Život : Ostalo

Objavljeno: 15.7.2017. u 0:01
Prikaza: 11020
|
Autor: JZ/SBplus

Blaž (Toma) Bordić

Umro je veliki hrvatski nacionalist

SBplus
Foto: SBplusSahrana Blaža Bordića 14. srpnja 2017. Donji Andrijevci
 • SBplus

Njegov buntovnički duh i osjećaj za pravdu bili su presudni da se, u lipnju 1961., ilegalno prebaci u Jugoslaviju, kako bi neposredno poveo borbu za slobodu domovine. Bio je uhapšen 4. srpnja 1961. godine i osuđen u Požegi na petnaest godina strogog zatvora, kojeg je u cijelosti izdržao u KPD Stara Gradiška.

DONJI ANDRIJEVCI - Prije 88 godina, u vrlo siromašnoj radničkoj obitelji u Donjim Andrijevcima, rodio se Blaž (Toma) Bordić. U petak 14. srpnja 2017. godine u 16 sati, u istom selu, 'u jablanove' na posljednji počinak, ispratili su ga brojni sumještani, prijatelji i rodbina. Svećenik i osobni prijatelj, u ime svih, biranim riječima oprostili su se od najvećeg andrijevačkog i jednog od najvećih hrvatskih nacionalista. 

Svojih 88 godina 'križnog puta' Bordić je opisao u knjizi "Moja sjećanja" koju je objavio "bez nekih književnih pobuda, jer za to nije bio ni školovan, nego sa željom da ona bude dokument za pamćenje jednog vremena zla i nesreće za Hrvatsku i hrvatski narod". Na poleđini knjige je bilješka o autoru u kojoj stoji:

"Blaž Bordić rođen je 3. veljače 1929. godine u slavonskom selu Donji Andrijevci od siromašnih roditelja, majke Luce i oca Mate. Zbog siromaštva i teškog života na kamenu Sinjskog i Drniškog kraja morali su ići trbuhom za kruhom. Doselili u Slavoniju, gdje su se zaposlili, upoznali i vjenčali. Iako siromašni Hrvatskoj su podarili sedmero muške djece od kojih na žalost troje još nejakih umire.

Rano je ostao bez oca, osjetio glad i težak rad, bio svjedokom zatiranja svega što je nosilo hrvatsko ime i od rane mladosti postao je vječiti buntovnik i borac za slobodu Hrvatske. Izučio je stolarski zanat i kasnije postao stolarski majstor.

Stalno šikaniran od velikosrpske i jugokomunističke vlasti 1958. godine bježi u inozemstvo. U emigraciji se priključuju organizaciji "Hrvatski oslobodilački pokret" i postaje njen aktivni sudionik.

Njegov buntovnički duh i osjećaj za pravda bili su presudni, da se u lipnju 1961. ilegalno prebaci u Jugoslaviju, kako bi neposredno poveo borbu za slobodu domovine. Bio je uhapšen 4. srpnja 1961. godine i osuđen u Požegi na petnaest godina strogog zatvora, kojeg je u cijelosti izdržao u KPD Stara Gradiška.

Po izdržanoj kazni ponovo bježi u Njemačku, gdje se priključuje hrvatskim domoljubima i nastavlja borbu sve do ostvarenja sna, stvaranja neovisne i slobodne Hrvatske Države".

U prvom poglavlju knjige, pod nazivom Državni neprijatelj, nakon što je opisao sudjelovanje petogodišnjaka u prvoj političkoj manifestaciji - zbog čega je od žandara bio ubilježen u 'tefter' za praćenje potencijalnih neprijatelja Karađorđeve kraljevine - Bordić opisuje svoju prvu političku diverziju koju je počinio kao desetogodišnjak.

Barjak

"Bližio se kraj ljeta 1938. godine. Karlo Perin ponovo je posjetio moj razred. Nakon pozdrava s učiteljem okrenuo se nama đacima i rekao: "Dečki, trebam tri dobrovoljca za jednu akciju". Kako se javio veći broj đaka, sam je odlučio tko će sudjelovati u akciji. Pokazao je na Peru Bunčića, Andriju Relju i mene. Učitelj nas je pustio da s Karlom napustimo razred. Napolju nam je rekao da ćemo izvjesiti hrvatski barjak - trobojnicu crven, bijeli, plavi - nigdje drugdje nego u dvorištu žandarskog narednika Škondrića.

Pero i Andrija čuvati će stražu, a meni je pripala čast da se uzverem na šljivu u dvorištu Škondrića i izvjesim barjak na njen vrh, kako bi se mogao vidjeti gotovo iz cijelog sela. Istog dana akcija je počela ujutro oko 11 sati. Dvorište Škondrića bilo je udaljeno od moje kuće svega osamdesetak metara te sam poznavao sve skrivene staze kojim mogu neopaženo prići kući i dvorištu Škondrića.

Dvije niske ograde lako smo savladali, a zelenilo nas je skrivalo dok smo prilazili ogradi i šljivi na koju se moram uzverati. Sada je došao teži dio zadatka. Od ograde do šljive bila je čistina od oko pet metara koja se lijepo mogla vidjeti iz kuće. Morao sam iskoristiti trenutak kada nije bilo nikoga na prozoru. Snažno sam stisnuo barjak i koplje barjaka uza se i hitro sam potrčao k šljivi, uhvatio se za najnižu granu i počeo penjati uz stablo. Uspio sam doći do samog vrha šljive. Odmotao sam barjak i njegovo koplje zavezao s užetom za najvišu granu. Zastava je zalepršala, a ja sam se počeo spuštati.

Bio sam na pola puta kada su me zviždukom prijatelji upozorili na opasnost. Ugledao sam blizu šljive nikog drugog do narednika Škondrića, koji se uputio iz kuće prema izlazu iz dvorišta. Moram priznati da me uhvatio strah kakvog do tada nisam poznavao. Na sreću se ravno uputio izlazu i izašao van na ulicu. Tada se čula dva uzastopna zvižduka. Prijatelji su mi javili da je opasnost prošla. Sišao sam na zemlju, preskočio ogradu. Pobjegli smo istim putem kojim smo došli. Otišli smo ravno u školu gdje se još održavala nastava. Dok smo sjedili u školskim klupama čuo se pucanj iz pravca kuće Škondrića. Poslije pucnja učitelj je rekao da je nastava završena i da možemo kući. Činilo se da je učitelj bio sa svime upoznat, iako se ponašao kao da se u selu ništa ne događa.

Taj dan postao sam junak za sve koji su znali da sam izvjesio zastavu.

Slijedećeg dana barjak se i dalje vijorio na šljivi u dvorištu žandarskog narednika Škondrića zašto nije skinut doznali smo mnogo kasnije, o tome je pričao podnarednik Drakula. Kako se barjak vidio izdaleka, tako su ga zapazili i žandari u žandarmerijskoj stanici. Dok je lepršao na šljivi, u žandarmeriju je ušao Škondric. Ondje mu je Drakula raportirao: "Gospodine naredniče u žandarmeriji ništa nova izuzev vašeg dvorišta u kojem se vije hrvatski barjak" te mu rukom pokazao u pravcu njegovog dvorišta. Narednik, kada je ugledao barjak na svojoj šljivi, počeo je psovati i bijesan odjurio kući da skine i podere barjak. Kada se počeo penjati na šljivu netko je ispalio metak povrh njegove glave. Taj smo i mi čuli u školi. Strahujući za vlastiti život odustao je od namjere da skine barjak. Vratio se u žandarmeriju, te je htio o tom događaju i provokaciji obavijestiti svoje pretpostavljene u Slavonskom Brodu.

Od tog nauma odvratio ga je podnarednik Drakula. Kazao mu da će samo napraviti nevolje jer će pretpostavljeni smatrati ga nesposobnim da vodi žandarmerijsku stanicu te ga mogu i smijeniti, kad njemu mogu u vlastitom dvorištu nepoznate osobe izvjesiti hrvatski barjak. Skondrić, bojeći se za svoj čin i položaj, predao je cijelu istragu i traženje krivca u ruke podnarednika Drakule.

Barjak se i dalje vijorio na šljivi u dvorištu narednika Škonđrića, a Drakula je odugovlačio namjerno ili ne s otkrivanjem počinitelja. Svakodnevno je izvještavao svog zapovjednika i uvijek je isticao da je na dobrom tragu. Škondrić je sedmi dan, bijesan i iznerviran neuspješnom potragom za počiniteljem, zahtjevao da se barjak skine, jer on kao Srbin ne može više trpjeti poniženje u selu, da u njegovu dvorištu leprša hrvatska zastava. Drakula se opravdavao, da ime krivca ne smije otkriti zbog svoje vlastite sigurnosti, a zapovjednika je savjetovao, da tobože otputuje na službeni put, a on će naći čovjeka koji će skinuti barjak. Tako će selo prestati pričati o barjaku i mogućem njegovom strahu da skine zastavu.

Skondrić je prihvatio predloženo i otputovao kao da ide na službeni put. Drakula po nepoznatom čovjeku dao je skinuti barjak. Tako se događaj s barjakom završio na zadovoljstvo Hrvata, jer se hrvatski barjak vijorio u dvorištu Srbina i to zapovjednika žandarmerijske stanice, a narednik je također bio zadovoljan, jer je barjak bio skinut, a da za cijeli događaj nisu saznali njegovi pretpostavljeni u Slavonskom Brodu.

U selu kasnije se pričalo kako je ideja o vješanju zastave na šljivu potekla od podnarednika Drakule, koji je bio često šikaniran i vrijeđan od svog zapovjednika zbog svoje blage naravi prema ljudima i česte potpore hrvatskom pučanstvu.

Kada sam izvjesio hrvatski stijeg na vrh šljive išao sam u treći razred osnovne škole i imao sam 10 godina. Ali već onda upoznao sam da hrvatska trobojnica u Srbina izaziva bijes, ali i strah od njezine snage".

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  turist71

  turist71

  Komentirano: 15.7.2017. | 12:18

  1

  Čemu ovaj članak?

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 43 godine provedene u zatvoru - slobodan

  ANDRIJEVČANIN BRANKO MARKOVAC

  Nakon 43 godine provedene u zatvoru - slobodan

  8.9.2020. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispratili smo Sekicu

  U petak, 12. lipnja 2020.

  Ispratili smo Sekicu

  13.6.2020. | 23:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Umro je Švraka

  Otišla još jedna andrijevačka legenda

  Umro je Švraka

  9.10.2018. | 10:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Šimica je znao "čiji je"

  Malo je govorio, a puno kazao

  Šimica je znao "čiji je"

  24.12.2017. | 18:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vlastiti egoizam - rođeni je otac podlosti'

  Maksim Gorki:

  'Vlastiti egoizam - rođeni je otac podlosti'

  25.2.2017. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Počeli čistiti spomenik sat vremena nakon objave

  Uspješno završena akcija SBplus-a

  Počeli čistiti spomenik sat vremena nakon objave

  9.3.2015. | 22:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I mi konje za trku imamo

  Kad je ološ u pitanju

  I mi konje za trku imamo

  28.2.2015. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je luksuz naći mjesto za stajanje u vlaku

  Putnički prijevoz HŽ-a

  Danas je luksuz naći mjesto za stajanje u vlaku

  16.2.2015. | 20:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspješna svinjokolja unatoč upornoj kiši

  Prastari običaj

  Uspješna svinjokolja unatoč upornoj kiši

  8.12.2014. | 20:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan sjećanja na Vukovar

  Zapalimo svijeću

  Dan sjećanja na Vukovar

  18.11.2014. | 20:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li uzaludno biti uzorito dijete, učenik, student ... ?

  Kako regeneriramo elitu?

  Je li uzaludno biti uzorito dijete, učenik, student ... ?

  29.4.2014. | 14:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svastika naša dugovječna

  Višegodišnja

  Svastika naša dugovječna

  7.6.2013. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanost prema oboljeloj djeci pokazali na djelu

  Političari i liječnici

  Humanost prema oboljeloj djeci pokazali na djelu

  27.4.2013. | 15:17
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišao je nestor slavonskih tamburaša

  Šima Seletković Matančev

  Otišao je nestor slavonskih tamburaša

  24.3.2013. | 0:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Šima Seletković-Matančev (1917.-2013.)

  In memoriam

  Šima Seletković-Matančev (1917.-2013.)

  18.3.2013. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrijevačka predizborna (d)ogovaranja

  Izbori su, izbori i ludi su dani

  Andrijevačka predizborna (d)ogovaranja

  5.3.2013. | 23:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina Donji Andrijevci

  Predstavljamo

  Općina Donji Andrijevci

  14.1.2013. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :