Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.9.2017. u 21:50
Prikaza: 6699
|
Autor: SBplus

Od priopćenja do tiskovne i nazad

Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

Donji Andrijevci : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisujuRobert Kuduz i Tomioslav Marijanović(Foto: DA i Facebook)

Čini nam se kako se općinski načelnik u ovom obraćanju nije naoružao činjenicama već čistim instinktom „zvijeri stjerane u kut", ili svojim nedovoljnim stupnjem obrazovanja odgovorio novinarima na razini svog intelektualnog dometa pokušavajući tako kontra napadima obmanuti javnost.

U članku naslovljenom Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj 31. kolovoza SBplus upoznao je javnost s negativnim nalazom Državne revizije u Općini Donji Andrijevci. Dan kasnije, većina općinskih vijećnika izdala je priopćenje za javnost koje smo prenijeli pod naslovom: Vijećnici pozivaju 'institucije države' neka rade svoj posao.
Iz njemu poznatih razloga, općinski načelnik Tomislav Marijanović danas, 13. rujna, pozvao je tek neke od brodskih novinara kako bi im iznio svoje viđenje problema s kojim su ga počeli suočavati državni egzekutori. Budući da je namjerno izbjegao pozvati SBplus, nismo u mogućnosti prenijeti načelnikovu 'živu riječ'. Zbog toga, bez komentara, prenosimo ono što je 's lica mjesta' izvjestio 'SBnews - nova dimenzija novinarstva'.
Isto tako, bez komentara, prenosimo i, munjevito, novo reagiranje općinskih vijećnika na načelnikovu tiskovnu 'konferenciju'.


S tiskovne konferencije

Načelnik Općine Donji Andrijevci Tomislav Marijanović održao je danas tiskovnu konferenciju povodom vijesti kako je Državna revizija pronašla nepravilnosti u radu i poslovanju Općine Donji Andrijevci, teških oko 63 tisuće kuna, piše SBnews - nova dimenzija novinarstva.

- Kako su odmah krenule glasine o neovlaštenom podizanju novaca s računa i nezakonitim radnjama, želim sada pojasniti o čemu je riječ. Naime, nema govora o nezakonitom trošenju općinskih sredstava, niti je to državna revizija ustvrdila. Riječ je o manjkavo vođenom knjigovodstvu, ali za sve isplate postoje dokumenti čije kopije vam dajemo na uvid, ustvrdio je Marijanović pokazujući dokumente.

Kako je ustvrdio, novci koji su dizani s bankomata korišteni su za pomoć socijalnim slučajevima s područja Općine, kao i za podmirenje putnih naloga djelatnicima Općine koji su uredno odobreni i zavedeni prema zakonskoj proceduri. Problem leži u propustu prilikom knjigovodstva, jer novci koji su podignuti s bankomata nisu bili zavedeni u blagajničku knjigu. No to ne znači da dokumenti ne postoje, jer su isplatnice za sredstva koja su isplaćivana u slučajevima jednokratne pomoći i putnih naloga, isplatnice koje postoje i koje su uredno potpisivali oni koji su novac primali, bile odlagane u arhivu, zajedno s odlukom o dodjeli jednokratne ili socijalne pomoći.

- Riječ je o knjigovodstvenom propustu kojega ovoga trenutka rješavamo. Biti će angažirana knjigovodstvena tvrtka da nam pomogne riješiti ovaj problem i sve će biti riješeno, ali napominjem još jednom. Niti jedna kuna nije nikome i nikada isplaćena bez isplatnice i bez odluke nadležnog tijela, i za svaku kunu iz općinskog proračuna zna se gdje je, kada, i kome otišla, kaže Marijanović.

Kako je cijela priča prilično uzburkala javnost, prilično je izvjesno, tvrdi Marijanović, kako u pozadini leže neki drugi interesi.

- Ovaj knjigovodstveni propust, koji neosporno postoji, ali koji ni na koji način ne utječe na stabilnost Općine imao je jednu drugu posljedicu. Naime, ovo je iskoristila grupa lokalnih moćnika iz sjene koji su uvidjeli priliku da isprovociraju nove izbore i preko grupe vijećnika s kojima upravljaju, preuzmu vlast u Općini, ali i upravljanje općinskim proračunom kako bi usmjerili sredstva prema projektima iz kojih sami mogu izvući korist. U samo nekoliko dana, ne samo da su počeli širiti i priče o kriminalu, već su nam blokirali i pristup općinskoj facebook stranici preko koje je Općina već godinama komunicirala s mještanima.Ovi pokušaji nisu bitni, oni su dio političke igre, i na to oni imaju pravo. Drugo je pitanje koliko je to moralno, no to nema veze. Nama je cilj samo upoznati stanovnike općine Donji Andrijevci što se doista događalo sa sredstvima iz proračuna, na koji način u za što su ona trošena, te im pojasniti zbog čega se ranije nismo mogli obratiti javnosti jer našoj facebook stranici, iako ona nosi naziv Općina Donji Andrijevci, ne možemo pristupiti, kaže Marijanović. (Autor. Ivica Perez)

Priopenje općinskih vijećnika 

Poštovani mediji,

Ne želeći ove nemile događaje i raspravu oko nalaza državne uprave za reviziju pretvoriti u „sapunicu" nakon očitovanja u kojem smo pozvali nadležne da odrade do kraja svoj posao, a odgovorne pozvali na odgovornost što ćemo učiniti i na izvanrednoj sjednici općinskog vijeća (koja će se održati u tjednu od 18. – 24. rujna nakon povratka predsjednika općinskog vijeća gosp. Roberta Kuduza sa godišnjeg odmora) odlučili smo prekinuti daljnja prepucavanja po društvenim mrežama i čekati sjednicu kao jedino legitimno mjesto za konstruktivnu raspravu i rasvjetljavanje andrijevačkog nepovoljnog nalaza državne revizije.

Međutim, prozvani člankom na novoosnovanom portalu Sb News u kojem se naslovom „Otetom stranicom Općine Donji Andrijevci sada se upravlja iz Osijeka!" pokušalo uvelike manipulirati javnošću, a potom i današnjom konferencijom za medije načelnika Tomislava Marijanovića, dužni smo, iako nevoljko, opet reagirati na isti način i produljiti ove javne polemike koje štete ugledu općine Donji Andrijevci.

Kako smo od načelnika gosp. Tomislava Marijanovića i njemu bliskih suradnika očekivali jedno kvalitetno očitovanje koje je na stranicama HDZ Donji Andrijevci bilo i najavljivano, po treći puta u nekoliko dana ostajemo zapanjeni i šokirani načinom na koji načelnik i njegovi suradnici pokušavaju obmanuti javnost i time „prikriti" štetu nastalu nepovoljnim nalazom državne revizije.

Bahatost i bezobrazluk nastavljaju se svaljivanjem krivnje i stvaranjem potencijalne urote, citiramo: „otimanja facebook stranice Općine, a sve u svrhu našeg potpunog preuzimanja vlasti zajedno s imaginarnim političarima koji vladaju u sjeni." Ovako nešto vjerojatno ne koriste scenaristi ni u najlošijim meksičkim sapunicama.

Nitko od tada vladajućih nije stao pred kamere i rekao kako stvari stoje pokušavajući tako svoje „pobornike" koji jednako tako nisu pročitali nalaz državne revizije dodatno obmanuti i tako stvoriti sliku o urotničkoj organizaciji koja „dobroga načelnika" želi srušiti s vlasti.

Čitajući izjavu načelnika sa konferencije za novinare održane 13. rujna pitamo se, proziva li Općinski načelnik i pomoćnicu državnog revizora Biserku Čoh Mikulec, stavljajući sebe u uzvišeniji položaj, iako nedovoljno obrazovan za takvu izjavu, za kako veli, sitne knjigovodstvene propuste za koje ga se proziva, iako statistike kažu da su samo tri općine dobile ovakav nepovoljan nalaz državne revizije u izvješćima od 2010. – 2016. godine od revidirane 341 općine, i to Donji Andrijevci, Škabrnja i Velika Kopanica.  

Čini nam se kako se općinski načelnik u ovom obraćanju nije naoružao činjenicama već čistim instinktom „zvijeri stjerane u kut", ili svojim nedovoljnim stupnjem obrazovanja odgovorio novinarima na razini svog intelektualnog dometa pokušavajući tako kontra napadima obmanuti javnost.

Možda će birači u ovo i povjerovati, ali istina je jasna i u potpunosti definirana revizorskim nalazom koji govori kako stvari stoje, a činjenice mu ne idu u prilog, jer onaj tko jest pročitao nalaz, u potpunosti mu je jasno da nije tu samo riječ o famoznih 63.000 kn koje svi spominju već da se tu radi o nizu nepravilnosti poput nedozvoljenih isplata prijevoza u iznosu od 15.500 kn, stipendiranja doktorskog studija jednoj studentici bez javnog natječaja u iznosu od 36.000 kn, davanja poslova iznad dvjesto tisuća kuna bez javnog natječaja, isplatama naknada, plaćanja predujmom, isplatom božićnice načelniku…i da dalje ne nabrajamo sve jasno stoji u navedenom izvješću državne revizije.

Žalosno je samo, što se načelnik nije ponio kao pravi vođa, u maniri dobrog gospodara, već poput nekog mekušca pokušava krivnju svaliti na zaposlenike općine. Tako to ne rade menadžeri, ali nije mu niti za zamjeriti jer iskustva nije nikada niti imao, šteta je što ga nije u proteklom mandatu barem djelomično stekao.

Na završetku ovog dopisa, možemo samo uputiti poziv svim zainteresiranim medijima koji budu voljni sudjelovati na izvanrednoj sjednici općinskog vijeća na kojoj će načelnik imati priliku vijećnicima, a i mještanima odgovoriti na puno više pitanja od spomenutih 63 000 kuna o kojima svi pišu, a koje su po svemu sudeći samo kap u moru nepravilnosti iz nalaza državne revizije.

U prilogu dostavljamo nalaz državne revizije.

S poštovanjem,

Predsjednik općinskog vijeća Robert Kuduz i vijećnici pozicije.

 

U politici potpuno nova i nevina vijećnička većina odlučno čuva majušne ostatke samoupravne časti u Općini

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pe_derluk

pe_derluk

Komentirano: 21.9.2017. | 12:46

1

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nacelnik-si-je-s-opcinskog-racuna-digao-91000-kuna-nije-to-nista-samo-greska-u-vodenju-knjiga-i-bozicnicu-smo-si-isplatili-pogreskom/6570192/ Bravisimo.
nezaposleni65

nezaposleni65

Komentirano: 21.9.2017. | 11:53

2

http://net.hr/danas/hrvatska/i-on-je-uzrok-paucine-u-drzavnoj-kasi-nacelnik-s-racuna-male-opcine-digao-91-000-kn-priznao-sve-ali-s-nevjerojatnim-objasnjenjima/
Antunmark

Antunmark

Komentirano: 16.9.2017. | 0:32

3

Gospodo ako imate dokaze predočite ih institucijama koje su zadužene za to i neka pravna država odradi svoje. Ono što radite ne ide u prilog nikome. Ovo što radi ovaj portal je produbljivanje jaza, i nesloge u jednom selu, jednoj općini. Ovo ide u prilog samo nadribiznismenima (kriminalcima) ove općine koji koriste ove maglovite trenutke i u svim mandatima sisaju općinu. A to će vrlo brzo shvatiti i ovi "nevini" i neviniji od drugih kada dođe njihov red da polažu račune. A tako su poletno krenuli da nisu još stigli ni ukloniti svoje predizborne plakate sa bandera (a što su po zakonu dužni napraviti odmah nakon izbora). Očito žele uštedjeti na reklamnom materijalu, jer kada su za 260 kuna (prema financijskom izvješću o kampanji za izbore) oblijepili cijelu općinu lijepim i velikim plakatima, šta li će tek sa općinskim proračunom. Dragi mještani općine ni lijevi, ni desni, a bogami ni "nevini" (kako ih oslovljava autor) vam neće ništa dobro donijeti. Svi oni misle samo na sebe i materijalnu korist za sebe i svoje mentore iz sjene.
marsonia

marsonia

Komentirano: 14.9.2017. | 8:02

4

Stranka te prati
sibinjac

sibinjac

Komentirano: 14.9.2017. | 1:38

5

Tako ti to ide u politici tko te postavi taj te i smjeni veliki znaju o cem se radi
Markic

Markic

Komentirano: 13.9.2017. | 22:49

6

Zvijer je stjerana u kut i sad samo jako, bez sustezanja! Nalaz revizije je rekao svoje, a kako sam vam već predlagao, angažirajte sada neovisnu revizorsku tvrtku i pročešljajte kompletno financijsko poslovanje. Uvjeren sam da tu ima još puno toga, što nije bilo predmet službene revizije. Naravno, očekuje se i djelovanje nadležnih službi, a iskreno se nadam da ovaj predmet neće završiti u ladici. Upravo zato trebate pritiskati još više i netko će već reagirati. Samo naprijed, narod je uz vas, a ovih par poltrončića koji se prodaju za bocu piva i piskaraju okolo, ubrzo će zašutiti i neće od srama smjeti proći našim selom!

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

Hvalevrijedna suradnja

Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

26.1.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

Jeste li čuli za čovjeka?

Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

27.10.2020. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

Mlada obitelj je i istospolna zajednica

Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

10.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj gospodin je nepopravljiv!

BROJNE NEPRAVILNOSTI

Ovaj gospodin je nepopravljiv!

4.11.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne može im nitko ništa?

Opet (i) Donji Andrijevci

Ne može im nitko ništa?

4.11.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

Brojke se nikako ne podudaraju

Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

31.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

Objavljen poziv za isticanje kandidature

Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

6.8.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

Nakon loših vijesti o novim nametima

Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

25.7.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

Suludi nameti mještanima

Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

17.7.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

Neizgrađena građevinska zemljišta

Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

16.7.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

Energetska obnova škole u D.Andrijevcima

Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

30.3.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

Bolji nego ikad dosad

Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

17.12.2018. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

Projekti pomažu smanjenju nezaposlenosti

Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

25.5.2018. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

Izvanredno stanje proglasili redovnim

Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

26.9.2017. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

Samo jedna točka dnevnog reda

Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

24.9.2017. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

Državna revizija utvrdila

S općinskog računa digao 91.000 kuna

21.9.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

31.8.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

Propali i 'mrkva' i 'batina'

HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

19.6.2017. | 11:11
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :