Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 18.8.2015. u 11:40
Prikaza: 4209
|
Autor: J.Z./SBplus

Sramote časne ratnike

Zločinom pokušavaju prikriti zločin, ili što?

MEDARI - "U noći 15./16. kolovoza, u Medarima (u dvorištu crkve), za sada nepoznati počinitelj, oštetio je spomen obilježje. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela 'oštećenja tuđe stvari' te podnose kaznene prijave, a odgovorna osoba je upućena na dostavljanje odštetnog zahtjeva", Policijska uprava brodsko-posavska o tome je izvijestila medije 17. kolovoza.
Povodom tog incidenta, predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF), Veljko Džakula, medijima je dostavio priopćenje za javnost kojeg prenosimo u cijelosti.

U selu Medari oštećeno, još ne posvećeno, spomen obilježje srpskim žrtvama iz Domovinskog rata 

U ranim jutarnjim satima sa subote na nedjelju, 16.kolovoza 2015. godine, nepoznati počinioci polomili su krsno spomen obilježje u Medarima. Krst je podignut u znak sjećanja na 65 poginulih stanovnika sela Medari i Trnave, od kojih je veći broj civila, a koji su poginuli za vrijeme Domovinskog rata i nakon VRA Bljesak.

1. svibnja 1995. prvog dana akcije „Bljesak" u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski vojnici, kako se tvrdi u izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora, usmrtili su dvadeset i dvoje ljudi, od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu.

Prema HHO-u, 1. svibnja 1995. godine Hrvatska vojska ušla je u selo oko 6 sati ujutro i počinila masakr nad preostalim stanovništvom. Preživjele su dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan od hrvatskih vojnika.

Od navedene 22 žrtve u Medarima troje je djece (dvije djevojčice u dobi od sedam i osam, te dječak u dobi od 11 godina) i 11 žena. Ubijeni su: Ljeposava Burujević, r. 1925. i Mile Burujević, r. oko 1935.; Rade Čanak, r. 1907. i Draga Čanak, r. 1919.; Ruža Dičko, r. 1943. i Željko Dičko, r. 1967.; Draga Đumić, r. 1919.; Jovan Grmuša, r. 1933.; Jela Mrkonjić, r. oko 1945.; Anka Ninković, r. 1919.; Nikola Popović, r. 1927. i Nada Popović, r. 1930.; Dragan Romanić, r. oko 1935.; Zorka Tomić, r. 1927.; Kata Vlaisavljević, r. 1930.; Anđelija Vuković, r. 1959., Ranko Vuković, r. 1955. i djeca Goran Vuković, r. 1984. i Gordana Vuković, r. 1987.; Milutin Vuković, r. 1945., Cvjeta Vuković, r. 1950. i kćerka Dragana Vuković, r. 1988., svi iz Medara.

03. srpnja 2010., na mjesnom groblju u Trnavi, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničkog grobišta koje je nastalo asanacijom terena nakon VRA Bljesak. Ekshumaciju je vodila Uprava za zatočene i nestale, a u grobištu su, prema puk. Ivanu Grujiću, ostaci civila, žena i malodobnih osoba.

29. ožujka 2011., na Zavodu za sudsku medicinu, identificirane su tri žene, četiri muškarca i troje djece: Cvijeta Vuković, Anđelija Vuković, Ranko Vuković, Milutin Vuković, Gordana Vuković, Goran Vuković, Dragana Vuković, Ruža Dićko, Željko Dićko te Jovan Grmuša, svi iz Medara kod Okučana.

Sedam članova obitelji Vuković sahranjeno je 6. travnja 2011. na pravoslavnome groblju Brestovčina u Gradišci. 

14. rujna 2006., zločin u Medarima dobio je medijsku pažnju pokretanjem odštetnog postupka pred Općinskim sudom u Novoj Gradiški, po Zakonu o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tokom Domovinskog rata.

Tužiteljica, čiji su roditelji i mlađa sestra ubijeni 1. svibnja 1995. u Medarima, a nakon što je Građansko-upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu odbio zahtjev za sklapanjem vansudske nagodbe s obrazloženjem da se ne radi o ratnom zločinu već o ratnoj šteti, budući da su stradali civili.

U odgovoru na tužbu, zamjenik općinskog državnog odvjetnika navodi da je općepoznato kako je na području bivše općine Nove Gradiška bilo znatnih ratnih djelovanja, a da je "područje naselja Medari bilo izloženo napadima JNA i odmetnika”, čime zapravo tvrdi da hrvatski vojnici, koji su ušli u selo, nisu krivi za smrt dvadeset i dvoje civila.

U skladu s javno proklamiranom politikom prešućivanja i negiranja ratnih zločina počinjenih od strane hrvatskih oružanih snaga prema srpskim civilima za vrijeme i nakon završetka Domovinskog rata, kao i etnički pristranom pravosuđu koje sudi i osuđuje za ratni zločin isključivo pripadnike jedne etničke grupacije, rušenje spomen obilježja u Medarima recidiv je političke radikalizacije javnog prostora i netolerantne društvene klime u kojoj se sustavno stigmatiziraju Srbi u Hrvatskoj, a ratni zločini nad njima prešućuju i negiraju do te mjere da se ruše i oni malobrojni spomenici koje su preživjeli mještani i rodbina žrtava podigli u znak sjećanja.

Budući da na spomen obilježju nema dvojezičnog natpis (i latinicom) uredništvo SBplusa odlučilo je, bez angažiranja sudskog prevoditelja, sadržaj poruke prenijeti na način da ju razumiju i oni naši posjetitelji kojima je ćirilica nepoznato pismo. Dakle, na postolju križa piše: "U znak sjećanja na sve nastradale mještane Medara i Trnave 1991. - 1995. god. Mještani Medara i Trnave za preobraženje 2015. god."

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  hari

  hari

  Komentirano: 18.8.2015. | 13:01

  1

  Razumio bi rušenje spomenika(ploče sa natpisom) ali ošteti simbol kršćanstva e to nikako ne razumijem.

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na prvoj crti bojišta 1991. i danas

  FOTO: Život

  Na prvoj crti bojišta 1991. i danas

  17.5.2012. | 11:11
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :