Kultura : Kulturno umjetničko društvo

Objavljeno: 4.3.2014. u 0:03
Prikaza: 2628
|
Autor: I. Herceg

Cernička večer tambure

Šesti susreti tamburaških orkestara

Momir Divjak / ngbuntovnici.hr
Foto: Momir Divjak / ngbuntovnici.hrCernička večer tambure
 • Momir Divjak / ngbuntovnici.hr

U programu su sudjelovali Veliki i Juniorski tamburaški orkestar HPD-a Cernik, Tamburaški orkestar GŠ Požega, Tamburaški sastav "Žute dunje” i Osnovna glazbena škola Učilišta "Relković” Nova Gradiška.

CERNIK - U organizaciji HPD „Tomislav", a pod pokroviteljstvom općine Cernik, 1. ožujka, u cerničkom Hrvatskom domu, održani su Šesti susreti tamburaških orkestara. U programu su sudjelovali Veliki i Juniorski tamburaški orkestar HPD-a Cernik, Tamburaški orkestar GŠ Požega, Tamburaški sastav "Žute dunje” i Osnovna glazbena škola Učilišta "Relković” Nova Gradiška, piše novagra.

Ovaj Susret bio je prilika javno pokazati i tko su polaznici koji su uspješno završili Školu tambure

Publici se prvi puta predstavio Juniorski orkestar HPD-a "Tomislav” nakon samo mjesec dana djelovanja. Izveli su Bunjevačke plesove pod ravnanjem Dalibora Timarca, mag.gl.ped. Veliki tamburaški orkestar oduševio je slijedećim programom: Slavonska rapsodija, J. Njikoš, Mala noćna muzika, W.A.Mozart/arr. Marijan Makar, Slavonski scherzo br.2, T. Vidošević, Tugo moja nesrećo, B. Jovanovac/arr.Zlatko Galik – solist Goran Vincetić. Uslijedila je skladba Hora staccato, Grigoras Dinicu/arr. Batorek -solist na bisernici Zlatko Galik.

Velikim tamburaškim orkestrom ravnao je Marijan Paurić, mag.gl.ped. Uslijedio je poetski intermezzo u kojem je Karlo Szabo interpretirao "Šokačku noć”, a potom su prvi puta kao gosti susreta tamburaških orkestara nastupili mješoviti orkestar i polaznici odjela harmonike i flate OGŠ Učilišta "Relković” NG pod ravnanjem Barice Tutek. Mješoviti orkestar predstavio se skladbom Poema, Z. Fibich/obrada C. Herold.

Uslijedila je Mala suita za harmoniku (II. stavak Ljuljačka i III. stavak Drznik) u izvedbi Petre Sokić (4.r.harmonike). Skladbu Petruška, R. Bažilin, izveo je Karlo Bukvić (4.r.harmonike). Trio flauta: Erin Keleuva, Petra Solić, obje 6. r. i Matea Pauković, 5.r. Polaznik 6.r. harmonike Vedran Dakić predstavio se skladbom Klaunovi, D. Kabalevski. Nastup su završili skladbom Somewhere in my memory, arr.Dan Myers/prir. Barica Tutek, u izvedbi mješovitog orkestra i solistice Karmen Szabo i Gabrijelu Mijatović. Svojim programom oduševili su publiku, potvrdili kvalitetu za koju su i na državnoj razini visoko ocijenjeni te opravdali djelovanje ove umjetničke škole koja slijedeće godine obilježava 50. godišnjicu osnutka.

Uvertira u nastup cerničkog TS "Žute dunje” bila je recitacija "Slavonija” u inetrpretaciji Tajane Vojvodić, a spomenuti tamburaški sastav pokazao je svojim programom kako samo trud, rad, ali i velika ljubav prema svom zavičaju i glazbi rezultira napretkom. Izveli su skladbe Bećarska, M.Mađarević/arr. i glazba A. Mozer, S tobom je bilo dobro, I.Olić/arr. i glazba A. Mozer te Ljube se dva goluba Stjepana Jeršeka-Štefa.

I Tamburaški orkestar Glazbene škole Požega pod ravnanjem prof. Dominika Škrabala publika je nagradila velikim pljeskom, ali i pozvala na biss.

Izveli su skladbe: Ziegeunerweisen op. 20, P.de Sarasate/obr. D. Škrabal, Serenadu, J. Hatze/obr. D. Škrabal – solistica Marija Ticl, Što to bješe ljubav, Z. Runjić/arr. S. Knežević – solist Antun Devčić, Na te mislim, V. Nikolić/H.Strgar/arr. D. Škrabal – solistica Marija Ticl, My way, G. Thibault-P.Anka/J. Revaux-C.Francois/arr. D. Škrabal – solist Dario Adam Raguž, te završili Seviljskim brijačem, G. Rossini/obr. S. Vukosavljev.

I ovoga puta vrlo zahtjevnim programom i izvedbama pokazano je kako se na tamburi zaista mogu izvesti sve vrste glazbe. I mladi vole ovaj instrument, potvrđuje to i sve veći broj polaznika Škole tambure u Cerniku, kako nam je rekao i Marijan Paurić, njezin voditelj. Upravo ovaj Susret bio je prilika javno pokazati i tko su polaznici koji su uspješno završili Školu tambure. Tako je 15. djece primilo Diplome i nastupilo u Juniorskom orkestru. Ponos svime što HPD "Tomislav” radi na očuvanju glazbene baštine svoga naroda i kraja izrazio je i Đuro Vuk, predsjednik Društva koje više od stoljeća svojim djelovanjem čuva nacionalni identitet kako glazbom tako i održavanjem običaja svojih starih. Druženje domaćina i gostiju nastavljeno je u prostoru HPD-a "Tomislav” u "Slavin domu”.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrtna zabava u 'Slavin domu'

  HPD "Tomislav"

  Vrtna zabava u 'Slavin domu'

  6.7.2017. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže nove članove

  HPD Tomislav

  Traže nove članove

  10.2.2017. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Glazbeno umijeće pokazale sve sekcije društva

  Božićni koncert HPD “Tomislav”

  Glazbeno umijeće pokazale sve sekcije društva

  20.12.2016. | 13:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : XII folklorni susreti

  KUU "Cernik"

  XII folklorni susreti

  22.4.2015. | 18:17
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokrenuli školu tambure

  HKUU "Cernik"

  Pokrenuli školu tambure

  3.4.2015. | 19:12
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji hrvatski mali vokalni ansambl

  'Cerničanke'

  Najbolji hrvatski mali vokalni ansambl

  2.12.2013. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Susret pjevačkih društava

  U Cerniku

  Susret pjevačkih društava

  7.10.2013. | 0:02
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tomislav u Hrvatskom domu

  Božićni koncert

  Tomislav u Hrvatskom domu

  16.12.2010. | 9:13
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :