Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 6.10.2014. u 21:23
Prikaza: 1944
|
Autor: Vanja Tutić / Radiong

Sjećanje na 15 poginulih branitelja

23. obljetnica Samostalne psunjske satnije

Cernik : 23. obljetnica Samostalne psunjske satnije23. obljetnica Samostalne psunjske satnije(Foto: radiong.hr)

CERNIK - Jučer je na Brezovom polju kod spomenika poginulim braniteljima Psunjske satnije održana prigodna svečanost, uz služenje svete mise koju je služio fra Vjenceslav Janjić iz Vukovara. S dostojanstvom i pijeteteom sjetili su se imena 15-orice poginulih "sokola" pripadnici Psunjske satnije, predstavnici Općine Cernik, gosti iz prijateljske i pobratimljene Općine Čavle kod Rijeke, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici Odašiljača i veza, predstavnici Grada Nova Gradiška, ali i učenici Osnovne škole "Matija Gubec" i mnogi drugi.

Samostalna Psunjska satnija u svojim je prvim ratnim danima imala 160 vojnika Hrvatske vojske, a ratni joj je zapovjednik bio Luka Zec, čovjek koji se i jučer, iako ponosan na ratne dane, s emocijama prisjetio i puno toga bolnoga. Posebnost Psunjske satnije je i činjenica kako je u svojim redovima imala čak trojicu maloljetnika, ali i vlastitog dušebrižnika, čovjeka dočekanog jučer s posebnim zadovoljstvom, fra Vjenceslava Janjića.

U obrani Psunja i odašiljača poginulo je petnaest, a ranjeno trideset pripadnika Satnije. Prostor na kojem su se jučer okupili gosti i sudionici ratnih događanja, bio je iznimno strateški  važno područje za vođenje rata na čitavom novogradiškom području, a od izuzetnog interesa za obranu grada. Psunj kao kota, kažu poznavatelji terena, ali i ratni dokumentaristi imao je poseban značaj za čitavo zapadnoslavonsko ratište, kao i za  veći dio sjeverozapadne Hrvatske, zbog odašiljača Hrvatske radiotelevizije.

Osim televizijskih i radijskih veza, na odašiljaču koji su branili pripadnici Samostalne Psunjske satnije,  bile su instalirane i telefonske veze. Zbog svega toga be čudi podatak kako je zrakoplovstvo bivše JNA u nekoliko navrata bombardiralo i raketiralo odašiljač, s namjerom  da ga sruši, veze  onesposobi, te time područje zapadne Slavonije  dovede u medijsku izoliranost, donosi Radiong.hr.

Nažalost na ovom domovinskom zadatku 32 dragovoljca Samostalne psunjske satnije je ranjeno, a život su položili Stjepan Škrobić Ivan Matošević iz Cerničke Šagovine, Robert Petanić iz Nove Gradiške, Zlatko Žajgar iz Nove Gradiške, Tomislav Ordanić iz Cernika, Stanislav Marić i Zlatko Golubić iz Cernika, Ivan ĐakićMilan Cindrić i Nikola Lončar iz Vrbove, Josip Mikolčević iz Gunjavaca, Zvonko Marinović iz BaćindolaZoran TerzićFranjo Kumić i Milan Kurjaković iz Cernika.

-To je najmanje što možemo napraviti za naše prijatelje, kolege, za one s kojima smo odrasli. Bili su prisiljeni doći u ovu šumu, da čuvaju ovaj odašiljač. Puno njih je dalo svoje živote. Njihova djeca i familija će ih pamtiti čitav život, ali moramo i mi. Najmanje što možemo učiniti je da im odamo počast jednom godišnje. Najveći teret organizacije snose dragovoljci, a logističku potporu tvrtka "Odašiljači i veze" i Općina Cernik. Obljetnice ćemo nastaviti obilježavati i dalje, istaknuo je načelik Općine Cernik Nikola Jugović.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : VRA 'Šagovina' 21 godinu kasnije

Obljetnica

VRA 'Šagovina' 21 godinu kasnije

16.12.2012. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šagovina, pobjeda kao poticaj primirju

Ne zaboraviti

Šagovina, pobjeda kao poticaj primirju

18.12.2011. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :