Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 26.9.2017. u 15:40
Prikaza: 5018
|
Autor: A.P./J.Z./SBplus

Izvanredno stanje proglasili redovnim

Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusTomislav Marijanović, načelnik Općine Donji Andrijevci
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

Vijećnici 'izvanredno stanje' u Općini karakterizirali 'redovnim', održali takvu sjednicu - redovnu - te zaključili isto što su, u sličnim situacijama, zaključivali i njihovi prethodnici - ništa. Za očekivati je kako će poslije takvog načina rada i učinak biti isti. Ništa.

DONJI ANDRIJEVCI - Ne smatram da sam nemarno obavljao svoju dužnost, jer da jesam prepoznali bi to i birači i mještani u prve četiri godine. Što se tiče moralnosti ja ostajem kod svoga da se ovdje radilo sve najbolje što se moglo i htjelo. Mogu reći rođen sam ovdje, živio sam za ovo selo ovdje i htio sam sve najbolje ovom mjestu, ali evo tko radi taj i griješi u velikom opsegu posla. Štitim i ove djelatnike koji su ovdje bili i imam povjerenje u njih. Nismo ni prvi ni zadnji kojima je revizija utvrdila ovakve nepravilnosti i ne smatram svojom ni političkom ni moralnom odgovornošću da dam ostavku na mjesto načelnika, nego da ovo sve ispravimo i da krenemo dalje, a ja sam i za poboljšanje komunikacije koje je nedostajalo - sukus je onoga što je na kraju jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Donjih Andrijevaca kazao načelnik Tomislav Marijanović.

Sjednica Općinskog vijeća pokazala je da, unatoč vidljivoj obrazovanosti i kulturi 'mladih', ne bi bilo loše kad bi sami sebi organizirali 'brzi kurs' upoznavanja s mjestom i ulogom općinskog vijeća u hrvatskom društveno-političkom sustavu. U protivnom, Općina Donji Andrijevci od njih će imati korist koliko i od dosadašnjih vijećnika - nikakvu.  

Podsjetimo, predsjednik andrijevačkog Općinskog vijeća, Robert Kuduz, za ponedjeljak, sazvao je 3. sjednicu tog samoupravnog tijela, sa samo jednom točkom dnevnog reda: očitovanjem načelnika o Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji općine Donji Andrijevci za 2016. godinu. 

Upravo je nedostatak komunikacije između vijećnika i načelnika bio razlog zbog kojeg je sinoćnja sjednica sazvana, jer su o cijelom postupku i nalazu Revizije vijećnici doznali tek iz medijskih napisa, što zamjeraju načelniku od kojeg su sinoć zatražili i objašnjenja po pojedinim točkama revizije.

Na upit zbog čega nisu izvršeni nalozi revizije za 2010. godinu načelnik Marijanović kazao je kako nije bio službeno upoznat s njima, no da je za njih čuo. Na pitanje vezano uz isplatu božićnice na koju, po mišljenju državne revizije, nije imao pravo, Marijanović je kazao kako je ona, tijekom 2016., isplaćena temeljem članka 3. stavka 1. Pravilnika o radu službenika i namještenika, a ne temeljem Odluke o osnovici i koeficijentima za obračun plaća načelnika i zamjenika.

Viteška obrana suučesnika u (ne)djelima 

Jedno od pitanja odnosilo se i na dodjelu stipendije za poslijediplomski doktorski studij Etnologije i kulturne antropologije, na što je revizija također stavila primjedbu. - Tu nije riječ o klasičnom načinu dodjele bespovratnih stipendija, već o stipendiji s protučinidbom druge ugovorne strane. Znači mi dajemo stipendiju a studentica nama za protuuslugu pripremi autorsko djelo "Monografija sela i općine Donji Andrijevci" u digitalnom obliku, a koju bi onda Općina imala pravo tiskati, objavljivati i distribuirati - kazao je načelnik.

Po ovom pitanju za riječ se javio i vijećnik Marin Degmečić, bivši predsjednik Općinskog vijeća, koji je istaknuo kako je studentica kojoj je Općina odlučila plaćati doktorski studij pristupila njemu s ovim prijedlogom, a on ju uputio načelniku Marijanoviću. - Ako je riječ o krimenu ja prihvaćam da, pod istim ugovornim uvjetima, sredstva za doktorski studij, vratim Općini - kazao je vijećnik.

Svoju odgovornost i suradnika mu, kukavički prebacuje na službenike

U nastavku rasprave, koja je na trenutke poprimala i razmjere osobnog karaktera na razini vijećnici-načelnik, a pri čemu je u obranu načelnika stajao vijećnik Degmečić pozivajući se na Pravilnik, na čemu mu se načelnik na kraju i zahvalio, došlo se i do pitanja ispalte socijalnih naknada. Vijećnik Općinskog vijeća upitao je načelnika Marijanovića je li istina kako su za isplatu socijalnih naknada pojedini mještani Donjih Andrijevaca morali odrađivati komunalne poslove. Iako prvotno načelnik nije razumio pitanje, ubrzo je uslijedio odgovor koji je, blago rečeno, šokantan. 

- Naravno da smo pokušali izaći u susret našim mještanima koji su u teškoj situaciji i koji su dolazili tražiti socijalnu pomoć i onda naravno mlad i jak i onda da probamo da nešto za uzvrat i odradi da tako kažemo za ovu sredinu, da nešto društveno korisno odradi. Na takav način smo izlazili njima u susret, a ujedno da ne bude da jak, mlad, zdrav prima socijalnu pomoć. Gledali smo da mu pomognemo da riješi nekakve svoje egzistencijalne probleme, da ima za kupiti kruh, mlijeko, platiti struju, a on je nama za uzvrat odradio - kazao je načelnik čije očitovanje, po svim točkama revizijskog nalaza, donosimo u prilogu teksta.

Kako god, načelnik Marijanović, kao što je isticao i u svojim medijskim istupima, sinoćnjoj je na sjednici Općinskog vijeća poricao svoju odgovornost za nastalo stanje te je krivnju prebacivio na svoje suradnike i manjak radne snage.

Sjednica je završila na način da, nakon podnesenog izvješća, Općinsko vijeće nije dodijelo nikakav zaključak. Zbog toga, učinak njihova rada isti je kao da se niti sastali nisu, mada je sama Državna revizija - Državnom odvjetništvu - predala svoj nalaz na daljnje postupanje a, kriminalistička policija je, navodno, krenula s izvidima.

Je li predsjednjk Općinskog vijeća netom održanu sjednicu proglasio redovitom jer on i 'nezavisni mladi vijećnici' drže kako se u Općini ništa izvanredno dogodilo nije, ili je to učinio zbog neiskustva, ostaje vidjeti. Uglavnom, sinoćnja sjednica pokazala je da, unatoč vidljivoj općoj obrazovanosti i kulturi, ne bi bilo loše kad bi sami sebi organizirali 'brzi kurs' upoznavanja s mjestom i ulogom općinskog vijeća u hrvatskom društveno-političkom sustavu. U protivnom, Općina Donji Andrijevci od njih će imati korist koliko i od dosadašnjih vijećnika - nikakvu.  

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Realnost2017

Realnost2017

Komentirano: 28.9.2017. | 13:08

1

Najbolji ste kad komentirate i samo tako znate djelovat. Što se niste vi bili onda ti koji bi nešto promjenili. Uvijek je najlakše bilo kritizirati, a uostalom, pozivali su masovno da dođete čut što vas zanima, a očito niste bili.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 27.9.2017. | 21:50

2

Načelnik ostavka . A službenici otkaz. Svi su muljali. A i ovi novi vjećnici čini se nisu dorasli situaciji. Ne znaju što i kako dalje. Andrijevčani i okolica kako se vidi i čuje uglavnom šute.
2025god

2025god

Komentirano: 27.9.2017. | 8:12

3

Zaboravih napisati. Ovo što pišem nije ništa osobno (politički, poslovno ili sl.). Andrijevčanin sam podrijetlom. Tomislava ne poznajem. Poznavao sam i bio dobar s pokojnim mu ocem. Za njegovo mu dobro pokušavam upozoriti da je iz područja politike prešao u podrućje kriminala.
2025god

2025god

Komentirano: 27.9.2017. | 8:03

4

Pa Marijanović je službeno nevin dok mu se ne dokaže suprotno. To što mu je došla revizija, pronašla mu kako je mrljo brljo i on sve svoje brljave potpisao ne znači da je službeno osuđen. Osudit će ga sud a revizija je pokazala samo da, najblaže rečeno, ne zna raditi posao načelnika. Međutim dokazano neznanje ga ne oslobađa od odgovornosti. Zbog svog neznanja ga revizija prijavljuje DORH-u a DORH predaje sudu dok prikupe sve dokaze. To traje od 1 - 1,5 godina S Marijanovićeve strane potpisano revizorsko izvješće znači priznanje mažnjavanja love. A da li je mažnjavao za sebe ili kako tvrdi potrebe sela, sud mu može ali ne mora uzeti kao olakšavajuću okolnost.
sibinjac

sibinjac

Komentirano: 26.9.2017. | 21:25

5

op kakva promjena u pisanju, rekoh vam ja tresla se brda rodio su u......

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

Hvalevrijedna suradnja

Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

26.1.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

Jeste li čuli za čovjeka?

Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

27.10.2020. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

Mlada obitelj je i istospolna zajednica

Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

10.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj gospodin je nepopravljiv!

BROJNE NEPRAVILNOSTI

Ovaj gospodin je nepopravljiv!

4.11.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne može im nitko ništa?

Opet (i) Donji Andrijevci

Ne može im nitko ništa?

4.11.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

Brojke se nikako ne podudaraju

Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

31.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

Objavljen poziv za isticanje kandidature

Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

6.8.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

Nakon loših vijesti o novim nametima

Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

25.7.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

Suludi nameti mještanima

Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

17.7.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

Neizgrađena građevinska zemljišta

Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

16.7.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

Energetska obnova škole u D.Andrijevcima

Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

30.3.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

Bolji nego ikad dosad

Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

17.12.2018. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

Projekti pomažu smanjenju nezaposlenosti

Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

25.5.2018. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

Samo jedna točka dnevnog reda

Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

24.9.2017. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

Državna revizija utvrdila

S općinskog računa digao 91.000 kuna

21.9.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

Od priopćenja do tiskovne i nazad

Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

13.9.2017. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

31.8.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

Propali i 'mrkva' i 'batina'

HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

19.6.2017. | 11:11

Vezani članci

SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

Propali i 'mrkva' i 'batina'

HDZ izgubio kontrolu nad Općinom Donji Andrijevci

19.6.2017.
'Budimo otvoreni u svojim razmišljanjima i gajimo zajedništvo do ostvarenja cilja. Neka mještani osjete kako smo tu zbog njih, a ne zbog sebe', kolegicama i kolegama vijećnicima kazao je novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća, Robert Kuduz.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

31.8.2017.
Prema financijskim izvještajima, koncem 2016. u blagajni nije bilo novčanih sredstava, a prema podacima iz glavne knjige, stanje blagajne je iznosilo 69.792,00 kn; Sa žiro računa su karticom, u više navrata, podignuta gotovinska sredstva u iznosu 91.300,00 kn, a za 63.000,00 kn n
SBplus.hr, Slavonski Brod : Račune će polagati Policiji i Odvjetništvu, a ne nama

Sa Županijske skupštine 'uživo'

Račune će polagati Policiji i Odvjetništvu, a ne nama

11.9.2017.
'Svatko, ama baš svatko, bez obzira kako se zove i kojoj stranci pripadao, ako ne radi po zakonu, morat će za to snositi odgovornost, pa će tako biti i u ovom slučaju - ako tako nadležni utvrde. Predspostavljam da će državna revizija sve to predati nadležnom odvjetništvu, a onda
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

Od priopćenja do tiskovne i nazad

Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

13.9.2017.
Čini nam se kako se općinski načelnik u ovom obraćanju nije naoružao činjenicama već čistim instinktom „zvijeri stjerane u kut", ili svojim nedovoljnim stupnjem obrazovanja odgovorio novinarima na razini svog intelektualnog dometa pokušavajući tako kontra napadima obmanuti javnos
SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

Državna revizija utvrdila

S općinskog računa digao 91.000 kuna

21.9.2017.
"Nije to ništa, samo greška u vođenju knjiga. I božićnicu smo si isplatili pogreškom", pravda se načelnik Općine Donji Andrijevci, načelnik Tomislav Marijanović.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

Samo jedna točka dnevnog reda

Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

24.9.2017.
Prije više od tri tjedna Državni ured za reviziju proslijedio je Hrvatskom saboru izvješća o radu pet ministarstava, dviju županija te 30 gradova i općina. Negativno mišljenje, uz općinu Škabrnja, dobila je i općina Donji Andrijevci, o čemu je već pisao SBplus.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :