Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 20.3.2018. u 14:15
Prikaza: 2377
|
Autor: Željka Gavranović

Na štetu svih nizvodno

Poplavu koriste za sanaciju odlagališta otpada

SBplus
Foto: SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

Općina trenutno ne planira sanirati sporno odlagalište otpada, a možda za to, barem s njihove točke gledišta, nema ni potrebe jer nabujala Sava besplatno sanira to područje i problem 'seli' nizvodno.

DAVOR / SRBAC - O strašnim posljedicama spuštanja i dizanja razine Save kao i ljudskom nemaru prema okolišu izvijestio nas je čitatelj koji ne zna komu da se dalje obrati u svojoj nemoći.

Na ušću Vrbasa u Savu već se godinama događa prava ekološka katastrofa. Da poplave nisu najgore što može snaći okolna mjesta, hrvatski Davor i bosanskohercegovački Srbac, dokaz su fotografije koje smo prikupili. Čovjek sam sebi očigledno može naštetiti više nego što mu to može učiniti voda.

- Radi se o ilegalnoj gradskoj deponiji gdje se tijekom čitave godine nekoliko puta odvozi smeće Općine Srbac. Ispod površine vode trenutno se nalazi otpad koji zauzima površinu od 3000 kubnih metara. Najbolje će se sve vidjeti kada se voda za nekih sedam dana krene povlačiti. Kako je Sava rasla tako je 'pokupila' smeće nabacano na obali te sada vodom plutaju plastične boce i vreće, ali i životinjska trupla. - za SBplus kazao je zabrinuti stanovnik s tog područja koji već godinama nastoji upozoriti odgovorne, ali bez ikakve reakcije.

U pogledu informacija vezanih za ovaj slučaj, djelatnica Općine Srbac uputila nas je na Komunalno poduzeće „Komunalac" Srbac koje je odgovorno za odvoz otpada na njihovom području.

- Odlagalište otpada koje spominjete više se ne koristi. Tamo se nekada odvozio otpad s područja Opštine Srbac, ali on se sada transportira u odlagalište u Banja Luci. - za SBplus kazali su odgovorni iz Komunalca Srbac.

Na upite planiraju li sanaciju spomenutog odlagališta koje, prilikom podizanja razine Save, stvara probleme jer odnosi smeće dalje niz tok, dobili smo odgovor „to vam ja u ovom trenutku ne mogu da kažem", a oklijevanje koje mu je prethodilo jasno je pokazalo kako se o takvom postupku niti ne razmišlja. Zašto bi se i razmišljalo kada naglo podizanje vodostaja Save rješava njihov problem, a nabujala rijeka odnošenjem smeća osigurava besplatnu sanaciju njihovog odlagališta. Tako se problem koji ima Srbac 'seli' nizvodno.

- Kad ova država ne želi ništa napraviti, pokušajte barem vi utjecati na neke promjene. Takvo ponašanje prema prirodi šteti svima. - kazao je ribolovac koji želi očuvati rijeku Savu, ali i zdravlje stanovnika koji uz nju žive.

Budući da naš čitatelj tvrdi kako otpad i dalje odlažu na to isto staro mjesto, i to 'više puta u godini', nastavit ćemo pratiti ovaj slučaj. No, jedno je sigurno, bilo da se radi o starom ili novom otpadu, nešto se mora učiniti kako bi se spriječilo da on dalje pluta našom i njihovom Savom.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Prijedlog je odbijen i uhljeb ostaje na poziciji zamjenika'

  Načelnik oštro o novoj odluci Vodovoda:

  'Prijedlog je odbijen i uhljeb ostaje na poziciji zamjenika'

  11.8.2020. | 10:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda i Davorački ipsilon postane poznat poput Istarskog

  Najava uklanjanja brojnih nedostataka

  Možda i Davorački ipsilon postane poznat poput Istarskog

  17.1.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvaranje još jednog pružnog prijelaza

  Najavljeni radovi

  Zatvaranje još jednog pružnog prijelaza

  27.11.2018. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će pokošeno do subote, rekoše nam

  Suradnja s čitateljima je korisna

  Bit će pokošeno do subote, rekoše nam

  23.8.2018. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja kolnika i pješačkih staza u Davoru

  Raspisan natječaj

  Izgradnja kolnika i pješačkih staza u Davoru

  4.6.2016. | 19:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Davor žele dovesti 120 tisuća tona otpada?

  Biznis po naški, ili?

  U Davor žele dovesti 120 tisuća tona otpada?

  10.12.2013. | 23:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :