Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 11.8.2020. u 10:35
Prikaza: 3113
|
Autor: Željka Gavranović

Načelnik oštro o novoj odluci Vodovoda:

'Prijedlog je odbijen i uhljeb ostaje na poziciji zamjenika'

Davor : 'Prijedlog je odbijen i uhljeb ostaje na poziciji zamjenika'Općinski načelnik Đuro Anđelković(Foto: novagra.hr)

U Općini su nezadovoljni jer smatraju kako se radi o nepotrebnom radnom mjestu koje će Vodovod koštati 1,2 milijuna kuna u četverogodišnjem periodu.

DAVOR / NOVA GRADIŠKA - Dok je mnogima dostupnost čiste i pitke vode kroz cijelu godinu sasvim normalna stvar koju podrazumijevaju uvjeti življenja 21. stoljeća, Novogradiščanima je to do prije nekoliko godina bio luksuz zbog čestih problema s isporukom vode.

No, put do rješavanja tog problema nije bio lak. Previranja koja su vodila do spajanja novogradiške „Slavče" na Regionalni vodovod Davor-Nova Gradiška, potrajala su čitavo desetljeće. U studenom 2017., Trgovački je sud konačno donio odluku o udruživanju dviju tvrtki u Vodovod zapadne Slavonije.

Tada je svaka strana 'dala' svog čovjeka pa je VZS funkcionirao s dva direktora - Davorom Rukavinom (Nova Gradiška) i Matejem Severovićem (Davor). Novi zakon iz područja vodnog gospodarstva, ipak, tu je praksu onemogućio pa je na srpanjskoj sjednici izglasano da na direktorskoj poziciji ostaje Novogradiščanin Rukavina, dok je Severović imenovan njegovim zamjenikom.

Ipak, iako je Severović u tom spoju 'davorski' čovjek, danas se s pozicijom na kojoj se nalazi u Vodovodu ne slažu upravo čelni ljudi Općine Davor.

- Na skupštini Vodovoda zapadne Slavonije održanoj 7. srpnja, okolni načelnici podržali su prijedlog gradonačelnika Vinka Grgića da Upravu društva čine direktor i bespotrebni zamjenik čime su uvećali troškove vodovoda za 1,2 milijuna kuna u iduće četiri godine.

Prijedlog Općine Davor da se funkcija zamjenika dodijeli nekom od visokoobrazovanih djelatnika u firmi odbijen te je uhljeb Severović ostao član Uprave na položaju zamjenika direktora, a s obzirom na snagu Društva, zahtjevnost poslova i broj djelatnosti - to je apsolutno nepotrebno.

U tri godine koliko vode Društvo nisu uspjeli uvesti zakonom propisanu naknadu za razvoj u sve općine, a kamoli odraditi zahtjevnije aktivnosti poput korištenja EU fondova gdje je Severović nesnalažljiv kao „slon u staklani".

Pozivam sve načelnike i gradonačelnika da na prvoj skupštini izmijenimo društveni ugovor i raspišemo natječaj za direktora te pružimo mogućnost upravljanja sposobnima, a ne podobnima, mladim menadžerima sa stručnim znanjima, posebno obučenima za korištenje EU fondova sa znanjem engleskog jezika, a ne dosadašnjem izlizanom kadru koji je vodeći dosadašnje tvrtke nagomilao dug u iznosu od 15 milijuna kuna koji sada, nažalost, mještani vraćaju kroz uvećanu cijenu vode.

Nadam se da će okolni načelnici istisnuti strah od protivljenja prijedlogu gradonačelnika i zaštititi mještane u svojoj općini od divljanja cijena vode, a pogotovo od uhljebljivanja i gomilanja bespotrebnih i skupo plaćenih funkcija u Vodovodu. - za SBplus kazao je načelnik Općine Davor, Đuro Anđelković.

Komentar ovakvog pogleda na novonastalu situaciju zatražili smo i od prozvanog novogradiškog gradonačelnika i saborskog zastupnika Vinka Grgića.

- Grad Nova Gradiška manjinski je vlasnik. U društvu Vodovod zapadne Slavonije imamo 43 posto udjela. Sve odluke donosimo zakonito i glasovanjem. Dakle, Grad Nova Gradiška, zajedno s deset općina. Za sve primjedbe i nejasnoće vezane uz održanu Skupštinu, moguće je samo uputiti one koji se žale na nadzorna tijela VZS. To je sve što mogu reći o toj temi jer je odluka izglasana zakonito. - za SBplus kazao je gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

Ima li dodatnog prostora za poboljšanja i promjene ili je većina na Skupštini Društva već donijela konačnu odluku koja će vrijediti u sljedećem mandatnom razdoblju Uprave - nastavit ćemo pratiti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda i Davorački ipsilon postane poznat poput Istarskog

Najava uklanjanja brojnih nedostataka

Možda i Davorački ipsilon postane poznat poput Istarskog

17.1.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvaranje još jednog pružnog prijelaza

Najavljeni radovi

Zatvaranje još jednog pružnog prijelaza

27.11.2018. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će pokošeno do subote, rekoše nam

Suradnja s čitateljima je korisna

Bit će pokošeno do subote, rekoše nam

23.8.2018. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poplavu koriste za sanaciju odlagališta otpada

Na štetu svih nizvodno

Poplavu koriste za sanaciju odlagališta otpada

20.3.2018. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja kolnika i pješačkih staza u Davoru

Raspisan natječaj

Izgradnja kolnika i pješačkih staza u Davoru

4.6.2016. | 19:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Davor žele dovesti 120 tisuća tona otpada?

Biznis po naški, ili?

U Davor žele dovesti 120 tisuća tona otpada?

10.12.2013. | 23:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :