Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 15.9.2019. u 19:45
Prikaza: 1314
|
Autor: I.C./SBplus

Razvoj kontinentalnog turizma

Mogu li općine u Županiji postati top destinacijama?

Cernik : Mogu li općine u Županiji postati top destinacijama?Općina Cernik(Foto: Facebook/Cernik - Turizam počinje ovdje)

Dok su za većinu sunce, more i plaža sinonim za godišnji odmor, sve je više onih koji od ljeta traže nešto drugačije. Prije svega, mir i tišinu daleko od vreve grada.

CERNIK - Bogata kulturno-povijesna baština duga sedam i pol stoljeća, netaknuta priroda izletišta Strmac, nadaleko poznata gastronomija i enologija, potencijalni su aduti kojima Općina Cernik može razviti kontinentalni turizam. Dok su za većinu sunce, more i plaža sinonim za godišnji odmor, sve je više onih koji od ljeta traže nešto drugačije. Prije svega, mir i tišinu daleko od vreve grada.

Upravo je to od početka ovog ljeta moguće pronaći između zidina Franjevačkog samostana u Cerniku zahvaljujući specijaliziranoj katoličkoj platformi. Jedinstvenom ponudom u Samostanu, stvorenoj po uzoru na Francusku, Španjolsku i Italiju, na raspolaganju ima sedam dvokrevetnih i jednu jednokrevetnu sobu s kupaonicama, ali i čitavi niz pratećih sadržaja. Vjernici tijekom odmora u samostanu mogu tako sudjelovati na svetoj misi i duhovnim obnovama, a za sve ostale, tu je prekrasna priroda i brojne kulturno-povijesne znamenitosti.

Još jedan razlog posjete Cerniku je i izletište Strmac, smješteno u prekrasnoj prirodi, okruženo šumom i Psunjem. Općina Cernik na čelu s načelnikom Vitomirom Žakićem i gvardijanom fra. Vjencislavom Janjićem u posljednje vrijeme čini napore i osmišljava kako bi se ti potencijali, ponajprije oni koje može ponuditi Franjevački samostan i izletište Strmac, otvorili prema turistima koji slijede sve veći trend dolaska u kontinentalne turističke destinacije.

- U pogledu razvoja kontinentalnog turizma na području Cernika trenutno radimo na projektu Strmac. Pri kraju smo ishođenja građevinske dozvole i ostalih dokumenata kako bi do prvog listopada zadovoljili uvjete natječaja i ostvarili određena financijska sredstva. Imali smo nažalost dosta poteškoća radi legalizacije i neriješenih pitanja objekata koji nisu evidentirani. No, pomalo se sve realizira i sređuje. Nadamo se kako će Strmac biti prepoznat, a mi smo spremni najpovoljnijem ponuđaču s najboljim idejama i sredstvima ponuditi izletište. Bit će to pun pogodak jer je kilometraža od Zagreba ili Rijeke prilično mala, vožnja automobilom traje manje od tri sata. Također, tu je i bolnica Sv. Rafael na Strmcu pa bi uređeno izletište poput Strmca s organiziranim hotelskim smještajem bio veoma isplativ projekt. - kazao je za novagra portal načelnik općine Cernik, Vitomir Žakić, dodavši kako planiraju izgradnju parkirališta kraj samostana veličine od otprilike 1 500 kvadratnih metara, gdje će moći stati tri autobusa i pedesetak vozila.

S najvišim vrhom Slavonije, Brezovim poljem, izletište Strmac nudi priliku za istinskim odmorom duše i tijela, zbog čega bi, kroz koju godinu, ostvare li se ambiciozni planovi Općine, mogao zasigurno postati jednom od top destinacija na kontinentu. Hoće li se i druge općine Brodsko-posavske županije ugledati na općinu Cernik, pokazat će vrijeme. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od danas ponovno otvorena ova dionica

Mjesec dana zatvorena zbog nepogoda

Od danas ponovno otvorena ova dionica

20.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Čine napore da mjesto učine istinskim turističkim biserom

Uz obilježavanje svoga dana

Čine napore da mjesto učine istinskim turističkim biserom

1.6.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Energetska obnova vrtića za 1,4 milijuna kn

Općina Cernik raspisala natječaj

Energetska obnova vrtića za 1,4 milijuna kn

13.2.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priznanje kolegi Vjekoslavu Hudolinu

Prepoznali i priznali rad

Priznanje kolegi Vjekoslavu Hudolinu

1.6.2018. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s uređenjem Franjevačkog trga

Kao dio turističke ponude

Krenuli s uređenjem Franjevačkog trga

5.3.2018. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije za srednjoškolce i studente

U tijeku su prijave

Stipendije za srednjoškolce i studente

5.10.2017. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikola Jugović općinski je načelnik od 1993. godine

Najdugovječniji HDZ-ov čovjek

Nikola Jugović općinski je načelnik od 1993. godine

13.1.2017. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mir su pronašli u Hrvatskoj

Djca Ukrajine

Mir su pronašli u Hrvatskoj

23.8.2015. | 9:23
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županu i zamjenici Zlatni grb Općine

Dan Općine Cernik

Županu i zamjenici Zlatni grb Općine

29.5.2015. | 15:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Josipović o Rafineriji Brod

U Strmcu

Predsjednik Josipović o Rafineriji Brod

11.12.2012. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katastarske izmjere preduvjet razvoju

Općina Cernik

Katastarske izmjere preduvjet razvoju

10.10.2011. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :