Život : Vjerski život

Objavljeno: 6.11.2011. u 0:04
Prikaza: 3602
|
Autor: Ivanka Herceg

Petstota obljetnica

Franjevački samostan u Cerniku

Cernik : Franjevački samostan u CernikuFranjevački samostan u Cerniku(Foto: novagradiska.com)

Slijedeće godine proslavit ćemo 800-u obljetnicu dolaska franjevaca u hrvatske krajeve.

CERNIK - U crkvi sv. Leonarda, kako ju Cerničani nazivaju sv. Linarte, u subotu 5. studenog, okupilo se mnoštvo vjernika i svećenika na koncelebriranom misnom slavlju kojim su počeli sadržaji obilježavanja 500-e obljetnice od dolaska franjevaca u Cernik i 300-e obljetnice gradnje franjevačkog samostana.

Misno slavlje predslavio je otac Željko Železnjak provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Zagreb. Uz njega su bili i fra Marijan Karaula zamjenik provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrne, domaći župnik i gvardijan fra Ante Perković, te mnoštvo svećenika spomenutih provincija, župa novogradiškog i novokapelačkog dekanata, ali i šire. Pod misom je pjevao HPD "Tomislav" pod ravnanjem Katarine Pilljić.

Na početku misnog slavlja vjernicima, među kojima su bili i čelnici općine Cernik te prijateljske općine Čavle kod Rijeke, zahvalio je fra Ante Perković, podsjećajući na obnovu crkve sv. Leonarda u kojoj se tijekom godine odvija vjernički i liturgijski život.

Naglasci iz homilije oca Željka Železnjaka

- Zahvaljujući braći franjevcima i njihovoj hrabrosti kojom su propovijedali, svjedočili svoju vjeru i pripadnost Isusu Kristu ovih 500 godina, mi danas dobro znamo odakle smo, koji je cilj našega života, tko smo, zašto se moramo truditi. I ovo naše okupljanje danas kod sv. Linarte izraz je dubokog poštovanja i zahvalnosti za to nesebično propovijedanje radosne vijesti Evanđelja na ovim terenima. Ovo nas sve stavlja u jednu daleku prošlost koja nas obavezuje da tu vjeru koju smo primili od svojih pokoljenja nastavimo, a volju i radost života nosimo za buduća. Slijedeće godine proslavit ćemo 800-u obljetnicu dolaska franjevaca u hrvatske krajeve. Došli su, ostali i šire franjevačku ideju mira i dobra. I ovdje se proširilo to blago srce franjevačke duše. Ljudi su se okupljali oko crkve i samostana, oko duhovnih vođa u kojima su imali uporište, osjećali se sigurnijima ali i suodgovornijima da čine dobro i plemenito za svoj kraj. To se pamti i upravo to ne smijemo zaboraviti. Moja je želja da ovaj jubilej ostane prije svega trajno zabilježen u srcima braće franjevaca čija ljubav prema Bogu i bližnjemu tijekom ovih 500 godina nikada nije bila upitna da se i dalje zalažu za dobro i plemenitost ovoga kraja i okolice - naglasio je otac Željeznjak, a u zaključku uputio zahvalu i današnjim franjevcima u Cerniku: braći Anti, Dragi, Nenadu, Tomici i Marinu.

Riječi fra Ante Perkovića

- Ono što danas slavimo jest i 500 godina čuvanja hrvatskog identiteta na ovim prostorima - rekao nam je fra Ante Perković gvardijan Franjevačkog samostana i župnik župe Cernik te dodao kako nas to itekako obavezuje. - Nije to lagano u vrijeme bezličnog kozmopolitizma. Samo čovjek sa svojim identitetom može biti svjetski čovjek, a ne bez lica, oznake, pripadnosti - istaknuo je. Franjevci su zaslužni i za svekoliki razvoj Cernika, za opismenjavanje (mala i strukovna škola, različiti zanati). Bili su tzv. ranari (liječnici), kirurzi o čemu svjedoče i stručne knjige bogate samostanske knjižnice. Samostan je kroz povijest bio duhovno i kulturno središte čitave Slavonije. - Nakon uspostave Vojne krajine uz prometnice se razvila Nova Gradišta, a Cernik i samostan ostao je prema gvardijanovim riječima - vrata između ravne Posavine i "Zlatne Doline"- požeškoga kraja. No ono što Cerniku sigurno daje ne samo regionalno već i nacionalno značenje, jest danas i Biblijsko - arheološka izložba i muzej.

Blagoslov Križnog puta i promocija knjige

Poslije misnog slavlja vjernici su u procesiji prošli od crkve sv. Linarte do samostana u čijoj je blizini nedavno izgrađen Križni put kojega je blagoslovio pater Železnjak. Uslijedila je promocija dopunjenog izdanja knjige "Franjevci u Cerniku" patera Julija Jančule ( blagopokojni). - Knjiga je vrlo tražena, a valjalo je dodati i neke nove događaje pa smo se odlučili na dopunu izdanja - naglasio je fra Ante Perković. Knjigu su predstavili Mato Ordanić ravnatelj OŠ "Matija Gubec" Cernik i Mato Batorović koji se dugo bavi i poviješću Cernika.

Poruka ove knjige, naglasio je Ordanić, isčitava se u riječima samog autora u pogovoru. - Meni se ipak čini da po njima (franjevcima) imamo bolji uvid u stvarnost i ljudskost redovničkog života. Tu se vidi na što sve redovnik mora biti pipravan i čime se katkad mora baviti radi zajednice u kojoj živi. Uostalom i cernički franjevci živjeli su za svoju Provinciju - navodi se, među ostalim, u Pogovoru. - Uz dušebrižništvo, rad i trud franjevaca imao je nemjerljiv značaj na oblikovanje cjelokupnosti života u cerničkoj sredini, gospodarski napredak, kulturološki i društveni život, formiranje građanske svijesti, oblika ponašanja i manira građanskog svijeta, a poseban utjecaj je imao na razvoj školstva - dodao je Ordanić. Knjiga svjedoči o velikom djelu franjevaca i bogatoj ostavštini u mnogim mjestima diljem Slavonije, a ne samo u Cerniku.

O životu autora knjige, pateru Juliju Jančuli, govorio je Mato Batorović, te među ostalim istaknuo - Bio je kapelan, kateheta, duhovnik, kroničar,...redoviti ispovjednik novaka, knjižničar, vjeroučitelj,... Bio je pravi narodni fratar. Sve svoje pastoralne službe obavljao je pješice. Sa svakim je rado razgovarao, bio je mnogima vjeroučitelj, ispovjednik, a uz svoj dušobrižnički rad bavio se proučavanjem lokalne, slavonske i franjevačke prošlosti.

Zahvalnice i prigodni pokloni

Za sav puk, svećenike i goste pripravljena je okrjepa, a svečanost su oplemenili i članovi KUD-a Cernik. Svima koji su na bilo koji način pomogli obilježavanje ovih vrijednih obljetnica, izgradnju Križnoga puta i onima koji su cerničkim franjevcima gotovo svakodnevno od pomoći, uručeni su skromni pokloni i zahvalnice.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobri pastir fra Vjenceslav

  Gvardijan Franjevačkog samostana

  Dobri pastir fra Vjenceslav

  14.4.2019. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podcijenili komemoraciju na židovskom groblju?

  'Crkva u Hrvata'

  Podcijenili komemoraciju na židovskom groblju?

  18.4.2015. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Komemoracija stradalima u Holokaustu

  Dan sjećanja

  Komemoracija stradalima u Holokaustu

  17.4.2015. | 18:52
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :