Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 4.2.2015. u 9:09
Prikaza: 4605
|
Autor: Vjeko Hudolin

Povrat ambalaže

Kriminal u trgovini pesticidima?

Dragalić : Kriminal u trgovini pesticidima?Povrat prazne ambalaže u Dragaliću(Foto: Vjeko Hudolin)

Prodaju li neki distributeri na hrvatskom tržištu ilegalno zaštitna sredstva? Upućeni kažu da su velik problem uvoz i šverc iz susjednih država.

DRAGALIĆ - Sredinom mjeseca u Općini Dragalić, u organizaciji Savjetodavne službe završena je trodnevna izobrazba korisnika sredstava za zaštitu bilja za sigurno rukovanje i primjenu tih sredstava, a koju je završilo šezdesetak poljoprivrednika.

Tijekom organiziranog povrata ambalaže herbicida, fungicida, insekticida i ostalih pesticida, djelatnici tvrtke C.I.A.K., koja je organizala odvoz, nisu prihvaćali ambalažu Herbosa.

Tjedan dana kasnije, ispred Vatrogasnog doma, u tom općinskom središtu organiziran je povrat ambalaže herbicida, fungicida, insekticida i ostalih pesticida koje su poljoprivrednici koristili prošle godine u zaštiti svojih ratarskih kultura, povrća, voćnjaka i vinograda. Preuzimanje i odvoz ambalaže organizirala je tvrtka C.I.A.K., a neki poljoprivrednici neugodno su se iznenadili kada nisu mogli vratiti ambalažu Herbosa, piše Agroklub.

Nisu članice udruge CROCPA

Objašnjenje zašto ne preuzimanju ambalažnu pojedinih proizvođača i distributera zaštitnih sredstava, potražili smo u poduzeću C.I.A.K.

- Mi smo, da tako kažem, izvođači radova za Udrugu proizvođača i zastupnika sredstava zaštite bilja Republike Hrvatske CROCPA i prikupljamo ambalažu samo od članica te udruge - rekla nam je Vesna Šabanović, stručna suradnica C.I.A.K.-a i uputila nas da detaljniji odgovor potražimo u toj Udruzi.

Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge CROCPA potvrdila je da po Eko-modelu sistem gospodarenja otpadnom ambalažom njihova udruga već nekoliko godina uspješno organizira besplatan povrat prazne ambalaže, ali isključivo za tvrtke koje su članice te udruge.

Riječ je o tvrtkama: AgroChem-Maks, Agroteks, Belchim Crop Protection d.o.o., BASF Croatia, Bayer Crop Science, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Pinus Agro i Syngenta Agro.

Nije Herbos jedini problematičan

- Ambalažu ostalih tvrtki koje nisu članice našeg projekta ne prihvaćamo, pa molimo poljoprivrednike da se u svrhu pravilnog zbrinjavanja njihove ambalaže obrate tim proizvođačima i uvoznicima. Nažalost, među tim tvrtkama je i Herbos, koji je ispočetka bio naša članica, ali je u međuvremenu zapala u probleme. Pokušali smo im na neki način pomoći, prošle godine ponudili smo Herbosu neke oblike suradnje, a upozorili smo na taj veliki problem i Ministarstvo zaštite okoliša, ali do sada ništa nije učinjeno po rješavanju problema - kaže Irena Brajević.

Udruge CROCPA organizira besplatan povrat prazne ambalaže isključivo za tvrtke koje su članice Udruge.

 Ističe da nije u pitanju samo neriješen povrat Herbosove ambalaže, već da u Hrvatskoj djeluje još nekoliko velikih distributera zaštitnih sredstava koji nisu u organiziranom modelu prikupljanja, oni se na to za sada oglušuju pa bi sami trebali besplatno prikupljati i zbrinjavati ambalažu, ali tu, kako kaže, ima svašta.

Podsjeća da Zakon o otpadu među ostalim propisuje: 'Proizvođači, koji stavljaju u promet opasne tvari, dužni su na vlastiti trošak organizirati odvojeno skupljanje otpadne ambalaže onečišćene opasnim tvarima i korištenje njezinih vrijednih svojstava predajom ovlaštenim osobama za skupljanje, obradu, oporabu i/ili zbrinjavanje takve ambalaže!

"STOP nezakonitim pesticidima"

U Udruzi CROCPA upozoravaju na još jedan izuzetno veliki problem te su pokrenuli projekt 'STOP nezakonitima pesticidima'. Za početak pripremili su o tome dva video zapisa, a planiraju pokrenuti i širu medijsku akciju.

- Kriminal vezan uz pesticide poprima sve veće razmjere na globalnom tržištu i želimo skrenuti pažnju javnosti na ovaj veliki problem - kaže Irena Brajević dodajući da neki distributeri na hrvatskom tržištu ilegalno prodaju zaštitna sredstva, a velik su problem i uvoz i šverc iz susjednih održava, osobito iz Srbije i BiH i to sredstava koja nemaju dozvolu za primjenu u Hrvatskoj.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad višnje dozriju u studenom

Sličice iz prirode

Kad višnje dozriju u studenom

14.11.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naoko laka zarada

Lijeska i lješnjaci

Naoko laka zarada

8.12.2017. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

Šaptač Marko:

Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

4.6.2017. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuča "požnjela" uljanu repicu

Posljedice nevremena

Tuča "požnjela" uljanu repicu

28.6.2016. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

OPG Matijašević

Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

18.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekološki uzgoj oraha na 59 hektara

Na proljeće

Ekološki uzgoj oraha na 59 hektara

16.12.2015. | 11:26
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bolje da izumre selo nego običaji'

Čuvaju tradiciju

'Bolje da izumre selo nego običaji'

28.11.2015. | 9:45

Općina Dragalić

Natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta

3.1.2011. | 18:43
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :