je Europska unija takva zajednica i želim da hrvatski građani većinom glasova prihvate ono za što smo se borili posljednjih godina i što nam se u ovom trenutku nudi kao realna mogućnost.

"Blago Slovencima jer je granica Europe na rijeci Sutli"

Ovim putem pozivam sve građanke i građane naše male zajednice koja se zove općina Dragalić, a i one koji će ovo čuti ili pročitati, da u nedjelju izađu na referendum i zaokruže DA za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji i time demantiraju svojevremenu izjavu velikog hrvatskog književnika Miroslava Krleže, koji je jednom prilikom rekao:"Blago Slovencima jer je granica Europe na rijeci Sutli", naravno, pribojavajući se da Hrvatska nikada neće postati članicom demokratske Europe. Nije to Krleža izgovorio kao želju, već kao bojazan. Imamo priliku dati svoj doprinos da se ta bojazan ne ostvari.

Nedavno je naš predsjednik u jednom svom intervjuu rekao slijedeće: "Europska unija je kao violina na kojoj možete svirati ovisno o vašim sposobnostima, ukoliko se ne trudite dovoljno i oslonite se samo na prirodni talent, možda za nekakvu dvojku,... ukoliko si dadete truda pa malo vježbate, potrudite se, možda i za dobar,... ukoliko puno vježbate, trudite se, ulažete puno svog vremena u usavršavanje, možda i za vrlo dobar,... ukoliko budete svaki svoj slobodni i radni trenutak posvetili predanom radu i vježbi, možete postati i vrhunski, odličan glazbenik,.... ukoliko nemate violinu, nećete imati priliku pokazati koliki potencijal glazbenika leži u vama." Ovu usporedbu možemo preslikati na bilo koji segment života, naravno i gospodarstva. Prilika je tu, o nama ovisi hoćemo li je prigrabiti.

Želim da na 6 lokacija na kojima ćemo izražavati svoj stav o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji na području općine Dragalić, polučimo rezultat koji će doprinijeti ukupnom pozitivnom rezultatu za ulazak naše domovine u punopravno članstvo zajednice europskih naroda – kazao je načelnik Zvonimir Karlik i nazočnima se zahvalio što su svojim dolaskom i uveličali svečanu sjednicu Općinskog vijeća i obilježavanje Dana općine.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

Još veća centralizacija države

Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

27.1.2017. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

Saborski zastupnik Davor Vlaović

Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

3.5.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

Davor Vlaović:

'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

8.2.2016. | 12:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

Općina Dragalić

Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

20.6.2013. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

Dan Općine Dragalić

Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

19.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očistila 900 hektara miniranog područja

Počinje razminiranje 20 ha

Očistila 900 hektara miniranog područja

6.9.2012. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

Obnova traje

I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

31.10.2011. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

Dan općine Dragalić

Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

22.1.2011. | 9:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općinsko vijeće o važnim pitanjima

11. sjednica

Općinsko vijeće o važnim pitanjima

16.12.2010. | 8:32
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :