Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 31.5.2019. u 11:15
Prikaza: 1200
|
Autor: I.C.

Napredak je vidljiv

Provode projekte vrijedne više od 30 milijuna kuna

RADIO NG
Foto: RADIO NG
 • RADIO NG
 • RADIO NG
 • RADIO NG
 • RADIO NG
 • RADIO NG
 • RADIO NG

„Sve bi to trebalo biti riješeno ove godine. Početak radova za sve navedeno očekujemo ove godine, osim možda za poslovnu gospodarsku zonu s obzirom na to da je za to malo kompliciraniji i zahtjevniji postupak javne nabave. Sve su to projekti ukupno vrijedni oko 32 milijuna kuna."

DAVOR - Nakon nedavnih lokalnih prijevremenih izbora, zbog kojih je privremeno bila zaustavljena, bit će nastavljena provedba višemilijunski kapitalni projekata u Općini Davor. Upravo iz tog razloga jučer je u Općini održana konferencija za medije na temu „Novi ugovori o investiranju u kapitalne objekte na području Općine Davor”, kako bi mještani, ali i svi drugi znali što se to radi u Općini pored Save.

– Natječaj za dječji vrtić je u tijeku, projekt vrijedan preko osam milijuna kuna, mjera 7.4 iz fondova EU. Potpisan je ugovor i za novu zgradu Općine s multifunkcionalnom dvoranom, na korist svih udruga i same Općine. Također, u tijeku je natječaj za drugu fazu uređenja centra – rekao je na konferenciji za medije općinski načelnik Đuro Anđelković.

U pripremi je, kaže Anđelković, i dokumentacija za izgradnju infrastrukture u budućoj gospodarskoj zoni, piše Radio NG.

– Sve bi to trebalo biti riješeno ove godine. Početak radova za sve navedeno očekujemo ove godine, osim možda za poslovnu gospodarsku zonu s obzirom na to da je za to malo kompliciraniji i zahtjevniji postupak javne nabave. Sve su to projekti ukupno vrijedni oko 32 milijuna kuna. – dodaje Anđelković.

Do jeseni je očekivani završetak radova na obnovi Relkovićeva trga u Davoru, a u sljedećoj godini očekuje se vrtić i nova zgrada Općine. Projektira se dom za stare i nemoćne, za pedesetak korisnika, uređuju se i oba mjesna groblja, kao i šetnjice uz Savu i u Orubici i u Davoru.

– Završili smo tri faze, ostaju još tri. Faza pet je tu gdje završava šetnjica pa do samoga stadiona – do kraja naselja Davor. To će radovi početi kroz dva ili tri tjedna što bi trebalo biti gotovo kroz tri mjeseca – pojasnio je.

Iskoristio je Anđelković priliku kako bi najavio izgradnju nove obilaznice takozvanog davoračkog ipsilona.

– Projekt je pred ishođenjem građevinske dozvole što bi trebali riješiti kroz dva mjeseca. Postupak je malo odužen zbog novog Zakona. - kazao je Anđelković dodavši kako će na jesen biti spremni da bi sve to kandidirali na fondove EU.

Napreduje i izgradnja sustava navodnjavanja u Orubici, a Općina Davor intenzivno radi i na stvaranju uvjeta za dolazak novih investitora i otvaranje novih radnih mjesta. Jedno od najvažnijih pitanja za stanovnike Općine Davor je i odlagalište otpada Baćanska. Upravo će Davorci odlučiti što će biti s deponijom, hoće li za manje od godine dana biti zatvorena, ili će izgradnja suvremenog tehnološkog postrojenja trajno riješiti odlaganje otpada i postati unosni izvor prihoda za Općinu i njihovo komunalno poduzeće.

– Rade se snimke i procjene preostalog kapaciteta u toku ove godine i rade se planovi za njenu sanaciju. Postoji ugovor s fondom za zaštitu okoliša, koji sufinancira sanaciju deponije, a postoje i strani investitori koji su zainteresirani za ulazak u posao s otpadom. Sve to bi za Općinu Davor bilo vrlo povoljno – rekao je Mario Čičak, direktor komunalne tvrtke dodavši kako je deponija Baćanska u završnoj fazi svoje popunjenosti.

Kako god bilo, važno je voditi računa o zaštiti prirodnih potencijala jer je riječ o području u okviru programa „Natura 2000”, odnosno ekološke mreže koja ima veliki značaj.

– Koliko god uspješnije uspijemo rješavati odlaganje otpada, a to znači i rješavanje samih odlagališta i njihovu sanaciju, imat ćemo puno manje problema u zaštiti prirode s takvim stvarima. – potvrdio je ravnatelj Javne ustanove „Natura Slavonica”, Josip Bodrožić Đakić.

Pa je imperativ pratiti najsuvremenije trendove načina zbrinjavanja otpada.

- Sanacija odlagališta ne donosi previše, ako nemamo nekakvo rješenje u nastavku. Rješenje mora biti direktno vezano s budućim centrom za gospodarenje otpadom, a do tad se mora naći način da se ovaj otpad odvozi i zbrinjava na neki drugi način. – zaključio je.

Baćanska je inače deponija na kojoj se odlaže smeće ne samo s područja Općine Davor, nego i iz Samobora i Varaždina. Sadašnja situacija je takva da je na deponiji više od sto tisuća tona otpada. Rješenje je, čini se, u nedavno predstavljenoj inovativnoj roto sterilnoj tehnologiji zbrinjavanja otpada, prema primjeru investitora iz Poljske.

U Općini Davor napredak je vidljiv, nije sve ostalo „mrtvo slovo na papiru”, a kako i što će dalje, vrijeme će pokazati.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina im poklanja po trideset tisuća kuna

  Pomoć za pet mladih obitelji

  Općina im poklanja po trideset tisuća kuna

  5.11.2020. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nakon dugog niza godina općina Davor dobit će dječji vrtić'

  Načelnik općine Đuro Anđelković:

  'Nakon dugog niza godina općina Davor dobit će dječji vrtić'

  25.10.2019. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Razriješite člana Uprave i tako uštedite 700 tisuća kuna'

  Načelnik ponudio rješenje:

  'Razriješite člana Uprave i tako uštedite 700 tisuća kuna'

  25.6.2019. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ministar Kuščević i o političkoj krizi u općini Davor

  Tijekom radnog posjeta Davoru

  Ministar Kuščević i o političkoj krizi u općini Davor

  7.3.2019. | 23:22
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Birače čekaju novi izbori

  Zbog neusvojenog proračuna

  Birače čekaju novi izbori

  25.2.2019. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Davor će biti kao mali grad'

  Razgovor s načelnikom Općine Davor

  'Davor će biti kao mali grad'

  22.2.2019. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica Vijeća Brlić demantira načelnika Anđelkovića

  Priopćenjem na priopćenje

  Predsjednica Vijeća Brlić demantira načelnika Anđelkovića

  4.1.2019. | 11:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vijećnici su ugrozili projekte vrijedne 20 milijuna kuna'

  Općinski načelnik Anđelković tvrdi:

  'Vijećnici su ugrozili projekte vrijedne 20 milijuna kuna'

  2.1.2019. | 20:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrč ide na vodu dok se ne razbije

  Suicidalni HDZ

  Vrč ide na vodu dok se ne razbije

  13.12.2018. | 0:01
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganjem u vitalne projekte grade budućnost

  Dan Općine Davor

  Ulaganjem u vitalne projekte grade budućnost

  23.4.2015. | 17:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :