Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 13.1.2017. u 10:45
Prikaza: 3530
|
Autor: Franjo Samardžić

Najdugovječniji HDZ-ov čovjek

Nikola Jugović općinski je načelnik od 1993. godine

Cernik : Nikola Jugović općinski je načelnik od 1993. godine

'Imam 65 godina i 40 godina radnog staža, dosta je bilo, neću se više kandidirati za općinskog načelnika, idem u mirovinu', za SBplus kazao je Jugović opraštajući se od ovdašnjih političkih borbi samozatajnije nego je Cro Cop oprostio se od svjetskih oktogona, mada njegova slavodobitnost također ima visoki sjaj.

OPĆINA CERNIK u 2016. godini je provodila više projekata čiji je cilj dodatno unaprijediti komunalnu i društvenu infrastrukturu, davala je potporu u radu udrugama i društvima s kojima je dobro surađivala, isto kao i sa Osnovnom školom „Matija Gubec", Franjevačkim samostanom i Župom sv. Petra apostola. Ulaganjem u Dječji vrtić „Matija Gubec" stvarali smo bolje uvjete za boravak djece u vrtiću. Posebno smo zadovoljni jer je u Cerniku napokon s radom počela zdravstvena ambulanta.

DRUŠTVENI DOM U CERNIČKOJ ŠAGOVINI -Najznačajniji projekt koji je realiziran 2016.  godine je adaptacija i  uređenje Društvenog doma u Cerničkoj Šagovini. Može se reći da Šagovljani imaju  primjerno uređen prostor  koji će moći koristiti  za rad Mjesnog odbora, razna prigodna okupljanja, ali i za  razne potrebe mještane  kada im je  potreban veći prostor.

Adaptacija doma u Cerničkoj Šagovini  je ujedno i zadnji dom  u našoj općini koji je adaptiran ili novoizgrađen tako da sada u svim naseljima ima primjeren prostor za okupljanje i aktivnosti mještana.    Napokon i  Cernička Šagovina  ima  uređen društveni dom. Stari dom je bio neprimjeren za upotrebu jer nije imao sanitarni čvor i  grijanje.  Uz to ima modernu kuhinju, novi namještaj, prostoriju za   Mjesni odbor i manju prostoriju za druženja. Najvažnije je da dom ima riješeno grijanje, vodu i sanitarne čvorove. Obnovu doma  sufinanciralo je  Ministarstva  graditeljstva  i prostornog uređenja  i Fonda za energetsku učinkovitost, te Ministarstvo regionalnog razvoja. Ukupna vrijednost radova je oko milijun kuna.

MODERNIZACIJA KOLNIKA, NOGOSTUPA I POPRAVAK POLJSKIH PUTOVA  -  Na natječaju za modernizaciju prošla nam je Ulica blaženog Augustina   Kažotića uz Rokovu ulicu. Njeni stanovnici imaju   izgrađenu  pješačku stazu  i asfaltni kolnik  s ugrađenim rubnicima i slivnicima.

Potpisan je ugovor za  izgradnju  nogostupa u Požeškoj ulici.  Nogostup će biti obnovljen do kraja Cernika, odnosno tvrtke Grading. U drugoj fazi bi trebalo izgraditi nogostup do ribnjaka, jer je tu  sve više šetača, a pošto je to urbanizirano područje,  tu je izgrađeno  nekoliko  obiteljskih kuća.

UREĐENJE NERAZVRSTANIH  CESTA I VODOTOKA - Ove godine je bilo puno poslova na rekonstrukciji i sanaciji nerazvrstanih cesta i poljskih putova na području cijele općine.  Unekoliko puta nevrijeme  ih je uništilo i oštetilo  pa  ih je trebalo  popraviti  na području Opatovca, Podvrškog, Cernika, Giletinaca i  Cerničke Šagovine.

Bilo je  poslova na uređenju vodotoka. Planirano  je uređuje  vodotoka od samostana  prema Bačici.  Zbog  radova koji su se ove godine  morali  obaviti  na Strmcu   odgođeni su  za 2017. godinu.

KANALIZACIJA U GILETINCIMA - Sa Fondom Europskih integracija  gradi se kanalizacija u Giletincima   koja će se spojiti na kolektor u Cerniku i dalje  prema  Novoj Gradiški.  U 2016.  godini radovi će biti  završeni.

ZGRADA SOFKE NA STRMCU - Ove godine ćemo  raditi i na daljnjem uređenju  objekta tzv. SOFKE na Strmcu. Postavit ćemo stolariju, staviti podne podloge,  dio  ožbukati i postaviti  električne instalacije. Pripremit ćemo objekt za 2017.  godinu i ako bude sve u redu,  javit ćemo se na natječaj kako bi  tu zgradu završili i stavili u funkciju. Trebala bi imati kuhinju  i  salu za ručanje, kafić i  30 ležajeva u potkrovlju. Zgradu bi mogli koristit planinari, sportaši, rekreativci i drugi, a u  ljetnom periodu  svi posjetitelji Strmca će  tu moći  popiti kavu i osvježiti se. Smatramo da će taj objekt  nešto značiti za razvoj Strmca.

Očekujemo da se što prije nađe investitor za hotel  koji je u turističkoj ponudu značajan  za  Strmac. Kada  bi se uredio hotel vjerujem da bi onda i bazeni  i ostali sadržaji  našli svoju veću primjenu  u turističkoj ponudi.

INDUSTRIJSKA ZONA  - Radili smo dosta na  izradi projektne dokumentacije, a jedan je  projekt za cestu koja je prijeko potrebna  u Industrijskoj zoni  bez obzira što smo do sada prodali svega dva gradilišta  na kojima još nije počela izgradnja. Nadamo se da će doći ulagači  investitori  i da će Industrijska zona oživjeti jer  ima  kompletnu infrastrukturu, od pristupne ceste do vodovoda, kanalizacije i  električne energije.  Očekujemo ulagače jer Imamo malu cijenu  zemljišta  kako bi  ulagačima omogućili  manju investiciju i  zapošljavanje  što većeg broja radnika.

KATASTARSKA IZMJERA - I ove se godine radilo na poslovima katastarske izmjere. Do kraja godine će se provesti rasprava   i riješiti imovinsko-pravni odnosi za Podvrško i Banićevac.  Oni su se dogovorili da se prvo  to obavi  za Podvrško.

OTVORENA ZDRAVSTVENA AMBULANTA - U 2016. godini smo nakon dosta vremena i uloženih napora  uspjeli otvoriti zdravstvenu ambulantu. Otvorena je uz  sufinanciranje Brodsko-posavske županije  i Općine Cernik.  Na usluzi je našim mještanima, osobito  mještanima starije životne dobi, koji su zbog pristupačnije primarne zdravstvene zaštite više nego zadovoljni. Dodao bih da u Cerniku radi stomatolog,  a  postoji i ljekarna tako da ni po lijekove ne moraju  ići u Novu Gradišku.

PARK I  DJEČJE IGRALIŠTE  - Radi se na uređenju parka pored crkve. Morali smo porušiti stare kestene koji su bili prijetnja za prolaznike  jer su pucale  grane. Zasadili smo nove i  taj će se prostor potpuno   urediti i na njemu postaviti dječje igralište.

OPĆINSKA ZGRADA - Prije godinu dana smo kompletno  uredili općinsku zgradu. Promijenjeno je krovište, a umjesto stropova  i stavljena je  monta. Obavljena je kompletna rekonstrukcija zgrade, a potkrovlje je pripremljeno za uređenje prostorija.  Zgrada izgrađene 1909. godine zasjala je  u novom sjaju. Zgrada  je sada  energetski učinkovita tako da je grijanje smanjeno na minimum. Radove je financirala   Općina Cernik, a  sufinancirao Fond za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

POTPORA UDRUGAMA I DRUŠTVIMA - Općina kao i ranijih godina daje potporu  udrugama i društvima. Nemamo ih mnogo kao neki, ali smo zato izdašniji u dotacijama kako bismo   mogli dobro organizirati svoje aktivnosti. Milina je biti na njihovim godišnjim skupštinama i vidjeti koje i kolike aktivnosti imaju  i koji trud ulažu njihovi članovi. Novac koji im dajemo sigurno je  dobro utrošen.

DJEČJI VRTIĆ -Jedan od većih izdataka  koji imamo   je za   Dječji vrtić  „Matija Gubec" čije aktivnosti u cijelosti financiramo, održavamo ga i obnavljamo.   Obnovljen je sanitarni čvor, obojena su ulazna vrata   i na ulazu ukrašena fasada, nabavljeni  su novi  krevetići,  stolovi i stolice.

Ono što moram za zadovoljstvom   reći  je da u vrtiću imamo sve više djece. Htjeli smo podići cijenu  boravka djeteta u vrtića   koja je 400 kuna. Mislim da je to jedna od najnižih cijena u odnosu na druge vrtiće. Općinsko vijeće je zauzelo stav da cijenu ne treba povećavati i da roditeljima treba omogućiti da djeca idu  u vrtić po staroj cijeni. U vrtiću imamo 34-vero djece, zaposlena je još jedna teta,  a u „Maloj školi" je preko 30 polaznika. I dalje ćemo ulagati u vrtić  kako bismo  djeci omogućili što bolje uvjete.

UREĐENJE CRKAVA I KAPELICA - U suradnji s Župom  radimo na uređenju crkava i kapelica na području općine.  Pomogli smo u rješavanju nabave stolarije  za crkvu u Banićevcu i Podvrškom , a malo veći zahvat  je na crkvi u Opatovcu gdje se rješava problem vlage na crkvi.   U Opatovcu je  postavljena nova ograda oko crkve.

PLANOVI ZA 2017. GODINU - U 2017. godini  nas očekuje  kompletna rekonstrukcija iasfaltiranje   Potočne ulice  i spajanje s  Vinogradskom ulicom. Projekt se realizira u  sklopu projekta aglomeracije Nova Gradiška, - Cernik - Rešetari. Glavni vod ide  kroz Potočnu ulicu i završava na Bačici. Nakon što bude postavljen,  ide se u rekonstrukciju ulica.

Tu je adaptacija i  rekonstrukcija Školske ulice koja  će biti pretvorena u šetnicu   budući da se tu nalaze  vrtić, škola   i ljekarna.  Imamo projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. (Izvor: novagra.hr)

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
KoalaLumpur

KoalaLumpur

Komentirano: 14.1.2017. | 12:20

1

e bilo ti je i vrijeme

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od danas ponovno otvorena ova dionica

Mjesec dana zatvorena zbog nepogoda

Od danas ponovno otvorena ova dionica

20.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li općine u Županiji postati top destinacijama?

Razvoj kontinentalnog turizma

Mogu li općine u Županiji postati top destinacijama?

15.9.2019. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Čine napore da mjesto učine istinskim turističkim biserom

Uz obilježavanje svoga dana

Čine napore da mjesto učine istinskim turističkim biserom

1.6.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Energetska obnova vrtića za 1,4 milijuna kn

Općina Cernik raspisala natječaj

Energetska obnova vrtića za 1,4 milijuna kn

13.2.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznanje kolegi Vjekoslavu Hudolinu

Prepoznali i priznali rad

Priznanje kolegi Vjekoslavu Hudolinu

1.6.2018. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s uređenjem Franjevačkog trga

Kao dio turističke ponude

Krenuli s uređenjem Franjevačkog trga

5.3.2018. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije za srednjoškolce i studente

U tijeku su prijave

Stipendije za srednjoškolce i studente

5.10.2017. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mir su pronašli u Hrvatskoj

Djca Ukrajine

Mir su pronašli u Hrvatskoj

23.8.2015. | 9:23
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županu i zamjenici Zlatni grb Općine

Dan Općine Cernik

Županu i zamjenici Zlatni grb Općine

29.5.2015. | 15:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Josipović o Rafineriji Brod

U Strmcu

Predsjednik Josipović o Rafineriji Brod

11.12.2012. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katastarske izmjere preduvjet razvoju

Općina Cernik

Katastarske izmjere preduvjet razvoju

10.10.2011. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :