Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 19.1.2013. u 0:03
Prikaza: 2495
|
Autor: Simonida Tarbuk

Dan Općine Dragalić

Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

Dragalić : Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'Dan Općine Dragalić(Foto: Željko Idžotić)

Zbog iznimno visokih standarda u radu, Hrvatski centar za razminiranje postao regionalni lider, spreman znanje i praksu izvoziti u ostatak svijeta.

DRAGALIĆ - Dan općine bio je i svojevrsni značajni jubilej prvog čovjeka općine, načelnika Zvonimira Karlika koji je na svečanoj Sjednici Općinskog vijeća, osmi put, predstavio realizirane projekte i aktivnosti. Sjednici je prethodilo svečano polaganje vijenaca svim poginulim za Domovinu na području općine, te prezentacija Hrvatskog centra za razminiranje na temu "Dragalić, općina kojoj mine više ne prijete".

Upravo je područje ove općine, istaknula je Nataša Mateša Mateković, jedna od općina koje mogu poslužiti kao primjer uspješnih akcija razminiranja u skladu s Nacionalnim programom protuminskog djelovanja kojemu je cilj u potpunosti ukloniti minsku opasnost s područja Republike Hrvatske do 2019.godine. O koliko zahtjevnom poslu je riječ dokazuje i iznos od četiri  milijarde kuna koliko je do sada utrošeno na radove, ali i brojci od 1946 stradalih osoba, među kojima i njih 500 smartno stradalih.

Prije završenog posla, prema podacima HCR-a, samo općina Dragalić imala je oko 11 kvadratnih kilometara minski sumnjivih područja, dok je s 1.siječnja ove godine, na teritoriji pet općina ( Cernik, Stara Gradiška, Medari, Gornji Bogićevci, Dragalić ) ukupno preostalo svega 20 kvadratnih kilometara minski sumnjivih područja.

Posebno pozitivna činjenica je da su, gotovo svi, troškovi na radovima razminiranja financirani sredstvima državnog proračuna, ali i da je svaki privatni donator, koji je sudjelovao u akcijama diljem Hrvatske, dio sredstava donirao i za poslove na području općine Dragalić.

Zbog značajnog iskustva, ali i iznimno visoko postignutih standarda u radu, Hrvatski centar za razminiranje na neki je način postao i regionalni lider, spreman znanje ali i praksu izvoziti i u ostatak svijeta koji se svakodnevno suočava s ovakvim problemima, istaknula je danas načelnica odjela, Nataša Mateša Mateković.

Uz Vukovar, kao posebno zahtjevan i profesionalno izazovan prostor, područje općine Dragalić, danas je definitivno ogledan primjer uspješno obavljenog posla na razminiranju.

Nakon stručne i edukativne prezentacije, i svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik, Zlatko Bunjevac, bila je prilika za podsjećanje na brojne uspješno realizirane projekte na području općine Dragalić, jedne od rijetkih koje ne muči sveprisutni problem depopulacije. Činjenica je to na koju je posebno ponosan i prvi čovjek općine. Značajna ulaganja u infrastrukturu, opsežan posao na razminiranju, kontinuirano ulaganje u društveni, kulturni i sportski život mještana, kao i svakodnevno podizanje životnog standarda, preduvjet je opstanka jedinica lokalne samouprave, istaknuo je danas načelnik, dodajući kako je pred svima posljednji, ali i najveći izazov do sada, radovi na Radnoj zoni Dragalić koji bi dugoročno trebali osigurati i radna mjesta te ostanak ljudi na ovim prostorima.

Cijeli člank pročitajte OVDJE

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

Još veća centralizacija države

Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

27.1.2017. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

Saborski zastupnik Davor Vlaović

Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

3.5.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

Davor Vlaović:

'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

8.2.2016. | 12:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

Općina Dragalić

Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

20.6.2013. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očistila 900 hektara miniranog područja

Počinje razminiranje 20 ha

Očistila 900 hektara miniranog područja

6.9.2012. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

Već 17 godina

Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

17.1.2012. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

Obnova traje

I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

31.10.2011. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

Dan općine Dragalić

Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

22.1.2011. | 9:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općinsko vijeće o važnim pitanjima

11. sjednica

Općinsko vijeće o važnim pitanjima

16.12.2010. | 8:32
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :