Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 6.9.2012. u 9:45
Prikaza: 2601
|
Autor: Marija Radošević

Počinje razminiranje 20 ha

Očistila 900 hektara miniranog područja

Slika
Foto: Slika
 • Slika
 • Slika 1
 • Slika 2
 • Slika 3

Na području Hrvatske još uvije je preko 700 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, koje prema Strategiji nacionalne sigurnosti RH trebaju biti očišćene do kraja 2019.godine.

DRAGALIĆ -  Nije to tako daleko, ali nije ni blizu, kada znamo da se još uvijek često događaju nesreće zbog eksplozivnih sredstava zaostalih od rata. A temeljne vrijednosti države su životi građana, koji, s pravom, od politike i struke očekuju da se razminiranjem očisti "prostor zagađen minama" kako bi se ispunili preduvjeti za bavljenje poljoprivredom, turizmom, za eksploataciju šuma…

"Cijela priča je pri kraju. Prema sporazumu sa HAC-om vrlo skoro se kreće u akciju tako da krajem rujna očekujemo početak razminiranja područja uz autocestu"

Na području brodskog Posavlja, svijetli je primjer općina Dragalić koja je nakon rata imala preko tisuću hektara minsko sumnjivog područja, no situacija se, prema riječima načelnika Zvonimira Karlika ,značajno promijenila. "U proteklih 6 godina od 900 hektara minsko sumnjivog područja spustili smo se na stotinjak, ostao je onečišćen mali pojas uz auto cestu, što je manje od deset posto nakon onoga što je ostalo poslije Bljeska. Uz to, ostalo je malo MSP na krajnjem sjevernom dijelu općine - području Psunja, te južno u području Prašnika. To su površine Hrvatskih šuma koje također imaju obavezu izdvajanja sredstava za potrebe razminiranja. A problema donekle imamo i sa kanalskom mrežom koja je u nadležnosti Hrvatskih voda" rekao je Karlik.

No pojas uz autocestu bitan je jer se nalazi na 20-etak hektara poljoprivrednih površina. A on se, prema važećem pravilniku, ne smije razminirati (300 metara od auto ceste) dok se promet ne obustavi ili ne preusmjeri obilaznim pravcima. "Mi se s tim borimo godinama, iako smo za te namjene prije godinu i pol čak osigurali i sredstva. U par navrata isti sam problem pokušao riješiti u kontaktu sa osobama s najvišeg nivoa, ali nije bilo uspjeha" svjedoči načelnik, držeći kako bi pravilnik zapravo trebalo malo "omekšati". Kod nas su se događala razminiranja (cesta Okučani-Stara Gradiška) iako nije bilo posebnog zaustavljanja prometa. A ovdje, strojevi ne moraju raditi u dva prohoda već se na prazno okretati kod autoceste i ići prema naselju Gorice što je dovoljno udaljeno i bezopasno u slučaju eksplozije", pojašnjava "lakšu varijantu" Karlik, svjestan kako nitko na sebe ne želi preuzeti odgovornost.

Sada je potez na HCR, nadležnom za razminiranje. "Cijela priča je pri kraju. Prema sporazumu sa HAC-om vrlo skoro se kreće u akciju tako da krajem rujna očekujemo početak razminiranja područja uz autocestu" saznajemo od glasnogovornika HCR-a Mladena Crnkovića. Najnovija vijest zadovoljit će načelnika općine Dragalić koja praktično uz očišćena gradilišta i lokalne ceste više nema minama onečišćenih poljoprivrednih površina , pa žitelji mogu sigurno živjeti i bez problema obrađivati njive pridonoseći razvoju svoga kraja.

Rino će u staro željezo
Oni koji češće prolaze autocestom ,već dvije godine svjedoče propadanju stroja za razminiranje koji obrastao korovom stoji nedaleko OMV-ove benzinske crpke na dragalićkom području, i s pravom se pitaju nije li to bacanje novca u situaciji kada još ogromne hrvatske površine čekaju razminiranje. "Riječ je o nekada najjačem stroju "Rino" u vlasništvu tvrtke "Mungos" još uvijek u stečaju, koji je dio stečajne mase. Zna se da je doživio veliki kvar i da se ne isplati popravljati, a u međuvremenu je i zastario. Vjerovnici će po završetku stečaja odlučiti što s njim, a kako su dijelovi već poskidani pretpostavljam da će završiti na otpadu kao staro željezo" rekao je glasnogovornik HCR Mladen Crnković.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  vidiovako

  vidiovako

  Komentirano: 6.9.2012. | 13:30

  1

  Nešto si mislim - pa zar ne bi naš Đuro mogao napraviti par ovakvih strojeva da čiste po Slavoniji gdje je ravno?

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

  Još veća centralizacija države

  Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

  27.1.2017. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

  Saborski zastupnik Davor Vlaović

  Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

  3.5.2016. | 9:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

  Davor Vlaović:

  'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

  8.2.2016. | 12:07
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

  Općina Dragalić

  Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

  20.6.2013. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

  Dan Općine Dragalić

  Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

  19.1.2013. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

  Već 17 godina

  Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

  17.1.2012. | 19:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

  Obnova traje

  I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

  31.10.2011. | 18:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

  Dan općine Dragalić

  Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

  22.1.2011. | 9:18
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općinsko vijeće o važnim pitanjima

  11. sjednica

  Općinsko vijeće o važnim pitanjima

  16.12.2010. | 8:32
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :