Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 29.10.2014. u 22:33
Prikaza: 2939
|
Autor: D.Z.

Ruralni razvoj

LAG-ano do sredstava EU?!

Domagoj Zovak
Foto: Domagoj ZovakVjekoslav Radišić, Subra Consulting d.o.o.
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak
 • Domagoj Zovak

Stvaranje lokalnih partnerstva, nazvanih lokalne akcijske grupe (LAG), započinje povezivanjem lokalnih dionika iz tri sektora - poslovnog, javnog i civilnog

DONJI ANDRIJEVCI - U donjoandrijevačkom 'Crkvenom domu' sinoć je održano predavanje o mogućnostima korištenja fondova EU pomoću lokalnih akcijskih grupa, skraćeno LAG-ova. Upravo je jedan od njih, LAG ''Slavonska ravnica'', zajedno sa općinom Donji Andrijevci, bio organizator predavanja kojim su predstavljeni potencijali zajedničkog djelovanja članova LAG-a, pojedinaca i raznovrsnih organizacija (jedinice lokalne samouprave, poduzeća i obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva,  zadruge, udruge, škole…), u smjeru povlaćenja sredstava iz fondova Europske unije.

Središnja tema večeri bio je ruralni razvoj korištenjem potencijala lokalnih akcijskih grupa kojih u Europi djeluje preko dvije tisuće, dok ih je u Hrvatskoj 65. U Brodsko-posavskoj županiji djeluju dva LAG-a, ''Posavina'' za zapadni dio i ''Slavonska ravnica'' za istočni dio županije.

Lokalna akcijska grupa ''Slavonska ravnica'' je osnovana u rujnu 2013. godine na inicijativu Brodsko-posavske županije i 11 jedinica lokalne samouprave (Općine: Bukovlje, Donji Andrijevci, Klakar, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje).

Lokalna akcijska grupa ''Slavonska ravnica'' je osnovana u rujnu 2013. godine na inicijativu Brodsko-posavske županije i 11 jedinica lokalne samouprave (Općine: Bukovlje, Donji Andrijevci, Klakar, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje). Te općine zajedno u svom sastavu imaju 44 naselja s ukupnom površinom od 579 km2, te 32.463 stanovnika.  

Marin Degmečić, predsjednik Općinskog vijeća, u ime Općine Donji Andrijevci, istakao je kako je Općina ušla u članstvo LAG-a svjesna velikih mogućnosti koje se nude povlačenjem sredstava fondova EU putem zajedničkog djelovanja lokalne akcijske grupe, napomenuvši da će uspješan rad udruge i u konačnici ruralni razvoj ovisiti o angažmanu članova LAG-a i kvaliteti ponuđenih projekata. 

Ružica Vukovac, predsjednica udruge LAG ''Slavonska ravnica'' i načelnica općine Velika Kopanica, ukratko je predstavila dosadašnje aktivnosti udruge kao i neke od poteškoća s kojima su se dosad susretali. Istakla je važnost predavanja i edukacije o korištenju sredstava Europske unije preko LAG-a, jer kroz njih ljudi saznaju na koji način mogu razvijati vlastite projekte i poslovne aktivnosti, ali i doprinijeti zajednici u kojoj žive. U planu je predstaviti ''Slavonsku ravnicu'' u svakoj općini članici LAG-a, ako bude moguće i u svakome selu, kako bi informacije došle do svih zainteresiranih, što bi trebalo rezultirati jačanjem lokalnih inicijativa u ovim ruralnim područjima. 

O učlanjivanju u LAG, upravljačkoj strukturi, aktivnostima koje provodi LAG, osnivanju, lokalnoj razvojnoj strategiji, financiranju, certificiranju i drugim posebnostima LAG-a, govorio je gost predavač Vjekoslav Radišić, direktor i vlasnik tvrtke Subra Consulting d.o.o. iz Belog Manastira. Osim kao dugogodišnji konzultant koji je pomogao u privlačenju 5,5 milijuna eura iz EU fondova za projekte u Požeško-slavonskoj županiji i 2,2 mil. eura za razvoj Belog Manastira, Radišić je surađivao i s lokalnim akcijskim grupama, kao npr. LAG-om ''Baranja''. 

On je naglasio kako je najvažniji dokument svakog LAG-a lokalna razvojna strategija  (LRS) temeljena na LEADER načelu, koje osim strategije obuhvaća: pristup ''odozdo prema gore'', specifičnosti područja, umrežavanje (međulagovska suradnja), financiranje iz više izvora, projekti koji povezuju više sektora (poslovni, javni i civilni), stvaranje lokalnog partnerstva LAG-a. Ova načela se provode na prostoru koji ima obilježja ruralnog, koji je homogen (fizički, povijesno, kulturno, gospodarski, politički…), a da ima više od 5.000 i manje od 100.000 stanovnika. Jedno naselje može pripadati samo jednom LAG-u, ali ne smije imati više od 25.000 stanovnika. U upravljačkoj strukturi LAG-a sa najmanje 50 posto su zastupljeni predstavnici gospodarskog i civilnog sektora, 20 posto se odnosi na predstavnike izvršnog ili upravnog tijela jedinica lokalne samouprave, žene sa najmanje 30 posto, a najmanje jedna osoba mora biti mlađa od 25 godina. Tijela LAG-a su skupština, upravni i nadzorni odbor.

Članovi unutar LAG-a ne trebaju gledati jedni na druge kao konkurenciju jer postoji puno područja na kojima mogu djelovati udruženo, već na priliku da zajedničkim snagama kandidiraju kvalitetne projekte na korist svih. 

Napomenuo je i kako je često lakše dobiti sredstva za projekte ako idu preko LAG-a, a ne da se neki poduzetnik ili udruga samostalno kandidiraju za sredstva, jer LAG svojim članovima daje pismo potpore zbog strateške važnosti za ruralno područje na kojem se član nalazi. Trenutačno je u Hrvatskoj 30 certificiranih LAG-ova kojima su odobrene lokalne razvojne strategije i oni imaju pravo na sredstva za administraciju (hladni pogon) u visini do 900.000 kuna za razdoblje od dvije godine.

Odgovarajući na pitanja, Radišić je na kraju rekao kako članovi unutar LAG-a ne trebaju gledati jedni na druge kao konkurenciju, jer postoji puno područja na kojima mogu djelovati udruženo, već na priliku da zajedničkim snagama kandidiraju projekte na korist svih. 

Milica Milosavljević, djelatnica tvrtke Subra Consultnig d.o.o., s iskustvom ravnateljice Razvojne agencije grada Belog Manastira, prezentirala je što i na koji način financira EU, te zašto su nam potrebni LAG-ovi. Kroz neke primjere europskih zemalja (Poljska i Slovačka) pokazala je učinkovitost privlačenja sredstava EU. Poljska je dobila preko 90 posto sredstava dostupnih kroz EU projekte i ona slovi za primjer uspješnog oporavka poljoprivrede kroz sredstva EU. Hrvatska je Poljsku, u kojoj svaki poljoprivrednik ima svoga konzultatnta, koristila kao primjer za uspostavu svog sustava.

Navela je i kako su u Slovačkoj velika sredstva povučena za izgradnju javnih zgrada, cesta, kanalizacije, za elektrifikaciju ulica itd. U brojnim mjestima stoje table na objektima da su građeni sredstvima EU.

U općini Jasenje u Slovačkoj građani su napravili bazen koji je besplatan za sve i stalno nadograđuju prostor oko njega. Napravljena je nova zgrada općine, kulturni dom, dječje igralište, novi trg s paviljonom za ulične koncerte itd.
Što je LAG? Stvaranje lokalnih partnerstva, nazvanih lokalne akcijske grupe (LAG), započinje povezivanjem lokalnih dionika iz sva tri sektora. LAG-ovi su originalan i važan dio pristupa LEADER. Zadatak im je izrada lokalnih razvojnih strategija te usmjeravanje i praćenje njihove provedbe uključujući korištenje sredstava potpore.
Aktivnosti LAG-a Na osnovu usvojene strategije razvoja područja LAG-a objavljuje natječaje za dodjelu sredstava; savjetuje; admistrira; procjenjuje i bira projekte koje će financirati; upravlja financijskim sredstvima; priprema i vodi javne natječaje; priprema i vodi projekte; vodi komunikaciju, lobiranje, informiranje i strateško planiranje s ''višim razinama''.
LAG treba udružiti partnere iz javnog i privatnog sektora, pazeći na uravnoteženu zastupljenost predstavnika postojećih lokalnih interesnih skupina, koji dolaze iz različitih socio-ekonomskih sektora. Na razini odlučivanja, barem 50 posto članova mora dolaziti iz poslovnog sektora i sektora civilnog društva. LAG se može osnovati ad hoc, ili se može graditi na već postojećim partnerstvima.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

  Hvalevrijedna suradnja

  Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

  26.1.2021. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

  Jeste li čuli za čovjeka?

  Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

  27.10.2020. | 14:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

  Mlada obitelj je i istospolna zajednica

  Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

  10.2.2020. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj gospodin je nepopravljiv!

  BROJNE NEPRAVILNOSTI

  Ovaj gospodin je nepopravljiv!

  4.11.2019. | 22:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne može im nitko ništa?

  Opet (i) Donji Andrijevci

  Ne može im nitko ništa?

  4.11.2019. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

  Brojke se nikako ne podudaraju

  Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

  31.10.2019. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

  Objavljen poziv za isticanje kandidature

  Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

  6.8.2019. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

  Nakon loših vijesti o novim nametima

  Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

  25.7.2019. | 11:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

  Suludi nameti mještanima

  Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

  17.7.2019. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

  Neizgrađena građevinska zemljišta

  Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

  16.7.2019. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

  Energetska obnova škole u D.Andrijevcima

  Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

  30.3.2019. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

  Bolji nego ikad dosad

  Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

  17.12.2018. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

  Projekti pomažu smanjenju nezaposlenosti

  Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

  25.5.2018. | 18:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

  Izvanredno stanje proglasili redovnim

  Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

  26.9.2017. | 15:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

  Samo jedna točka dnevnog reda

  Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

  24.9.2017. | 17:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

  Državna revizija utvrdila

  S općinskog računa digao 91.000 kuna

  21.9.2017. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

  Od priopćenja do tiskovne i nazad

  Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

  13.9.2017. | 21:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

  U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

  Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

  31.8.2017. | 17:00

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predavanje o mogućnosti korištenja sredstava EU fondova

  LAG Slavonska ravnica

  Predavanje o mogućnosti korištenja sredstava EU fondova

  27.10.2014.
  LAG obuhvaća podruje 11 općina istočnog djela Brodsko-posavske županije (Bukovlje, Donji Andrijevci, Klakar, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje) koje u svom sastavu imaju 44 naselja sa ukupnom površinom od 579 km2 te 32.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :