Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 16.12.2015. u 11:26
Prikaza: 3675
|
Autor: SBplus

Na proljeće

Ekološki uzgoj oraha na 59 hektara

Dragalić : Ekološki uzgoj oraha na 59 hektaraOrah (Ilustracija)(Foto: agroklub)

Na proljeće tvrtka Zeleni Orah planira početi s podizanjem nasada sadnica oraha. Riječ je o površini od oko 59 hektara, za što je tvrtka s državom sklopila Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na razdoblje od 50 godina.

DRAGALIĆ/GORICE - Na području Općine Dragalić, točnije u katastarskoj Općini Gorice zagrebačka tvrtka Zeleni Orah (čiji je jedini osnivač i direktor, Nikolina Madžo iz Starog Petrovog Sela) planira podizanje višegodišnjeg nasada oraha u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje. Vidljivo je to iz njihovog zahtijeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za spomenuti zahvat, a što su uputili prema Brodsko-posavskoj županiji.

Zahtijev se nalazi i u prilogu teksta. Inače, riječ je o površini od oko 59 hektara, koja se sa sjeverne strane nalazi na oko 350 metara udaljenosti od naselja a s južne na oko 200 metara. Površina za vrijeme Domovinskog rata, a dugo i nakon njega nije bila korištena kao oranica te je zarasla mladom drvenastom i zeljastom vegetacijom, što će budući uzgajivač morati iskrčiti. Naime, Zeleni orah d.o.o. za ovu je parcelu s državom sklopio Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta na razdoblje od 50 godina. U planu im je javiti se i na natječaj za dodjelu sredstava iz Europskog fonda za ruralni razvoj – mjera 4.1.1. Sektor voća i povrća.

„Zahvat podizanja višegodišnjeg nasada oraha u sustavu ekološke proizvodnje u skladu je s Prostornim planom Brodsko-posavske županije i Prostornim planom uređenja općine Dragalić jer je plan nasad podići izvan građevinskog područja naselja na području predviđenom za poljoprivrednu proizvodnju i izvan je vodozaštitnih zona i zaštićenih prirodnih područja. Zahvat se sastoji od krčenja postojeće vegetacije, pripreme tla za sadnju, gnojidbe organskim gnojivom, izradu tvrdih puteva unutar nasada, sadnju te postavljanja ograde oko nasada. Nasad će se sastojati od sorata – Geisenheim 139, Šampion, Jupiter i Tisa cijepljenih na podlogu Juglans regia. Planirani razmak sadnje je 10 x 10 metara, što je oko sto stabala po hektru, a ukupno oko 5.850 stabala. Oko nasada je u planu postavljanje prozračna ograda sa stupovima bez trakastog temeljenja.

Na temelju analize tla bit će obavljena meliorativna gnojidba isključivo organskim gnojem i to zrelim ovčjim gnojem iz ekološke proizvodnje u količini od oko 1 t/ha. Inače podizanje nasada planirano je u proljeće. Gnojidba organskim gnojivom tj. zrelim ovčjim gnojem iz ekološke proizvodnje će biti uglavnom jesenska... S obzirom na sagledane potencijalne utjecaje zahvata na okoliš ocjenjuje se da je zahvat prihvatljiv za okoliš" stoji u Elaboratu za zaštitu okoliša priloženom uz zahtijev upućen Županiji.

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša na svojim će Internet stranicama objaviti rješenje koje im je podneseno za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za spomenuti zahvat.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad višnje dozriju u studenom

Sličice iz prirode

Kad višnje dozriju u studenom

14.11.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naoko laka zarada

Lijeska i lješnjaci

Naoko laka zarada

8.12.2017. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

Šaptač Marko:

Pčele s medom vadio sam i iz kućnog dimnjaka

4.6.2017. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tuča "požnjela" uljanu repicu

Posljedice nevremena

Tuča "požnjela" uljanu repicu

28.6.2016. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

OPG Matijašević

Krenuli od nule - sad obrađuju 70 hektara zemlje

18.6.2016. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bolje da izumre selo nego običaji'

Čuvaju tradiciju

'Bolje da izumre selo nego običaji'

28.11.2015. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kriminal u trgovini pesticidima?

Povrat ambalaže

Kriminal u trgovini pesticidima?

4.2.2015. | 9:09

Općina Dragalić

Natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta

3.1.2011. | 18:43
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :