Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 30.7.2013. u 9:00
Prikaza: 2661
|
Autor: Ivica Galović/VL

Unatoč paklenoj vrućini

Organizirali stručni seminar za uzgajivače konja

Donji Andrijevci : Organizirali stručni seminar za uzgajivače konjaRadionica i seminar na terenu(Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Unatoč paklenoj srpanjskoj vrućini, nova saznanja iz osnova uzgoja konja, na predavanjima, pratilo je pedesetak uzgajivača i drugih zainteresiranih o ovoj temi iz cijele Slavonije.

DONJI ANDRIJEVCI - Centar za ruralni razvoj "Panonica" proteklog je vikenda u suradnji sa Zaprežnim klubom "Slavonac" u Donjim Andrijevcima organizirao drugi u nizu stručnih seminara namijenjen uzgajivačima konja, sportašima i rekreativcima. "Panonica" je neprofitna organizacija koja djeluje na promicanju unapređenja kvalitete života u ruralnim područjima, pa im je dio aktivnosti usmjeren upravo na provođenje edukativnih programa putem radionica i seminara na terenu.

Tako je ovog vikenda, unatoč paklenoj srpanjskoj vrućini, nova saznanja iz osnova uzgoja konja na predavanjima pratilo pedesetak uzgajivača i drugih zainteresiranih o ovoj temi iz cijele Slavonije. Sudionici seminara u Donjim Andrijevcima, uz teoretska znanja, imali su priliku vidjeti i praktične primjere vezane uz anatomiju i lonžiranje konja, te pokazne vježbe iz dresurne vožnje dvoprega. Seriju sličnih edukativnih seminara "Panonica" planira nastaviti i na jesen.

- Seminar smo održali u Donjim Andrijevcima kao znak potpore skupini mladih ljudi i entuzijasta koji u svom mjestu trenutno marljivo rade na osnivanju konjičkog kluba. Za njih kao i sve one koji već imaju iskustva vezana uz uzgoj konja i konjički sport važno je kontinuirano stjecanje novih znanja - kaže Tomislav Vučković, predsjednik Zaprežnog kluba "Slavonac".

 - Posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se broj konja svake godine poveća za otprilike desetak posto. Paralelno s povećanjem brojem konja još većom progresijom raste i broj njihovih vlasnika. Prema posljednjim podacima u hrvatskoj je selekcijskim radom obuhvaćeno oko dvadeset tisuća ovih plemenitih životinja, a broj njihovih vlasnika kreće se oko pet i pol tisuća. Te brojke daleko su od potencijala koji Hrvatska može imati, ali ohrabruje što su u stalnom porastu. Aktivnostima, poput ovog seminara, Centar za ruralni razvoj "Panonica" želi ukazati da rast brojki, sam po sebi, ne znači napredak, ako u isto vrijeme ne činimo ništa na podizanju nivoa znanja, a time i kvalitete. Uzgojni Savezi skrbe o pasminskim standardima. "Panonica" uzgajivačima, sportašima i rekreativcima želi omogućiti stjecanje znanja, koja prvenstveno uvažavaju dobrobit konja. U isto vrijeme želimo potaći sve sudionike u ovom procesu na aktivnije povezivanje i osmišljavanje programa koji će pridonijeti stvaranju novih vrijednosti kroz ponudu kulturnih, sportskih i turističkih sadržaja. Razvoj konjogojstva može biti prilika za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj i istovremeno podloga za ostvarivanje kvalitetnijeg života u ruralnim područjima - ističe Marijan Vrkljan, predsjednik Centra za ruralni razvoj "Panonica".

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko je najbolji orač i čija je brazda bila savršena?

Orači se okupili u Donjim Andrijevcima

Tko je najbolji orač i čija je brazda bila savršena?

3.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opraštaju se od poljoprivrede i preko oglasa rasprodaju sve

Zbog odlaska u Njemačku

Opraštaju se od poljoprivrede i preko oglasa rasprodaju sve

30.3.2019. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dva sina 130 hektara je malo

Marko 'Džekin' i ekipa

Za dva sina 130 hektara je malo

6.7.2014. | 0:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jakovina ignorirao vlastito pokroviteljstvo

Završeno oranje u Andrijevcima

Jakovina ignorirao vlastito pokroviteljstvo

31.8.2013. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno natjecanje u oranju traktorima i konjima

U Donjim Andrijevcima

Državno natjecanje u oranju traktorima i konjima

30.8.2013. | 20:50

U subotu u Andrijevcima

11. državno natjecanje u oranju

29.8.2013. | 15:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marko Džekin, sa sinovima krenuo u žetvu

Vrijedni seljaci, ratari, IPP, OPG...

Marko Džekin, sa sinovima krenuo u žetvu

3.7.2013. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspješan mljekar odlučio poklati krave

Konačna propast

Uspješan mljekar odlučio poklati krave

20.4.2013. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :