Kultura

Objavljeno: 6.3.2018. u 15:00
Prikaza: 4938
|
Autor: Željka Gavranović

Dok se vlasnica bori za Todorićev dvorac

U brodskoj Županiji propada dvorac star tri stoljeća

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus
 • Željka Gavranović/SBplus

Sadašnja vlasnica dvorca, nasljednica obitelji Kulmer, jedina ima ključeve dvorca pa razgledavanje njegove unutrašnjosti zasad turistima i mještanima nije omogućeno, ali je i izvana jasno koliko građevina vapi za obnovom.

CERNIK - Udaljen samo četrdesetak minuta vožnje od Slavonskog Broda krije se, barem prema istoimenoj internetskoj stranici, Raj na Zemlji. Mnogi Brođani za dvorac u Cerniku nisu ni čuli, a rijetki su odlučili obići taj bajkoviti kraj iako su iz njega u ranom srednjem vijeku potekle drevne slavonske plemićke obitelji - Birić, Berislavić, Dežević, Drežnički, Cernički.

Dvorac u Cerniku napravljen je na temeljima srednjovjekovne tvrđave iz 1372. godine. Cernikom je vladala obitelj plemenitaša Deževića sve do dolaska Turaka 1536. godine. Za turske okupacije Slavonije, to je mjesto sjedište cerničkog sandžaka i kadiluka u sklopu Bosanskog elajeta te jako trgovačko, obrtničko i vjersko uporište.

Cernik je oslobođen tek 1691. godine, a nakon odlaska Turaka, Maksimilijanu Petrašu, barunu i krajiškom pukovniku iz Broda, car 1707. godine daruje cerničku utvrdu i posjed kao dar za ratne zasluge. Maksimilijan koji je na temeljima utvrde izgradio današnji dvorac, cijeli posjed 1753. godine prodaje brigadiru Marku Markoviću čiji je sin Stjepan temeljito obnovio građevinu u baroknom stilu te uredio perivoj oko dvorca.

Nažalost, Stjepanova je briga oko dvorca posljednji veliki znak pažnje koju će toj znamenitosti posvetiti njezini vlasnici. A oni se otad često mijenjaju - Carion, Tarnoczy, Müller, Colloredo, Bomballes,Tcharner, Strickler te na kraju od 1917. do 1946. grof Aleksandar Kulmer.

Nakon Drugog svjetskog rata dvorac je nacionaliziran, a danas je ponovno u rukama obitelji Kulmer kojoj je tada oduzet. Hrvatski slikar, Ferdinand Kulmer, čijom je smrću prije dvadeset godina prekinuta loza po muškoj liniji, dvorac je ostavio u nasljedstvo svojoj kćeri Barbari, široj javnosti poznatoj po zahtjevu da se Kulmerovi dvori u kojima živi obitelj Todorić, vrate u njezino vlasništvo.

Obilaskom dvorca s vanjske strane kao i perivoja oko njega ostali smo zapanjeni veličinom i ljepotom te građevine, ali i zaprepašteni njezinim propadanjem. Želeći ga razgledati iznutra, kontaktirali smo Turističku zajednicu Grada Nova Gradiška koja nas je uputila na Općinu Cernik.

- Dvorac se može pogledati samo izvana jer se radi o privatnom vlasništvu. Ključeve ima samo njegova sadašnja vlasnica, Barbara Kulmer. Nažalost, prepušten je zaboravu i propadanju. - kazali su nam u Općini te dodali kako se trude promijeniti trenutnu situaciju u kojoj se dvorac nalazi te ulažu napore kako bi postao prava turistička atrakcija. Prema njihovim saznanjima, trenutna vlasnica nije spremna prodati imanje, nego je u potrazi za sredstvima kako bi ga obnovila.

S jedne strane, razumljivo je da privatno vlasništvo takvo i ostane, no takvo se stoljećima staro kulturno dobro nikako ne bi smjelo prepustiti propadanju samo zato što vlasnik nema sredstava za njegovu obnovu. Njegova bi restauracija, ali i kasnije korištenje u turističke svrhe od strane općine, trebala biti riješena na državnoj razini.

Nadamo se kako cernički dvorac ipak čekaju neka bolja vremena te kako će se pronaći zajedničko rješenje za brigu o tom kulturnom blagu. Bude li tako, sljedeći će naš izvještaj iz Cernika svakako biti posvećen tim pozitivnim vijestima.

Povijesni izvori: Općina Cernik - povijest, RajnaZemlji.hr, Turistička zajednica Grada Nova GradiškaMarino Bukvić i Matej Sršen.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mali pjesnici velikih riječi

  Ljubav prema stihovima

  Mali pjesnici velikih riječi

  25.11.2017. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :