Kultura : Ostalo

Objavljeno: 26.12.2014. u 0:04
Prikaza: 2747
|
Autor: Mario Jurković

Brodski tamburaški orkestar

Izvrsni i u pomlađenom izdanju

Mario Jurković
Foto: Mario JurkovićBrodski tamburaški orkestar
  • Mario Jurković

Mi smo jedini grad na svijetu koji ima muzej tambure, a nema nikog zaposlenog, stalno je zatvoren, tek ga se otvara po potrebi.

BUKOVLJE - U utorak 16. prosinca, Koncertom Brodskog tamburaškog orkestra u Bukovlju je nastavljen lijep običaj i tradicija da pred kraj kalendarske godine 'najbolji tamburaški orkestar na svijetu' (kako kaže Mihael Ferić) ljubiteljima tamburaške glazbe  pokloni prekrasan glazbeni doživljaj.

Ferić: 'Očito je da ni na razini grada, ni na razini županije nema nikakve strategije kulturnog razvoja u neko dogledno vrijeme, da se zna što su prioriteti'.

Što su pripremili ove godine, Mariu Jurkoviću, uredniku Radio Slavonije, kazao je umjetnički voditelj orkestra, Damir Butković Budo.

– Riječ je o retrospektivi onoga što smo radili ove godine. Iako moram reći da smo ovaj put napravili malo pjevniji repertoar, da bude malo ležernije, pa da i posjetitelji mogu zapjevati s nama. Uz Željka Dankovića, našeg stalnog solistu, tu su mladi tamburaši KUD-a 'Bukovlje-Vranovci' i naravno Pudarice. Mi smo se inače dosta pomladili ove godine, pa nismo išli na toliko seriozan program, puno je lijepih pjesama,  a među njima na kraju programa, naravno i Božićne pjesme.

Kako je prošla ova godina? Lani je bilo nastupa i pobjeda na međunarodnim festivalima, poput onog u Rumi?

– Ove godine nismo se ni prijavili u Rumu, mislim da festival i nije bio natjecateljskog karaktera. Kao što sam rekao, dosta smo se promijenili ove godine. Linija bračeva, odnosno bas primova nam je dosta pomlađena, pa smo išli na njihovo uigravanje, da malo shvate svoju ulogu u orkestru. U ovih sedam godina prošlo je nekih stotinjak ljudi. Dosta je to teško održati na jednoj razini čitavo vrijeme, jer ipak je ovo amaterski orkestar.

Načelnik općine Bukovlje Davor Petrik, izuzetno je zadovoljan što je ova lijepa tradicija i prijateljstvo brodskih tamburaša s općinom Bukovlje nastavljena i ove godine.

– Sretan sam i ponosan što Brodski tamburaški orkestar i dalje nastavlja ovu tradiciju, a posebno me raduju odlični nastupi Pudarica i naših mladih tamburaša, za koje se nadam da će jednog dana zamijeniti ovaj veliki orkestar.

Koncert nije propustio niti maestro Mihael Ferić.

– Moram priznati da sam neki dan bio na njihovoj probi i kad sam vidio drastično izmijenjen sastav orkestra i koliko je mladih, malo sam se uplašio. No, Budo je to sve posložio i pokrpao. Takva je sudbina amaterskih orkestara. Mi bi u Brodu morali imati konačno jedan profesionalni orkestar koji bi bio ponos i dika grada. Ako može Varaždin, Zadar, Pula, Dubrovnik, onda mislim da bi i u Brodu bilo pravo, plodno tlo za tako nešto. To je u stvari, najbolji orkestar ovih prostora, ali kako ovdje nitko na planu kulture ništa ne smišlja unaprijed, samo se održava 'status quo', i stvari ostaju iste. No, kad bi bilo dobre volje, to bi bio veliki ponos i atrakcija grada.

Bi li osnivanje profesionalnog orkestra bilo preveliko opterećenje za gradski proračun u ovim teškim vremenima?

–Pa ja mislim da ne bi. Ako Virovitica ima profesionalno kazalište, a to je dvadesetak zaposlenih, ne vjerujem da mi to ne možemo. Mi smo valjda jedini grad na svijetu koji ima kazališnu dvoranu, a nema profesionalno kazalište. Svaka čast našim amaterima, koje treba podržati i koji dobro rade, ali i manji gradovi od Broda imaju profesionalna kazališta. Mi smo jedini grad na svijetu koji ima muzej, a nema stalnog postava. Mi smo jedini grad na svijetu koji ima muzej tambure, a nema nikog zaposlenog, stalno je zatvoren, tek ga se otvara po potrebi. Očito je da ni na razini grada, ni na razini županije nema nikakve strategije kulturnog razvoja u neko dogledno vrijeme, da se zna što su prioriteti. Treba netko tko će to primiti na svoja leđa i pokrenuti, a orkestar bi se dijelom mogao i sam financirati. To bi bila velika stvar za naš grad.

Podsjetimo
Gosti na koncertu Brodskog tamburaškog orkestra bili su: ŽPS Pudarice KUD-a Vranovci-Bukovlje, Tamburaški orkestar KUD-a Vranovci-Bukovlje  i vokalni solist Željko Danković. Brodski tamburaški orkestar do kraja godine možete čuti i u ponedjeljak 22. prosinca, na tradicionalnom gradskom Božićnom koncertu u KKD I.B.Mažuranić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićni koncert Brodskog tamburaškog orkestra

17. prosinca u Bukovlju

Božićni koncert Brodskog tamburaškog orkestra

16.12.2013. | 11:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : Božićni koncert Brodskog tamburaškog orkestra

Petak, 18.12. u 19.30

Božićni koncert Brodskog tamburaškog orkestra

14.12.2012. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :