Sport : Nogomet

Objavljeno: 31.7.2021. u 12:30
Prikaza: 3140
|
Autor: Paulina Mirković, Domagoj Zovak

Otac prerano preminulog igrača

Napisao knjigu o čitavom stoljeću jednog kluba

P.M./SBplus
Foto: P.M./SBplusŽeljko Čeglaj i Mladen Buhač
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus
 • P.M./SBplus

Nogometni klub „Tomislav“ danas nosi naziv po Mladenovu sinu Tomislavu Buhaču, izvrsnom igraču Kluba koji je 15. svibnja 1994. godine na prvenstvenoj utakmici u Vranovcima od jednog udarca pao i na mjestu preminuo.

DONJI ANDRIJEVCI - Već je otprije poznata činjenica da je Hrvatska sportska zemlja u kojoj nogomet zasigurno nosi titulu najpopularnijeg sporta. Za gotovo svakog mališana nogomet je neopisiva radost, a trenutci poput prvog primanja i dodavanja lopte, prvog zabijenog gola i prvog odlaska na stadion pamte se do kraja života. U svakom je kutku Lijepe Naše skriven djelić duge nogometne tradicije koja seže sve do kraja 19. stoljeća, a početkom 20. stoljeća osnovani su prvi hrvatski nogometni klubovi.

Donji Andrijevci, mjesto nedaleko Slavonskog Broda, mogu se pohvaliti svojom impresivnom povijesti nogometa koja je uvelike ostavila trag u hrvatskom sportu. Andrijevački će Nogometni klub „Tomislav" uskoro proslaviti svoju 100. obljetnicu, a uoči tog događaja u petak, 30. srpnja, u prostorijama Kluba održana je promocija knjige „Nogomet u Donjim Andrijevcima" autora Mladena Buhača. Nogometni klub „Tomislav" danas nosi naziv po Mladenovu sinu Tomislavu Buhaču, izvrsnom igraču Kluba koji je 15. svibnja 1994. godine na prvenstvenoj utakmici u Vranovcima od jednog udarca pao i na mjestu preminuo. Mladen Buhač, nekadašnji andrijevački nogometaš, u svojoj je monografiji sažeo stotinu godina Kluba.

- Početak svega bilo je pitanje kako se naš Klub zvao u trenutku osnivanja. Dobivao sam informacije od starijih članova Kluba te sam odlučio probati skupljati podatke, dokumente i fotografije i skupljam ih, evo, već četiri godine. Zahvaljujući njima četvorici ili petorici starijih dobio sam poticaj, ali bilo je tu još nekoliko ljudi. Najprije Zoran Pezarić koji je nekada bio igrač ovdje, pristao je pripomoći bude li bilo potrebno. Još jedan vrlo važan je Željko Čeglaj iz Broda. Vidio sam njegove knjige o nogometu te je pristao uzeti materijal za ovu knjigu koju slažem. Bilo mi je toliko drago da sam s još većim žarom ušao u posao. Potom sam sortirao po svakih deset godina povijesti i onda bih odnio Željku da napiše taj dio, a za to vrijeme sam ja pisao drugih deset godina i tako smo zgotovili te na kraju došli kod Zorana. Naravno, nije sve bilo točno u detalj napisano, već smo tijekom izrade radili ispravke i dodavali nove informacije. Svima njima bih se zahvalio! - rekao je Mladen Buhač o nastanku monografije „Nogomet u Donjim Andrijevcima".

Istražujući dugu nogometnu tradiciju, Mladen je došao do brojnih zanimljivih činjenica, ali najviše ga je zanimalo ono starije doba i početak igranja nogometa u Donjim Andrijevcima. Iz vremena njegove igračke karijere imao je puno više informacija, dokumentacije i fotografija, a pročitao je i desetak drugih knjiga kako bi čitateljima što detaljnije približio cjelokupna povijesna zbivanja u nogometu. Kao čovjek bogatog nogometnog i životnog iskustva, Mladen je usporedio nogometnu situaciju u Donjim Andrijevcima nekada i danas.

- Čini mi se da je prije bilo lakše jer je bilo više igrača te su se oni borili i trudili. Prije nije bilo pionira, već su bili samo juniori i seniori. Tada su igrači izlazili iz juniora i ulazili u prvi seniorski tim. Međutim, zadnji period juniora gotovo da i nema, a to je kategorija koja je jako važna za ulazak u prvi tim. Ne može se nakupiti dovoljno pravih naših domaćih igrača da bi nastupali tu i onda morate „posuđivati" iz drugih sela ili grada pa sada imamo više igrača iz drugih mjesta, nego svojih domaćih. - kazao je Mladen Buhač.

Osim autora Mladena Buhača i urednika Željka Čeglaja, o knjizi su govorili još Vedran Gavran, načelnik Općine Donji Andrijevci, Zoran Krznarić, direktor Tiskare TDA Brod te Zdravko Tolić, predsjednik Nogometnog kluba „Tomislav" koji je i izdavač knjige.

Sve nazočne na predstavljanju knjige pozdravio je i Dubravko Galović, predsjednik Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije čestitavši Mladenu Buhaču na velikom trudu i radu koji je uložio u nastanak knjige o povijesti andrijevačkog nogometa. Galović je pohvalio Općinu Donji Andrijevci i NK "Tomislav" za napore koji se ulažu u razvoj jednog od najboljih klubova na istočnoj strani Brodsko-posavske županije.

Dvorana NK "Tomislav", sa 60-ak sjedećih mjesta, u kojoj je održano predstavljanje knjige o povijesti andrijevačkog nogometa,  bila je pretijesna za sve koji su htjeli prisustvovati ovome događaju koji je privukao nogometne zaljubljenike, članove i vjerne obožavatelje Kluba.

- Zahvaljujem se Mladenu Buhaču za veliki trud i entuzijazam u dugogodišnjem prikupljanju materijala za ovu monografiju. Zahvaljujem i gospodinu Željku Čeglaju za pomoć pri pisanju i obradi tekstova te na suradnji pri izradi ove knjige. Gospodin Čeglaj je čovjek koji jako puno zna o povijesti ne samo nogometa nego o sportu općenito. Želim zahvaliti i Općini Donji Andrijevci i NK "Tomislav" na razumijevanju i prihvaćanju ideje o izdavanju monografije. Prikupljanje materijala, zapisnika, novinskih članaka, fotografija, protokola sa utakmica itd. je bio vrlo zahtjevan posao. Kada se objavljuju podaci iz daleke povijesti koja obuhvaća jedno stoljeće moralo se voditi računa o vjerodostojnosti svih objava i podataka. Ukoliko je bio koji propust u monografiji on nije sigurno napravljen namjerno. Zato ova knjiga neka posluži zainteresiranim entuzijastima i ljubiteljima nogometa, budućim autorima, kao podloga za pisanje još bolje i opsežnije monografije. Sigurno postoji još starih dokumenata i fotografija kod bivših nogometaša i drugih koji su bili u klubu, pa pozivam sve koji imaju takve materijale da ih najbolje dostave u nogometnii klub i onda će to poslužiti za buduća izdanja. Zahvaljujem i donatorima koji su pomogli da se objavi ova monografija koja će nadam se biti poticaj nekim novim klincima za bavljenje sportom. - rekao je Zoran Krznarić koji je dao veliki obol u izdavanju monografije.

- Ponosni smo na cijeli ovaj događaj i što vodimo ovakav jedan klub s velikom tradicijom. Mogu reći u svoje ime, dugo sam igrao ovdje nogomet, a zatim sam bio u upravi kao predsjednik te na drugim funkcijama, a stogodišnjica je kruna ovoga rada i ovoga Kluba. Nadam se da će živjeti i dalje u dobrom sportskom duhu i smjeru. Činjenica je da u selima dosta mladih odlazi na studiranje i rad u središnje dijelove Hrvatske poput Zagreba, ali borit ćemo se jer sport mora živjeti uvijek i to je neminovno jer mladi dolaze, mladi odlaze i to je to. Volim ovo selo, Klub, nogomet i tu sam cijeli život u nogometu. - kazao je Zdravko Tolić koji je prije dvadeset dana preuzeo ulogu predsjednika Nogometnog kluba „Tomislav".

U izradi knjige, sve je ostalo na 'lokalnom' nivou. Monografiju „Nogomet u Donjim Andrijevcima" tiskala je Tiskara TDA Brod, a sponzori cijelog ovog događaja bili su Općina Donji Andrijevci te Nogometni klub „Tomislav".

- S obzirom na to da sam kao načelnik Općine imao priliku pročitati nekakav prototip ove monografije uvjerio sam se i mislim da će i svi koji budu čitali ovu knjigu doći do zaključka da je tu uloženo stvarno puno volje i truda. Tu se nalazi velika baza podataka koja obuhvaća brojne igrače koji su igrali, brojne trenere, članove uprave te je sve to upotpunjeno starim zapisnicima i slikama. Općina Donji Andrijevci je ponosna na činjenicu da će imati jednu takvu monografiju i ona će sigurno na neki način upotpuniti kulturno bogatstvo Općine te za sve buduće entuzijaste poput gospodina Mladena koji se budu htjeli uputiti u ovakvu vrstu nekog projekta, sigurno će imati nekakav temelj te osnovnu bazu podataka za nešto dalje. Općina Donji Andrijevci brine se o sportu, a posebno o nogometu ne samo u Donjim Andrijevcima, već i u ostalim selima Općine. Općina Donji Andrijevci je uvijek stajala iza sporta i stajat će i dalje. - rekao je Vedran Gavran, načelnik Općine Donji Andrijevci.

Monografija „Nogomet u Donjim Andrijevcima" pravo je sportsko blago koje na jedinstven način pruža pregled tradicije Nogometnog kluba „Tomislav" između 1922. godine do kraja 2020. godine, a od iznimnog je kulturnog i povijesnog značaja osobito za tek nadolazeće generacije mladih.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladen Buhač piše knjigu 'Nogomet u Donjim Andrijevcima'

  Bez institucionalne pomoći

  Mladen Buhač piše knjigu 'Nogomet u Donjim Andrijevcima'

  10.10.2020. | 10:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Marsa u finalu pobijedila Cibaliju

  10. Memorijal Tomislav Buhač

  Marsa u finalu pobijedila Cibaliju

  3.8.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Naslov pobjednika Marsoniji

  9. Memorijal Tomislav Buhač

  Naslov pobjednika Marsoniji

  29.7.2019. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspucali se strijelci Marsonije

  Prijateljska nogometna utakmica

  Raspucali se strijelci Marsonije

  23.7.2017. | 23:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlučujuća kvalifikacijska utakmica za ulazak u 1. ŽNL

  Stadion 'Grbavica' Staro Topolje

  Odlučujuća kvalifikacijska utakmica za ulazak u 1. ŽNL

  20.6.2017. | 14:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : NK Omladinac Staro Topolje bogatiji za garnituru dresova

  Nakon prijave na donatorsku akciju

  NK Omladinac Staro Topolje bogatiji za garnituru dresova

  28.1.2017. | 12:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tomislav prošao s tri igrača manje

  Kup ŽNS BPZ

  Tomislav prošao s tri igrača manje

  23.9.2016. | 13:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završen 6. Memorijalni turnir "Tomislav Buhač"

  U Donjim Andrijevcima

  Završen 6. Memorijalni turnir "Tomislav Buhač"

  7.8.2016. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Plavo-bijela noć

  NK Omladinac

  Plavo-bijela noć

  9.12.2015. | 15:49
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 5. Memorijalni turnir Tomislav Buhač

  D. Andrijevci, 1. i 2. kolovoz

  5. Memorijalni turnir Tomislav Buhač

  30.7.2015. | 16:13
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malonogometni turnir ''Oluja 2015.''

  5. kolovoza 2015.

  Malonogometni turnir ''Oluja 2015.''

  26.7.2015. | 15:07
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malonogometni turnir 28., 29. i 30. prosinca

  Donji Andrijevci

  Malonogometni turnir 28., 29. i 30. prosinca

  18.12.2014. | 17:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Malonogometni turnir ''Oluja 2014.''

  Staro Topolje, 5. kolovoza

  Malonogometni turnir ''Oluja 2014.''

  4.8.2014. | 8:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 4. Memorijalni nogometni turnir 'Tomislav Buhač'

  U Andrijevcima završen

  4. Memorijalni nogometni turnir 'Tomislav Buhač'

  3.8.2014. | 21:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 4. Memorijalni turnir Tomislav Buhač

  Donji Andrijevci

  4. Memorijalni turnir Tomislav Buhač

  28.7.2014. | 15:07
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 4. Andrijevački malonogometni turnir

  13., 14. i 15. prosinca

  4. Andrijevački malonogometni turnir

  5.12.2013. | 17:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 3. memorijalni turnir 'Tomislav Buhač'

  U Donjim Andrijevcima

  3. memorijalni turnir 'Tomislav Buhač'

  30.7.2013. | 14:03
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Andrijevčani protjeruju mito i korupciju

  Upitno plaćanje 'ispod žita'

  Andrijevčani protjeruju mito i korupciju

  13.7.2013. | 9:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U dva tjedna dvije Skupštine i toliko predsjednika

  Gošo predsjednik Tomislava

  U dva tjedna dvije Skupštine i toliko predsjednika

  9.7.2013. | 20:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Paun uvodi izvanredno stanje u NK Tomislav

  Šok terapija?

  Paun uvodi izvanredno stanje u NK Tomislav

  3.7.2013. | 0:04
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :