Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 27.10.2020. u 14:10
Prikaza: 2504
|
Autor: Jerko Zovak

Jeste li čuli za čovjeka?

Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

Donji Andrijevci : Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščevićdr.sc. Radovan Miščević(Foto: privatni album)

Za ovu prigodu naveo sam dovoljno da bih mogao ustvrditi kako bi andrijevačka općinska Uprava i ovog velikog Andrijevčanina trebala oteti zaboravu te mu ime ispisati na jednoj od većih andrijevačkih ulica, ako već ne na način na koji Vrpoljčani ovjekovječiše (i) svog Ivana Meštrovića, rođenog u njihovu selu.

Dvije svima poznate andrijevačke legende

Legendarni andrijevački narodni liječnik, Mijo Pišl, koji se 1893. godine rodio u Vrbanji kod Županje (gdje i potpisnik ovog priloga) bezmalo pola stoljeća, od 1921. do 1964., službovao je u najvećem brodsko-posavskom selu, a jedno vrijeme bio jedini liječnik od Slavonskog Broda do Đakova, 1985. umro je u Donjim Andrijevcima, a sahranjen u Vinkovcima. Tridesetak godina kasnije, andrijevačku ulicu koja će kad bude popunjena imati šest kuća, općinska uprava nazvala je njegovim imenom. Lijepo, jer doktor Pišl je to zaslužio. I više.

Druga adrijevačka legenda, Šimun Seletković Šima, rođen je u Donjim Andrijevcima 1917., gdje je i umro bezmalo jedno stoljeće kasnije, 2013. godine. Bio je „svestrani hrvatski glazbenik, istinski i neponovljivi narodni umjetnik, zborovođa, kapelnik, dirigent, učitelj tamburaša, 'egedaša', harmonikaša, limenih i drvenih puhača, veliki promicatelj tamburaštva i slavonske tradicijske glazbe, 'nestor slavonske glazbe''', kažu hrvatski glazbeni eksperti. Mada malo čudi što to već nisu učinili, za očekivati je kako će općinska uprava uskoro i ovom narodnom zaslužniku odati počast te jednu ulicu nazvati njegovim imenom.

Ovdašnjem svijetu potpuno nepoznat veliki Andrijevčanin

Čovjek za kojeg je rijetko tko s ovih prostora uopće čuo, a rođen je u Donjim Andrijevcima 9. prosinca (kao i potpisnik ovog priloga) 1925. godine, zove se dr.sc. Radovan Miščević. Istodobno, Gimnaziju i Umjetničku školu prof. Švagel Lešića završio je u Osijeku 1946. godine, a na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1953. godine u klasi profesora Alfreda Albinija.

Nakon završetka studija, bio je asistent na Katedri za urbanizam kod profesora Josipa Seissela. U Urbanističkom institutu Socijalističke republike Hrvatske radio je na dužnostima samostalnog planera-projektanta za urbanizam i arhitekturu, pomoćnika i zamjenika direktora Instituta te voditelja odjela za urbanističko planiranje. Bio je izvanredni profesor Više građevinske škole u Zagrebu za predmet Urbanizam. Odlukom Sabora SR Hrvatske, 17. svibnja 1973. imenovan je za člana Savjeta Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U Parizu 1975. godine završio je specijalistički staž 'Actim' pod pokroviteljstvom Vlade Republike Francuske.

U okviru Urbanističkog instituta Hrvatske, osnovao je i vodio Centar za znanstveno-istraživački rad. Izradio je metodologiju prostornog i urbanističkog planiranja koju preuzimaju planerske organizacije cijele zemlje. Godine 1978. obranio je doktorsku disertaciju 'Procesi i planiranje urbane transformacije metropolitanskih aglomeracija s primjenom na situaciju grada Zagreba'. Na prijedlog Savjeta Arhitektonskog fakulteta, 3. listopada 1988., promoviran je u najviše znanstveno zvanje - znanstvenog savjetnika. Članovi komisije Arhitektonskog fakulteta - akademik prof. dr. Andre Mohorovičić, prof. dr. Bruno Milić, prof. dr. Neven Šegvić, prof. dr. Ante Marinović, koji na temelju ocjena znanstvenih i stručnih radova, velikog značajnog i stručnog djelovanja i visokih društvenih priznanja ocijenili su: „Cjelokupnim opusom studija, planova i projekata, kao i teorijskih napisa dr.sc. Radovan Miščević se uvrštava u najznačajnije arhitekte urbaniste Jugoslavije 26. rujna 1988. godine.

U okviru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) angažiran je u Vijeću za turizam. Voditelj je sekcije za prostorni razvoj. U znanstvenom projektu 2-13-113 izradio je studije 'Analiza i smjernice arhitektonsko-prostornih koncepcija u turizmu na tlu Hrvatske' 1995. godine i 'Projekt zaštite obalnog područja i mora' 1998. godine. Bio je redoviti član znanstvenog Vijeća za promet HAZU.

Značajniji prostorni i urbanistički planovi

U okviru Urbanističkog instituta radio je na brojnim i najsloženijim prostornim, urbanističkim planovima i arhitektonskim projektima: Generalni urbanistički planovi Osijeka, Pule, Vukovara, generalni urbanistički plan glavnog grada Republike Gvineje - Conakrya s centrom vlade i rezidencijom predsjednika Republike. Radio je na izradi prostornih planova nacionalnih parkova Plitvička jezera i Brijuni, Osnove dugoročne projekcije zaštite i uređenja prirodne i graditeljske baštine Jugoslavije, obnove i oživljavanja povijesne jezgre osječke Tvrđe, izrada Prostornog plana zagrebačke regije izrađena je u najužoj suradnji s izradom Generalnog urbanističkog plana 'Zagreb 2000'. Izradio je brojne planove i projekte novih naselja, gradskih centara od kojih se ističu naselje Sjenjak u Osijeku u kojem je 1968. godine, prvi u zemlji, napustio koncept funkcionalističkog grada moderne. (Moderna je preminula u St. Louisu, SAD 1972.). Urbanistički projekt uređenja središnjeg gradskog prostora grada Osijeka, blok centar- glavni gradski trg s privlačnom podzemnom etažom – 'zimski trg' s ekskluzivnim trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima (idejni i izvedeni projekti). Bila je to prva takva pješačka zona u našoj zemlji, četvrta u Europi 1969.

U izradi Generalnog urbanističkog plana 'Osijek 2000' s idejom i konceptom 'Osijek, zeleni grad' izrađen je projekt uređenja velikog dravskog šetališta na osnovama vlastitog modela 'Rijeke u gradu', modela koji je primio velika međunarodna priznanja. 'Centar suvremene kulture u Barceloni' (Centre de cultura contemporania de Barcelona) koji zajedno s IFA-om (Institutom francuskih arhitekata) osnažuje pokret 'Ponovno oživljavanje europskog grada' s temom 'Europski urbani javni prostor', 1999. godine, arh. Radovanu Miščeviću dodijelio je posebno priznanje za njegov model 'Rijeka u gradu' i realizacije u Osijeku, pozivajući druge gradove na rijekama neka slijede taj model.

Značajniji urbanistički i arhitektonski natječaji

Urbanizam

ZADAR - urbanističko arhitektonsko rješenje povijesnog dijela grada – poluotok s arhitektima B. Petrovićem, B. Vasiljevićem, V. Ivanovićem 1954. godine - prva nagrada

SPLIT - urbanističko rješenje naselja "Meje" s arh. V. Švererom 1956. godine - prva nagrada

LJUBLJANA - urbanističko rješenje Trga revolucije s arh. F. Wenzlerom 1961. godine - četvrta nagrada

BEOGRAD - urbanističko rješenje Novog Beograda, treći rajon s rajonskim centrom 1965. godine, druga nagrada

ZAGREB - urbanističko rješenje naselja "Sopot-Južni Zagreb", napuštanje koncepta funkcionalističkog grada moderne 1969. godine - nagrađeni rad

ZAGREB - nagrađeni natječajni radovi za zagrebačke trgove s arh. Ljubomirom Miščevićem

- Trg bana Jelačića 1978. godine, druga nagrada, prva nije dodjeljena

- Kvaternikov trg, 1980. godine, druga nagrada

- Preradovićev trg, 1984. godine, druga nagrada

ZAGREB - urbanističko rješenje centralnog gradskog prostora Trnja – treći Zagreb 1973. godine, nagrada

- urbanističko arhitektonsko rješenje centralnog gradskog prostora, središnje kompozicijske osovine Trnje-priobalje s arh. Lj. Miščevićem i suradnjom I. Petani i M. Turnšek 1981 godine, rad je nagrađen

BIHAĆ - urbanističko rješenje centra Bihaća s arh. Ljubomirom Miščevićem, 1982. godine, prva nagrada

VUKOVAR - urbanističko rješenje centra grada s arh. Lj. Miščevićem 1984. godine, prva nagrada

ISTRA-RABAC - urbanističko arhitektonsko rješenje centra grada, turističkog središta 1986. godine s arh. Ljubomirom Miščevićem, prva nagrada

Međunarodni natječaji

SKOPJE Međunarodni natječaj za centar Skopja s arh. F. Wenzler 1965. godine, podijeljena prva nagrada s timom Kenzo Tange iz Tokia, arh. Arata Isozaki, Sadao Vatanabe i izrada provedbenog plana. Rad je u cijelosti realiziran.

HELSINKI Natječaj za centar Helsinkia ESPO s arh. M. Maretićem 1967. godine

GRAZ Natječaj "Znak budućnosti" 1993. godine s arh. Lj. Miščevićem i S. Srnec

BERLIN International Competition for Urban Design Ideas Central District Spreeinsel 1994.,(1100 radova) s arh. Ljubomirom Miščevićem. Zahvalnost gradonačelnika Berlina dr. Volkera Hassemera.

Arhitektura, natječaji i realizacije

Zavod za socijalno osiguranje i stambena zgrada Osijek, prva nagrada 1950. godine, realizacija.

Hotel Ogulin s Arh. Mirkom Maretićem, prva nagrada, Hotel Topusko, druga nagrada 1957. Upravna zgrada poduzeća "Rad" Karlovac 1967. godine, prva nagrada i realizacija.

Upravna zgrada poduzeća "Borovo" s arh. M. Salajem, prva nagrada 1961.

Hotel "Gradski podrum" u Zagrebu s arh. D. Bradićem, druga nagrada 1969. godine. Dom zdravlja "Gračac" s arh. D. Nedeljkovim i N. Koricom, druga nagrada 1969. godine.

Robna kuća "Slavonija tekstil" u Osijeku s arh. D. Bradićem, prva nagrada 1965. godine.

Zadružna banka i štedionica Osijek, projekt i realizacija 1959./61.

Stambene zgrade - Zagreb, Nazorova ulica, realizirano 1969./71.

Palača pravde Osijek, idejno rješenje, 1971. god.

Hotel "Indije", Banjole s arh. D. Bradićem, idejno rješenje iz 1968. godine.

Osijek, stambeno poslovni objekti, blok centar, 1969./72. realizirano.

Pula, Zlatne stijene, urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog kompleksa s izvedbenom arhitekturom. Realiziran dio 1968./73.

Enciklopedijska prisutnost

Likovna enciklopedija Jugoslavije, 1987., str. 355.

Enciklopedija hrvatske umjetnosti, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 1995., str. 583

Tko je tko u Hrvatskoj?, Psefizma, 1997./98., str. 292

Skopje resurgent. United Nation Development, New York, 1970., City centar, str. 313.-356.

Izložbe značajnijih radova

Izlaganje na Zagrebačkom salonu, 1966.-1987.

Izložbe prostornih planova, generalnih urbanističkih planova, prostornih planova nacionalnih parkova, planova obnove i oživljavanja povijesnih aglomeracija.

X. bienale Slavonaca, Osijek 1985.

Izložba povodom 900 godina Zagreba – 'Kako smo vidjeli i kako vidimo Zagreb' pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba s arh. Lj. Miščevićem u staroj Gradskoj vijećnici.

Izložba 'Osijek i njegova rijeka', HAZU, Muzej Hrvatske arhitekture, Zagreb, 2001, Osijek, 2003., Pečuh, 2004.

MONOGRAFIJA Planovi, projekti, realizacije

Monografija obuhvaća razvojne i urbanističke planove i projekte, arhitektonske projekte, realizacije i natječaje u razdoblju 1954.-1979. s osvrtima akademika prof.dr. Josipa Seissela i akademika prof. dr. Andre Mohorovičića.

Sveučilišna naklada Liber, Zagreb.

Za uspješan i značajan znanstveno-istraživački rad, stručni doprinos i društveno angažiranje primio je istaknuta društvena i stručna priznanja od kojih se ističu: 

Odlikovanje - Orden rada sa zlatnim vijencem, ukazom predsjednika Republike Jugoslavije za rad na obnovi grada Skopja 1963. godine.

Srebrna plaketa grada Skopja

Priznanje ujedinjenih naroda za izradu Generalnog urbanističkog plana glavnog grada Republike Gvineje – Conakrya. Voditelj izrade plana i izrade urbanističkog rješenja centra vlade s rezidencijom predsjednika Republike 1963./65.

Zlatna značka Saveza urbanista Jugoslavije 1967. godine

Diploma u povodu svjetskog dana urbanizma i zaštite čovjekove okoline Saveza urbanista Jugoslavije

Nagrada grada Zagreba 1975. godine

Priznanje Skupštine grada Osijeka za izuzetan doprinos i zalaganje u izradi Generalnog urbanističkog plana 'Osijek 2000' 1976. godine

'Zelena vrpca Vjesnika' za očuvanje prirodnih vrijednosti 1982. godine.

Povodom 900. godišnjice osnivanja Zagreba izradom prigodne izložbe 'Kako smo vidjeli i kako vidimo Zagreb' arh. Radovan Miščević i sin arh. Ljubomir Miščević uz zahvalnost i pokroviteljstvo Skupštine grada Zagreba 7.10.1994. – posebno priznanje.

Priznanje Centra suvremene kulture u Barceloni (Centre contemporania de Barcelona CCRB) za primjer i realizaciju modela rijeke u gradu Osijeku 1999. godine.

Nagrada „Viktor Kovačić" za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata, 7.6.2006. godine.

Nagrada „Vladimir Nazor" za 2011. godinu za životno djelo na području arhitekture i urbanizma. Nagrada je dodijeljena 19.6.2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

I puno toga još, ali za ovu prigodu naveo sam dovoljno da bih mogao ustvrditi kako bi andrijevačka općinska Uprava i ovog velikog Andrijevčanina trebala oteti zaboravu te mu ime ispisati na jednoj od većih andrijevačkih ulica, ako već ne na način na koji Vrpoljčani ovjekovječiše (i) svog Ivana Meštrovića, rođenog u njihovu selu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doprinose li ovakve mjere borbi protiv iseljavanja?

Nove prilike za mlade obitelji

Doprinose li ovakve mjere borbi protiv iseljavanja?

2.5.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

Hvalevrijedna suradnja

Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

26.1.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

Mlada obitelj je i istospolna zajednica

Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

10.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj gospodin je nepopravljiv!

BROJNE NEPRAVILNOSTI

Ovaj gospodin je nepopravljiv!

4.11.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne može im nitko ništa?

Opet (i) Donji Andrijevci

Ne može im nitko ništa?

4.11.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

Brojke se nikako ne podudaraju

Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

31.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

Objavljen poziv za isticanje kandidature

Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

6.8.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

Nakon loših vijesti o novim nametima

Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

25.7.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

Suludi nameti mještanima

Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

17.7.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

Neizgrađena građevinska zemljišta

Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

16.7.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

Energetska obnova škole u D.Andrijevcima

Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

30.3.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

Bolji nego ikad dosad

Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

17.12.2018. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

Projekti pomažu smanjenju nezaposlenosti

Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

25.5.2018. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

Izvanredno stanje proglasili redovnim

Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

26.9.2017. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

Samo jedna točka dnevnog reda

Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

24.9.2017. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

Državna revizija utvrdila

S općinskog računa digao 91.000 kuna

21.9.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

Od priopćenja do tiskovne i nazad

Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

13.9.2017. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

31.8.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :