Život : Potrošači

Objavljeno: 26.4.2019. u 17:00
Prikaza: 5621
|
Autor: Marija Radošević

'Bez struje smo na sto muka'

Danas je u Bukovlju na šest sati sve stalo

Marija Radošević/SBplus
Foto: Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus
 • Marija Radošević/SBplus

Sukladno propisanoj kvaliteti isporuke električne energije, precizirane su i dogovorene nadoknade gubitka koje mogu ići po zahtjevu korisnika. To praktično znači da bi neki subjekt mogao podnijeti zahtjev za nastali gubitak (primjerice prometa u trgovini) i dobiti naknadu.

SLAVONSKI BROD / BUKOVLJE - Ponekad nismo ni svjesni koliko smo ovisni o nekim civilizacijskim tekovinama poput električne energije ili 'struje' kako najčešće kažemo. Kada se isključi, odjednom sve „šteka" kao što je bilo danas u Bukovlju (a vjerojatno i u nekim drugim mjestima) od osam do 14 sati, kada je ponovo uključena. U središtu sela gdje se sve nalazi - ambulanta, pošta, trgovina, pekarnica - za mještane je nastala opća pomutnja, pa sve funkcionira po principu "snađi se, druže".

Na pošti kao i na ambulanti stoji obavijest „Ne radimo zbog nestanka električne energije", uz pristojnu ispriku, „Hvala na razumijevanju".

No, to ništa ne znači Danijeli koja je na poštu došla podignuti paket za koji joj je poštar ostavio obavijest. „Pošta inače radi do dva pa i da tada dođe struja neće se više otvarati, a ja sutra sa suprugom putujem u Švicarsku", veli razočarana Danijela . Pošta je, inače, preko vikenda zatvorena.

Liječnica je također zatvorila vrata svoje ambulante jer ništa ne može raditi bez ulaska u podatke na računalu o svakom pacijentu. Ipak, ima onih kojima hitno treba lijek. Srećom, otvorena je ljekarna. 

„Dobro je što smo prvi puta u proteklih 14 godina dobili obavijest prije tri dana da neće biti električne energije. Zato smo se doktorica i ja dogovorile da barem jedna od nas dvije radi. Uglavnom već poznajem mještane koji redovito dolaze pa ako je u pitanju neka hitnoća izdam im lijek, a upisat ću ga kada dođe struja. Kako da ostavim ljude bez lijekova cijeli vikend", kazala je magistra Nela, za interventno postupanje.

Zahvalne su joj Slađana Kovačević koja je došla po lijek za supruga jer je, kaže, ostao bez zadnje tablete za tlak dok je Anđelka Matić došla po uobičajene lijekove koje godinama uzima kao terapiju.

Muci su se dosjetili Dragica i Željko Marković pa su od jutra uključili agregat koji osigurava u trgovini normalnu prodaju i funkcioniranje blagajne. Probleme s prodajom nije imala ni Suzana koja na otvorenom štandu uz cestu prodaje rasadu paprike, rajčice, tikvice…

Polovično rješenje našli su u pekari i kafiću pa su nekim susjedima prodali kruh, ali i kavu, čaj, sok… a račune će kažu „ispisati" kada dođe struja.

Veći problem nastao je u mjesnoj trgovini mješovite robe koja, unatoč uključivanju agregata, nije radila zbog mraka u unutrašnjosti zbog čega kupci na policama nisu nalazili ono po što su došli. „Pa ovdje se ništa ne vidi, idem", kazao je Davorin Jurišić ,inače redoviti kupac. „Nije mi to prevelik problem, ali volio bih da sam mogao kupiti ono po što sam došao", dodao je. „Mi radimo a kao i da ne radimo. Mještani se bune ali ne možemo im pomoći unatoč tome što blagajna uz agregat radi" rekla je zaposlenica.

Ovi i slični slučajevi nameću pitanje o tome kakva je praksa i hoće li netko nadoknaditi izgubljeno u trgovinama gdje se nije normalno radilo čak punih šest sati. Nekako bi bilo logično da štetu nadoknadi onaj tko je „krivac" za nestanak struje.

Elektra, sukladno zakonu, obavještava građane o isključenju struje, no neki radovi se naprosto moraju obaviti. Neslužbeno doznajemo kako su, prema propisanoj kvaliteti isporuke električne energije, precizirane i dogovorene nadoknade koje mogu ići po zahtjevu korisnika, što su, moglo bi se reći, preuzete pravne stečevine EU. To praktično znači kako bi neki subjekt mogao podnijeti zahtjev za nastali gubitak (primjerice prometa u trgovini) zbog nestanka električne energije i dobiti naknadu. No, kako se radi o vrlo svježim pravilima (koja vrijede tek od početka ove godine), dosad u praksi još nije bilo takvih zahtjeva. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :