Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 26.8.2016. u 0:01
Prikaza: 4651
|
Autor: Jerko Zovak

Nakon pisanja SBplus-a

Jedno naređenje i šest upozorenja Općini Donji Andrijevci

Donji Andrijevci : Jedno naređenje i šest upozorenja Općini Donji Andrijevci

U onoj mjeri u kojoj nije sramota priznati kako nemaš talenta za sport ili umjetnost, u toj mjeri nije sramota priznati kako nemaš liderskih sposobnosti. Oni pak koji to priznati ne žele, a ustraju u ulozi kojoj nisu dorasli (i svim prinadležnostima, dakako) ustvari, pored manjka liderskih sposobnosti i karakterno su insuficijentni. A onda, to više nije samo njihov problem nego cijele zajednice.

DONJI ANDRIJEVCI - Sredinom lipnja SBplus objavio je pitanje općinskog vijećnika HSLS-a Dražena Markovca upućeno andrijevačkom općinskom načelniku Tomislavu Marijanoviću, koje je glasilo: "Kad će biti gotova javna rasvjeta u Kolodvorskoj ulici i koliko će to koštati?".

"Čim se beton malo stegne, bit će postavljeni kandelaberi, a potom i rasvjetna tijela", na službeno postavljeno pitanje, službeno je odgovorio načelnik i, sasvim hladnokrvno, dodao: "Ne znamo koliko će to koštati".

Biti dobar radnik, susjed, muž, otac, sin... ne znači istovremeno biti i sposoban vođa. Pritom, izostanak liderskih sposobnosti nije moguće nadomjestiti nikakvom drugom vrlinom. Kad bi to bilo moguće, svatko bi lider mogao biti. A ne može.  

U tom vijećničkom pitanju i načelnikovu odgovoru zrcali se sav jad i bijeda, pretežite, četvrt stoljetne prakse andrijevačke samo/uprave. Umjesto da je dobronamjerni i akademski obrazovani vijećnik postavio pitanje: Na temelju čije odluke i s kojim sredstvima, protuzakonito, gradimo javnu rasvjetu (i) u Kolodvorskoj ulici? te, na taj način, problematizirao cjelokupan sustav funkcioniranja mjesne samouprave, Markovac je oportunistički pitao: 'Kad će posao biti gotov i koliko će, u konačnici, to koštati? kao da je, tijekom planiranja mjesnih aktivnosti i proračuna za njih, na Općinskom vijeću sve bilo usvojeno, a načelnik, u određenoj dinamici, tek zakonito provodio.

'Institucije sustava' su promptno reagirale

Sukladno agendi 'Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave' (PLUS) i njezina portala SBplus, a svjesni činjenice da sadržaj našeg rada prate 'institucije sustava', 13. lipnja, objavili smo kako andrijevačka uprava gradi javnu rasvjetu bez projekta, građevinske dozvole i natječaja. Dakako, očekivali smo njihovo brzo djelovanje po službenoj dužnosti i, posljedično, sprečavanje daljnjeg postupanja samovoljnika - protivno zakonu, struci i zdravoj pameti - "čim se beton malo stegne".

I zaista, 14. i 15. lipnja, "viša građevinska inspektorica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Uprave za inspekcijske poslove, Sektora područnih ureda i jedinica i građevinske inspekcije, Službe područnih jedinica, Odjela kontinentalne Hrvatske, Područne jedinice u Slavonskom Brodu - Odjela Brodsko posavske županije, Anamarija Erceg, dipl.ing.građ., rješavajući po službenoj dužnosti, u predmetu izgradnje javne rasvjete bez građevinske dozvole... u Donjim Andrijevcima,  investitora Općine Donji Andrijevci, zastupane po načelniku Marijanović Tomislavu... utvrdila je da "investitor nema odgovarajući akt za građenje" te donijela Rješenje:

"1. Naređuje se investitoru, Općini Donji Andrijevci... da, u roku od 90 dana, ukloni temelje za javnu rasvjetu koji su izvedeni... bez odobrenja za gradnju.

2. Upozorava se investitor, da će se na izvršenje naredbe o uklanjanju prisiljavati izricanjem šest novčanih kazni, ako ne postupi po naredbi iz točke 1. izreke.

3. Upozorava se investitor, da će se izvršenje rješenja provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak izvršenika, ako ne postupi po naredbi iz točke 1. izreke nakon šest izrečenih novčanih kazni.

4. Upozorava se investitor da će se bez donošenja dopunskog, odnosno posebnog rješenja, ukloniti i dijelovi građevine koji su izgrađeni nakon obustave građenja, kao i preostali dijelovi građevine koji ne ispunjavaju temeljni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti ili bi mogli biti opasni za život ljudi, za druge građevine ili stabilnost tla na okolnom zemljištu.

5. Upozorava se investitor, ako ne postupi po naredbi iz točke 1. izreke, da napušta posjed građevnih proizvoda od kojih je građevina izgrađena i odriče se prava vlasništva istih bez prava na naknadu štete.

6. Upozorava se investitor da je obvezan ukloniti stvari iz građevine u roku iz točke 1. izreke, jer se u protivnom smatra da napušta posjed stvari i odriče se prava vlasništva istih bez prava na naknadu štete.

7. Upozorava se investitor da se izvršenju rješenja o uklanjanju može pristupiti i prije isteka roka u kojem je izvršenik obvezan postupiti po rješenju, ako nakon obustave građenja ne obustavi građenje".

U nastavku, inspektorica je obrazložila svoje Rješenje - koje objavljujemo u prilogu - i konstatirala kako "protiv rješenja nije moguće izjaviti žalbu, ali se može pokrenuti upravni spor".

Nesposobnost nije moguće pravdati poštenjem

Ne znajući za zabrane daljnjih protuzakonitih aktivnosti na objektu, jedan od vrednijih andrijevačkih sportskih radnika upitao je načelnika Marijanović: "Kad će biti gotova rasvjeta?", a on mu odgovorio: "Da Zovak nije pisao, već bi sve bilo gotovo". Taj njegov stav naišao je na plodno tlo kod više neinformiranih mještana, koji drže kako za nastale probleme nije krivo načelnikovo autokratsko i protuzakonito upravljanje Općinom, nego 'denucijantsko' pisanje medija.

One koji su zaboravili, podsjećamo na članak Načelnik Marijanović misli da ga Zovak reketari, objavljen 12. ožujka 2015. godine i na druge članke u rubrici Uprava i samouprava Općine Donji Andrijevci, kako bi lakše procijenili o čemu je ovdje riječ. Naime, postoji mogućnost da netko od Andrijevčana nije dovoljno informiran te da zbog toga pomisli kako potpisnik ovog članka ima nešto osobno protiv Marijanovića, zbog čega učestalo piše o propustima općinske uprave.

Dakako da ništa osobno nemam protiv pristojno odgojenog, samozatajnog, skromnog, ljubaznog, uvijek na pomoć spremnog, uglednog sportskog radnika, vatrogasca i katolika, pažljivog oca i dobrog muža, dakle, majci Mandi i pokojnom ocu Ivanu zvanom  Vela na ponos sina Tomislava.

Međutim, biti dobar radnik, susjed, katolik, muž, otac, sin... ne znači istovremeno biti i sposoban vođa. Pritom, izostanak liderskih sposobnosti nije moguće nadomjestiti nikakvom drugom vrlinom. Kad bi to bilo moguće, svatko bi lider mogao biti. A ne može.

U onoj mjeri u kojoj nije sramota priznati kako nemaš talenta za sport ili umjetnost, u toj mjeri nije sramota priznati kako nemaš liderskih sposobnosti. Oni pak koji to priznati ne žele, a ustraju u ulozi kojoj nisu dorasli (i svim prinadležnostima, dakako) ustvari, pored manjka liderskih sposobnosti i karakterno su insuficijentni. A onda, to više nije samo njihov problem nego cijele zajednice.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
veles

veles

Komentirano: 27.8.2016. | 13:29

1

stvarno smo smijurija od sela....
karlo4

karlo4

Komentirano: 26.8.2016. | 12:18

2

zeljko02 - svaka čast ,potpisujem
zeljko02

zeljko02

Komentirano: 26.8.2016. | 1:20

3

Zahvat postavljanja rasvjetnih tijela koja bi bila energetski učinkovita je predviđen razvojnim planom općine u vremenskom razdoblju 2015-2020. Vjerojatno niste niti čitali razvojnu strategiju i vršite presumpciju bez konkretnih dokaza. Naravno, ovakav propust po pitanju dokumentacije je kardinalan, ali ukoliko tvrdite da ste toliko sposobnosti, slobodno upotrijebite svoje "SPOSOBNOSTI" da općina bolje funkcionira. Najbolje od svega, bilo bi izuzetno lijepo od vas kada biste to učinili volonterski kao i "izvještavanje" o stanju u općini. Razlog navođenja volonterizma je vaša neprofesionalnost u pisanju pa vršim presumpciju da biste s istom neprofesionalnošću obavljali i određene poslove u općini. Sumirano, reketarite načelnika, ne nudite konkretnu pomoć, nego vaše izuzetno neprofesionalno "PISKARANJE",a ne izvještavanje o novostima i aktualnostima. I naravno, vrijeđate umove mještana svojim zaključcima.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

Hvalevrijedna suradnja

Općine odlučile osnovati zajednički dječji vrtić

26.1.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

Jeste li čuli za čovjeka?

Veliki Andrijevčanin, arhitekt dr. sc. Radovan Miščević

27.10.2020. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

Mlada obitelj je i istospolna zajednica

Možda ne znaju 'voditi knjige', ali su po nečemu napredni

10.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj gospodin je nepopravljiv!

BROJNE NEPRAVILNOSTI

Ovaj gospodin je nepopravljiv!

4.11.2019. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne može im nitko ništa?

Opet (i) Donji Andrijevci

Ne može im nitko ništa?

4.11.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

Brojke se nikako ne podudaraju

Pregledali papire pa otkrili novi kaos u općinskoj blagajni

31.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

Objavljen poziv za isticanje kandidature

Biraju članove i zamjenike članova Savjeta mladih

6.8.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

Nakon loših vijesti o novim nametima

Bit će im vraćen novac za priključke i porez na nekretninu

25.7.2019. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

Suludi nameti mještanima

Teško da je prenamjena učinjena radi izgradnje urbanih vila

17.7.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

Neizgrađena građevinska zemljišta

Mještani će plaćati komunalnu naknadu za bašče i oranice!?

16.7.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

Energetska obnova škole u D.Andrijevcima

Vukojević gradnja je daleko najpovoljniji ponuditelj

30.3.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

Bolji nego ikad dosad

Bogat i veseo Advent u Donjim Andrijevcima 2018.

17.12.2018. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

Projekti pomažu smanjenju nezaposlenosti

Opremanje dječje igraonice i novo radno mjesto

25.5.2018. | 18:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

Izvanredno stanje proglasili redovnim

Kako ništa zaključili nisu i rezultat će takav biti - ništa

26.9.2017. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

Samo jedna točka dnevnog reda

Vijećnici žele čuti očitovanje načelnika Marijanovića

24.9.2017. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : S općinskog računa digao 91.000 kuna

Državna revizija utvrdila

S općinskog računa digao 91.000 kuna

21.9.2017. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

Od priopćenja do tiskovne i nazad

Samo velike kukavice svoj grijeh podčinjenima pripisuju

13.9.2017. | 21:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

U Jugoslaviji prvi u Hrvatskoj zadnji

Degmečić i Marijanović među najgorima u Hrvatskoj

31.8.2017. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :