Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 28.6.2016. u 19:00
Prikaza: 2600
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

Posljedice nevremena

Tuča "požnjela" uljanu repicu

Dragalić : Tuča "požnjela" uljanu repicuIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Za svega osam minuta jaka je tuča uništila svu uljanu repicu koju je Željko Trnka zasijao na 34 hektara svog Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva. Olujno nevrijeme praćeno jakom tučom treća je velika nepogoda koja je od travnja do sada poharala zapadnu Slavoniju, a bez uroda su ostali mnogi voćari, vinogradari, povrtlari, ratari...

DRAGALIĆ - Jaka tuča "požnjela" je uljanu repicu na zapadnoslavonskim poljima. - Nažalost, na 34 hektara našeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva jaka tuča je za osam minuta sto posto uništila svu uljanu repicu. Danas smo trebali početi kombajnirati tu uljaricu, no nevrijeme nas je preduhitrilo, tako da od žetve neće biti ništa", razočaran je Željko Trnka, koji je ove godine prema stanju i izgledu usjeva očekivao rekordan prinos od oko četiri tone po hektaru, piše agroklub.

Procjena je da se šteta, ovisno o intezitetu tuče i olujnog nevremena, kreće u rasponu od 30 do 70 posto.

Stradali ozimi usjevi

Stradali su mu i drugi usjevi ozimi ječam, pšenica, ali i proljetni poput soje koja će se, nada se, ipak oporaviti.

- Usjeve sam osigurao, ali sa najnižom premijom, tako da ako i bude naknada štete, bit će to otprilike onoliko koliko sam uložio u proizvodnju uljane repice, ali gdje smo u tom slučaju mi koji smo primijenili punu tehnologiju u njezinu proizvodnju? - pita se Trnka.

 

Slično je prošlo i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Slađana Matijaševića, također iz Dragalića.

- Tuča nam je već načinila popriličnu štetu u travnju, prije onog jakog mraza, a sada nam je dokrajčila uljanu repicu na svih deset hektara. Ništa nismo osigurali, pa će nam to biti velik udarac i gubitak u ovogodišnjoj proizvodnji - razočaran je Slađan.

Iako je također doživio veliku štetu Zoran Bilačić je nešto bolje prošao od svojih sumještana Trnke i Matijaševića. On procjenjuje da mu je uljana repica stradala oko 70 posto, iako je, kako kaže, to sada teško reći, razmjeri štete najbolje će se vidjeti za četiri do pet dana.

- Ja sam uljanu repicu sijao u nešto kasnijim rokovima i nije bila potpuno zrela, pa te zelenije mahunice nisu stradale kao one koje su bile potpuno zrele. Upravo danas očekujem procjenitelje tvrtke kod kojih osiguravamo sve poljoprivredne usjeve, jer zbog hirovitog vremena proizvodnju ratarskih kultura pod vedrim nebom ne možemo više prepustiti slučaju - kaže Bilačić i dodaje da su i drugi ratari novogradiškog područja pretrpjeli veliku štetu na uljanoj repici.

Ovogodišnja treća elementarna nepogoda

Tehnolog u novogradiškom Poljoprivredno-prehrambenom kompleksu dipl ing. Stjepan Lalić kaže da je od 485 hektara, koliko imaju pod uljanom repicom, tuča zahvatila površinu od oko 280 hektara.

- Procjenjujemo da se šteta, ovisno o intezitetu tuče i olujnog nevremena kreće u rasponu od 30 do 70 posto. Srećom, mi smo osigurali svoje usjeve i od tuče i od olujnog nevremena, jer znamo iz prijašnjih godina da na zreloj uljanoj repici osim zrna tuče štete mogu načiniti i krupne kapi kiše i jak vjetar koji jednostavno otvaraju komušku - kaže Lalić, dodajući da će se o šteti više znati kada procjenitelji obave svoj dio posla.

Olujno nevrijeme praćeno jakom tučom treća je velika nepogoda koja je od travnja do sada poharala taj dio zapadne Slavonije. Bez uroda su ostali mnogi voćari i vinogradari tog područja, a tuča ubire danak na ratarskim kulturama i na povrću. Snažno nevrijeme s tučom pokosilo je i voćnjake u istočnoj Slavoniji.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad višnje dozriju u studenom

Sličice iz prirode

Kad višnje dozriju u studenom

14.11.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naoko laka zarada

Lijeska i lješnjaci

Naoko laka zarada

8.12.2017. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

Šaptač Marko:

Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

4.6.2017. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

OPG Matijašević

Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

18.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekološki uzgoj oraha na 59 hektara

Na proljeće

Ekološki uzgoj oraha na 59 hektara

16.12.2015. | 11:26
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bolje da izumre selo nego običaji'

Čuvaju tradiciju

'Bolje da izumre selo nego običaji'

28.11.2015. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriminal u trgovini pesticidima?

Povrat ambalaže

Kriminal u trgovini pesticidima?

4.2.2015. | 9:09

Općina Dragalić

Natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta

3.1.2011. | 18:43
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :