Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 12.10.2018. u 14:45
Prikaza: 1827
|
Autor: A. Primorac

I ove godine izložba plodova

Oni su čuvari starih sorti voća

Cernik : Oni su čuvari starih sorti voćaIlustracija(Foto: internet)

"Koliko je Tomislav Grubanović posljednjih nekoliko godina pronašao starih sorti krušaka, jabuka i ostalih vrsta voća to samo on zna. Ovaj veliki zaljubljenik u stare sorte i njihov čuvar prokrstario je istočnu Slavoniju uzduž i poprijeko i u zapuštenim voćnjacima sa stogodišnjim stablima pronašao puno sortu za koje se ne zna ni kako se zovu, ali su izvrsne."

CERNIK - Danas je, kažu, svjetski dan poljoprivrednika, a iako izložba koju najavljujemo ovim člankom, neće biti održana danas nego tek krajemm jeseca, ona je jedan od ponajboljih primjera o tome kako se voli zemlja, poljoprivreda, voćarstvo, život na selu, na rodnoj grudi.

Riječ je o ljudima okupljenim na društvenoj mreži u skupini "sačuvajmo stare sorte" gdje vlasnici 'opegeova' i zaljubljenici u voćarstvo razmjenjuju iskustva, reznice i plodove starih sorti voća. Uglavnom jabuka, ali i drugih slasnih plodova. Kolega novinar i vlasnik OPG-a, Vjeko Hudolin potaknuo je i u suradnji sa Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom pokrenuo izložbu starih sorti, koja će biti upriličena u sklopu Dana cerničkog portugisca, kojeg 20. listopada ove godine, organizira tamošnja Udruga vinogradara i voćara.

Pripreme za izložbu starih sorti, šumskih voćkarica, ali i prerađevina od njih u punom je jeku a orgbanizatori najavljuju kako će imati i prodajni karakter. 

"To je nastavak vrlo uspješne razmjene plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica i sjemenja povrća „Sačuvajmo stare sorte", koja je organizirana 3. ožujka ove godine. I na ovoj izložbi očekuje se sudjelovanje velikog broja zaljubljenika u stare sorte iz cijele Hrvatske, ali i stručnjaka i znanstvenika koji se bave problematikom starih sorata i njihovom preradom. U sklopu izložbe predviđeno je nekoliko radionica i prezentacija s naglaskom na stare sorte voća i na preradi plodova starih sorata. 

"Koliko je Tomislav Grubanović posljednjih nekoliko godina pronašao starih sorti krušaka, jabuka i ostalih vrsta voća to samo on zna. Ovaj veliki zaljubljenik u stare sorte i njihov čuvar prokrstario je istočnu Slavoniju uzduž i poprijeko i u zapuštenim voćnjacima sa stogodišnjim stablima pronašao puno sortu za koje se ne zna ni kako se zovu, ali su izvrsne. Dio tog blaga Tomislav će izložiti u Cerniku, zajedno sa prijateljima entuzijastima Đurom Božićem i Ivicom Kadićem", objavio je Hudolin, naglasivši kako su svoj dolazak u Cernik najavili iz brojnih krajeva: Grede, Županje, Gradišta, Brodskog Stupnika, Mihaljevca, Kutine, Zbjegovače..."Donijet ću u Cernik plodove nepoznate stare sorte kruške koju ja zovem Ankina bublasta i još druge plodove starih sorti voća", rekao mu je Đuro Božić iz Gradišta, koji je kao i brojni drugi potvrdio svoj dolazak 20. listopada u Cernik. Izložba će tamo biti otvorena u 10 sati u prostoru cerničkog dvorca.

"Članovi Udruge vinogradara i voćara danas u 13 sati počinju uređivati unutrašnjost i okoliš Kulmerova dvorca u kojemu će se održati Dani cerničkog portugisca i izložba plodova", istaknuo je Hudolin pozivajući izlagače neka svoje plodove, u skladu sa mogoćnostima i aranžiraju kako bi kvaliteta kroz estetiku dodatno došla do izražaja. Bogatstvo plodova, okusa i boja u prostoru cerničkog dvorca bit će pravi preslik onoga što ova zemlja i njeni ljudi mogu ponuditi.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izložili stare sorte voća i povrća i krstili mošt

Sačuvajmo stare sorte

Izložili stare sorte voća i povrća i krstili mošt

19.10.2019. | 15:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potiču mlade na čuvanje starih autohtonih sorti

Voćari iz zemlje i inozemstva

Potiču mlade na čuvanje starih autohtonih sorti

2.3.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : S europskih 15 tisuća eura okreće se uzgoju lijeske i šljive

Svaštarenje je sve teže

S europskih 15 tisuća eura okreće se uzgoju lijeske i šljive

27.6.2018. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena starih sorti sjemena i iskustava

Druženje slavonskih uzgajivača

Razmjena starih sorti sjemena i iskustava

3.3.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena plemki starih sorti voća

Ove subote

Razmjena plemki starih sorti voća

2.3.2018. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme svinjokolja i mladog vina

"Cernički krmokolj”

Vrijeme svinjokolja i mladog vina

24.11.2012. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potekao portugizac

U Cerniku

Potekao portugizac

13.10.2012. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :