Život : Zdravlje

Objavljeno: 1.10.2016. u 19:35
Prikaza: 2290
|
Autor: SBpluis

Bolnički red Sv. Ivan od Boga

Proslava 5. godišnjice rada Bolnice Sv. Rafael

radiong
Foto: radiongProslavili petu godišnjicu rada Bolnice Sv. Rafael
 • radiong

Dolaskom Bolničkog reda Sv. Ivana od Boga u Hrvatsku te kupnjom bolnice na Strmcu koja je na podrčuju Požeške biskupije, nekadašnja bolnica za plućne bolesti Šumetlica obnovom i proširenjem pretvorena je u jednu od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolesničkih ležajeva. Milosrdna braća, propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo - ovdje nastavljaju poslanje Sv. Ivana od Boga u Hrvatskoj. Bilo je to 2011. godine.

NOVA GRADIŠKA/STRMAC - U bolnici na Strmcu danas, 01. listopada, organizirana je svečana proslava pete godišnjice djelovanja, ali i 25. godišnjica redovništva fra Kristijana Sinkovića i fra Giovannija Giemule. Na svečanj svetoj misi, koju je predvodio Otac Provincijal fra Massimo Villa, Fra Giemula i fra Sinković obnovili su zavjete. Na misi su pjevali članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Tomislav” Cernik, javlja radiong.

Prior bolnice je fra Kristijan Sinković, koji je proslavio 25 godina redovništva:

- Ovo je simboličan način proslave, jer zavjeti su za cijeli život, ali mislim da je cijela zajednica sretna jer smo mogli proslaviti ove obljetnice. Lijepo je raditi ovdje u bolnici. Imam puno međunarodnih iskustava, radio sam u Italiji preko 30 godina, imao sam funkciju ekonoma. Ovdje u bolnici je zaista dobra suradnja, rade mladi ljudi, prosjek godina je 27. Pred nama je jedan novi projekt, otvaranje nove zajednice u Šumetlici za deset ljudi, kroz sljedećih mjesec dana. Namijenjena je samo za mlade ljude, a cilj je njihova rehabilitacija.

Načelnik općine Cernik, Nikola Jugović istaknuo je zadovoljstvo zbog ove obljetnice.

- Ovo je jedan prekarsan objekt koji ima lijepu svrhu i funkciju. Imamo više nego dobru suradnju, vjerujem da će se ona produbiti. S pra Kristijanom imam dobru suradnju i tako će i ostati.

U poslijepodnevnim satima organiziran je program za sve goste. Nastupili su članovu Kulturno umjetničkog društva "Cernik”, članovi Marijine Legije izveli su predstavu "Ivan od Boga i danas živi i djeluje”, a koncertni nastup imali su članovi klape "Kolapjani” iz Siska.

Na projekciji filma petogodišnjeg djelovanja bolnice Sv. Rafael moglo se vidjeti da je to zaista jedna topla zajednica u kojoj je čovjek na prvom mjestu.

Ukratko o bolnici:

 • Odjel za kronične duševne bolesti – 103 ležaja u dvokrevetnim i četverokrevetnim sobama,
 • Odjel za palijativnu skrb – 40 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama te intenzivnoj njezi
 • Dnevna bolnica – do 40 bolesnika u dnevnoj skrbi uz grupnu i pojedinačnu psihoterapiju te radno-okupacionu terapiju,
 • Ambulanta za psihijatriju,
 • Internistička ambulanta.

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Rafael Strmac prisutna je redovnička zajednica koja osigurava bolesnicama duhovnu pomoć. Redovnička zajednica, djeluje u strukturama zajedno sa suradnicima laicima s kojima dijeli karizmu i filozofiju Reda. Prior i upravitelj bolnice je fra Kristijan Sinković. Mise u bolničkoj kapeli održavaju se dva puta tjedno: nedjeljom u 10 i srijedom u 17 sati.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mali Ivan Dikanović treba našu pomoć!

  U Baćindolu u općini Cernik

  Mali Ivan Dikanović treba našu pomoć!

  22.4.2014. | 9:29
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnici na dar, donatoru na čast

  "Sveti Rafael"

  Bolnici na dar, donatoru na čast

  7.1.2012. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :