Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 31.10.2011. u 18:35
Prikaza: 2002
|
Autor: Franjo Samardžić

Obnova traje

I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'

Dragalić : I Dragalićani dočekali novi 'Društveni dom'Društveni dom i katolička Crkva u Dragaliću(Foto: Franjo Samardžić)

Nazočni su se slajdovima podsjetili na izgled Dragalića nakon povratka iz progonstva, kako reče načelnik: „na ognjišta koja smo nazivali kućama, gdje smo se rađali, odrastali, živjeli, provodili starost i odlazili zauvijek“.

DRAGALIĆ - Bilo je u nedjelju, u Dragaliću, iznimno svečano. Okupili su se Dragalićani i stanovnici ostalih sela u općini kako bi na svečan način otvorili novi društveni dom. Izgrađen na temeljima starog doma, porušenog za vrijeme okupacije Dragalića, petnaest godina nakon povratka iz progonstva, obnove kuća, izgradnje komunalne i društvene infrastrukture, on danas simbolizira povratak ukupnog društvenog života. Aktivnosti udruga, društava i pojedinaca, koje su zbog prioritetnih poslova i obnove koja je značila stvaranje osnovnih uvjeta za život stanovništva, ponovo su dobile mjesto gdje će moći raditi i djelovati. Mještani su dobili prostor u kome će se moći okupljati i organizirati razne prigodne manifestacije i događanja.

Društveni dom otvorili su potpredsjednik Sabora Josip Friščić, župan Danijel Marišić i njegov zamjenik Davor Vlaović te načelnik Zvonimir Karlik. Odana je počast poginulim braniteljima i kod spomenika položeni vijenci i zapaljene svijeće, kroz Dragalić su prošle svečane slavonske zaprege, a na svoj prvi nastup na pozornici doma imali su KUD Dragalić i učenici Osnovne škole Dragalić.

Mještani Dragalića i ostalih mjesta u općini napunili su novi dom. Da to bude i emotivan skup pobrinuo se načelnik Zvonimir Kartlik, koji je evocirao sjećanja na najteže dane Dragalića i, kako je rekao, ratnu sudbinu koja je zadesila sva naselja u općini, koja su bila djelomično ili u potpunosti okupirana. Nazočni su se slajdovima podsjetili na izgled Dragalića nakon povratka iz progonstva, kako reče načelnik: „na ognjišta koja smo nazivali kućama, gdje smo se rađali, odrastali, živjeli, provodili starost i odlazili zauvijek". Govorio je o obnovi i razvoju, izgradnji infrastrukture i stvaranju boljih uvjeta života, primjerenih čovjeku.

- Poginulo je osam naših očeva, muževa, braće, sinova i naših prijatelja. Moramo reći da je to bilo vrijeme slave i ponosa jer uzdignute glave možemo reći da smo nesebično stavili na raspolaganje sve što smo imali za stvaranje neovisne Hrvatske države – kazao je načelnik Zvonimir Karlik ističući na kraju izlaganja opravdanost postojanja općine koja, kako je istaknuo, uz rezultate u obnovi i izgradnji, ima stabilan općinski proračun i nije nikome dužna.

- Tamo gdje je nekad bila prva crta obrane, ne samo ovog kraja, nego i Hrvatske, imamo čast, zadovoljstvo i sreću da se završio jedan ovakav objekt, značajan za mjesto i širu okolicu i općinu. Objekt koji će služiti za realizaciju pojedinih programa, okupljanje i obnovu onog života koji je nekada funkcionirao. Ovaj objekt potvrđuje opravdano formiranje Ministarstva regionalnog razvoja, opravdava 1100 objekata koji su kroz ovo ministarstvo izgrađeni ili su pri završetku – kazao je Josip Friščić.

- Sve nas je načelnik dirnuo sa svojim emotivnim govorom i ljubavi čovjeka koji voli svoj rodni kraj. Hvala vam načelniče. Ovaj dom je obnovljen na temeljima starog doma. Ne smijemo zaboraviti tragediju Dragalića i ovog dijela Hrvatske. Trebamo graditi demokratsko društvo i Hrvatsku po mjeri svakog čovjeka i živjeti u suživotu. Nikada ne smijemo zaboraviti ratnu tragediju i naše hrvatske branitelje – kazao je župan Danijel Marušić i zahvalio se Vladi Hrvatske, ministru Pankretiću i potpredsjedniku Sabora Friščiću na pomoći u izgradnji doma u Dragaliću i realizaciji drugih projekta u županiji.

- Čestitke rukovodstvu općine Dragalić, zahvala Ministarstvu regionalnog razvoja i Vladi RH što su omogućili da se kroz projekte ravnomjernog razvoja Hrvatske dogodi otvaranje ovog doma u Dragaliću vrijednog 3,5 milijuna kuna. Puno je vrjedniji za žitelje općine Dragalić jer sada imaju mjesto gdje će se okupljati i imati mjesto i prostor za rad novoosnovanog KUD-a i drugih udruga. To je velik doprinos nakon povratka iz progonstva i obnove kuća – kazao je zamjenik župana Davor Vlaović.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

Još veća centralizacija države

Hoće li Općina Dragalić i slične JLS biti ukinute?

27.1.2017. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

Saborski zastupnik Davor Vlaović

Zbog loše podjele sredstava u Slavoniji se nekvalitetno živi

3.5.2016. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

Davor Vlaović:

'Nije to moj ulazak u Hrvatski sabor'

8.2.2016. | 12:07
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

Općina Dragalić

Zlatko Bunjevac ponovo predsjednik Vijeća

20.6.2013. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

Dan Općine Dragalić

Razminiranje najvažnije na 'proslavi s pokrićem'

19.1.2013. | 0:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očistila 900 hektara miniranog područja

Počinje razminiranje 20 ha

Očistila 900 hektara miniranog područja

6.9.2012. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

Već 17 godina

Vrijeme kad se slavi obnova i izgradnja

17.1.2012. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

Dan općine Dragalić

Uskoro gradnja pogona za proizvodnju komposta

22.1.2011. | 9:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općinsko vijeće o važnim pitanjima

11. sjednica

Općinsko vijeće o važnim pitanjima

16.12.2010. | 8:32
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :