Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 13.8.2020. u 9:20
Prikaza: 2826
|
Autor: Ž.G./SBplus

Neobična priča

Parkiralište koje nosi županovo ime

Radio Nova Gradiška
Foto: Radio Nova Gradiška
 • Radio Nova Gradiška
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG
 • Radio NG

'Gvardijan fra Vjenco došao na ideju da se čim prije izgradi samostansko višenamjensko parkiralište, ali novaca niotkuda.' - tako je počela ova neobična priča.

CERNIK - Članak naslova „Završena izgradnja parkirališta kod župne crkve svetog Petra Apostola u Cerniku", portala Radija Nove Gradiške ne bi bio toliko zanimljiv ovdašnjoj publici da franjevci tom 750 tisuća kuna vrijednom parkiralištu s više od trideset mjesta nisu dali neobičan naziv.

Naime, brodskoposavski župan, dr.sc. Danijel Marušić, dr.med.vet., dobio je čast da se ta lokacija zove (i) po njemu.

Zašto je tomu tako, pojasnio je inicijator ideje, fra.Vjenceslav Janjić, čiji tekst u cijelosti prenosimo s portala Radija Nove Gradiške.

„MIG-NI-DOKTOR MARUŠIĆ"
Tako ime nosi naše novo parkiralište. Ono će biti uklesano u mramornu ploču koju ćemo izvjesiti na zvonik naše župne crkve. U njemu se kriju detalji iz imena odnosno prezimena naših najvećih darodavaca. Radi se o ing. Mati Gavranu, šefu projektantske firme iz Slavonskog Broda i prezime našeg župana, dr. veterine, gospodina Danijela Marušića.
MATO- ING.- GAVRAN- DR. MARUŠIĆ
Uz ovo ime vezana je i jedna istinita priča o našim fratrima u Našicama. Jednog ljeta bila velika suša, a nevrijeme je uništilo mnoge vinograde u tom kraju. Vina nije bilo ni za lijeka. Gvardijan je došao na ideju da fratrima zabrani i sami spomen riječi VINO. Jedne nedjelje na stolu se našao i dobar objed a vina ni kapi. Jedan od fratara lukavo namigne pa reče: „ AL' BI SE PILO!". Drugi prihvati izazov pa nastavi: „KAD BI GA BILO!". Gvardijan se osjeti prozvanim pa naredi: „ SKOČI PA NATOČI!".
Nešto slično se dogodilo i kad je riječ o našem samostanskom parkiralištu. Gvardijan fra Vjenco došao na ideju da se čim prije izgradi samostansko višenamjensko parkiralište, ali novaca niotkuda. Svoju ideju prenio je načelniku Općine, gosp. Vitomiru Žakiću, ovaj pak proslijedio našem županu, dr. veterine Danijelu Marušiću, a on, ne budi lijen, prenio projektantskoj firmi u vlasništvu ing. Mate Gavrana u Slavonskom Brodu.
Gospoda se dobro poznaju, zajednički su vodili kampanju u borbi za brodskoposavskog župana. Poznavali su dobre i loše osobine jedan drugoga. Izgradnja samostanskog parkirališta ih je još više zbližila. Još jednu vrijednu zaslugu treba odati našem načelniku općine ing. Žakiću da je stupio u kontakt s Kamenolomom u Giletincima. Vlasnik Kamenoloma gosp. Ivica Marjanović obećao je donirati svu kamenu podlogu. To su četiri naša kuma. Ni Ministarstvo za ruralni razvoj ne treba zaboraviti. To su naši najveći donatori. U rujnu planiramo jednu donatorsku večeru na kojoj ćemo se zahvaliti svim donatorima, izvođačima i svim medijima koji su svesrdno podržali ovu ideju od začetka do izvedbe!”
Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  kresimir7

  kresimir7

  Komentirano: 13.8.2020. | 10:09

  1

  Sagradiše vrtić i bolnicu znači.........

  Broj komentara: 1

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je izgledala sanacija ceste uništene bujicama

  Nakon obilnih kiša posljednjih dana

  Ovako je izgledala sanacija ceste uništene bujicama

  24.6.2019. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatno priključeni na infrastrukturu

  (Ne)opasna donacija

  Besplatno priključeni na infrastrukturu

  8.8.2018. | 8:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi vodovod i kanalizacijska mreža te pročistač

  Projekt vrijedan 178.961.846 kuna

  Novi vodovod i kanalizacijska mreža te pročistač

  11.4.2018. | 9:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Od brojnih radova najznačajniji je novi Društveni dom

  Razgranati infrastrukturni radovi

  Od brojnih radova najznačajniji je novi Društveni dom

  29.11.2016. | 22:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz fontane curilo vino, a ne voda

  U Cerniku

  Iz fontane curilo vino, a ne voda

  6.5.2012. | 22:43
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :