Gospodarstvo : Turizam

Objavljeno: 16.4.2021. u 17:00
Prikaza: 2275
|
Autor: Željka Gavranović

U Bukovlju kušali i ocijenili 100 vina

Komisija oduševljena kvalitetom vina. Ovo su novi šampioni.

Željka Gavranović/SBplus
Foto: Željka Gavranović/SBplusEnolog Ivan Marinclin
 • Željka Gavranović/SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus
 • SBplus

Općina Bukovlje već je godinama poznata po organizaciji 'Vinkovite' - manifestacije ocjenjivanja mladih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja koje se inače, na razini Hrvatske, održava prvo u godini. Ove 2021. koronagodine je zakasnilo, ali nije razočaralo.

BUKOVLJE - Tradicionalno ocjenjivanje mladih vina Općina Bukovlje inače organizira i održava na sam Dan Općine i povodom blagdana svetog Vinka, 22. siječnja. Iako je „Vinkovita" ove godine nešto zakasnila, danas je itekako uspješno održana u velikoj općinskoj dvorani.

- Usprkos svim izazovima i problemima s koronavirusom koji nas prate duže od godinu dana, Vinkovitu smo uspješno organizirali. Naša Udruga vinogradara održala je obećanje da će se to biti 16. travnja i uspješno su prikupili sve uzorke, njih stotinu. Ocjenjivačka je komisija danas izvršila ocjenjivanje, sve pod propisanim epidemiološkim mjerama zaštite od širenja koronavirusa i sukladno naputcima Stožera civilne zaštite. Ranijih godina broj uzoraka vina bio je i veći, oko 120, no čini se kako je okrugla brojka idealna jer je uistinu problematično i teško ocijeniti veći broj vina. Više od stotinu, stoga, ne bi ni valjalo, tako da smo uistinu zadovoljni. - za SBplus kazao je načelnik Općine Bukovlje, Davor Petrik.

Zavidna ocjenjivačka komisija sastavljena od vrhunskih profesionalaca birala je danas između tih stotinu izrazito kvalitetnih vina. „Vinkovita" kao manifestacija zahvaća vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja te je, samim time, regionalno ocjenjivanje vina, ali i (kronološki) prvo ocjenjivanje vina svake tekuće godine u Hrvatskoj. Na „Vinkoviti" se gleda presjek berbe i potencijal samog mladog vina.

- Ove godine, organizacijski je odbor prikupio stotinu uzoraka. Većinom su to bile graševine, njih 46. Klasifikacija vina aktualne berbe dijeli se na mirna suha vina, vina sa ostatkom šećera, rose vina i crna ili crvena vina. Tako su klasificirani i šampioni ove „Vinkovite". Imamo ih četiri. U mirnim bijelim vinima je to Hrvoje Pavlović iz Kaptola, u crnim vinima i onima sa ostatkom šećera je Veleučilište iz Požege s pinotom bijelim sa ostatkom šećera i merlotom u crnima, dok je u roseu šampion Iločki podrumi iz Iloka. Koronakriza jako je pogodila ugostiteljski sektor, a samim time i nas vinare koji smo za to direktno vezani prodajom koja ide uglavnom kroz HoReCa-u. Nadamo se da će se kroz mjesec dana koronavirus smiriti i da ćemo ponovno zaživjeti na tržištu te da će vinari moći plasirati svoja vina. Kvalitetom danas kušanih i ocijenjenih vina čak sam se iznenadio jer sam smatrao da će godina biti prosječna, barem prema onomu kako je prezentirana. No, prema ocijenjenim uzorcima i po zlatima kojih je ukupno bilo šesnaest, može se reći da su si vinari dali truda, a i podržali su ovo ocjenjivanje svojim dobrim vinima. - istaknuo je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva i predsjednik ocjenjivačke komisije.

Neutrenirano i nedovoljno educirano nepce možda ne bi primijetilo sve nijanse koje 'ulove' stručnjaci pa je glavni kutjevački enolog ukratko i što je moguće jednostavnije opisao što su to članovi komisije danas, zapravo, ocjenjivali kod vina.

- Vino je osjetljiva stvar. Prvo ga ocjenjujemo vizualno; njegovu sliku, boju i bistroću. Potom miris; određujemo je li intenzivan, sortan i promatramo sve njegove karakteristike. I, na kraju, imamo okusni dio, gdje tražimo harmoničnost kiseline, šećera, arome u ustima, dugotrajnost okusa i ono tijelo u vinu. - dodao je Marinclin.

Bez vrijednih članova Udruge vinara i vinogradara „Igrač" Bukovlje-Vranovci ništa od toga u Bukovlju ne bi bilo moguće.

- Tradicija „Vinkovite" je nastavljena, što je iznimno važno kako bismo održali niz jer je najgore kada se on prekine. Teško ga je tada ponovno pokrenuti. S obzirom na okolnosti, uspjeli smo sve organizirati u vrlo kratkom roku. Ova godina je možda i najkvalitetnija. U travnju su već mnoga vina na tržištu i sigurno da je njihova kvaliteta poboljšana i veća no što je to u siječnju kada inače održavamo „Vinkovitu". Ne znam niti jednog vinara koji je imao koronu, tako da je vino sigurno lijek i za to. Svaki mi je pobjednik drag, no posebno mi je drago što je jedan od njih Hrvoje Pavlović. Mlad je to i perspektivan vinar iz vinarskog kraja i ovo je sigurno potvrda njegovog rada, truda, ulaganja, znanja i svega što vina čini vrhunskim. - za SBplus kazao je Franjo Knežević, predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Igrač".

Osim na kvalitetu vina, nitko se nije žalio niti na organizacijski dio. Dapače, Općini su svi sudionici uputili zahvale i pohvale.

- Kako je „Vinkovita" ove godine prebačena za travanj, vina su već odradila svoj dio. U prvom mjesecu to su još mlada vina i cilj je bio da se tada vide kakve su kvalitete u tom stadiju. Sada imamo puno kvalitetnija vina jer su ih vinari stigli do kraja formirati. Ovo je sedmo međužupanijsko ocjenjivanje u našim općinskim prostorima i komisija je već dugi niz godina zadovoljna organizacijom. Kažu kako ni na većim manifestacijama nemaju takve uvjete. Vina su skladištena na odgovarajućoj temperaturi, svaki ocjenjivač imao je svoj stol i svoje mjesto, tako da je sama organizacija i ove godine bila na visokom nivou. - dodao je načelnik Petrik.

Ovako lijepih i pozitivnih vijesti posljednjih mjeseci zasigurno nedostaje, a uspješno održana „Vinkovita u doba korone" pokazuje kako se puno toga može izvesti i uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Slavonija neprestano 'pada' na ispitu 'Turizam'?

  Neki odbijaju zaraditi na gostima

  Zašto Slavonija neprestano 'pada' na ispitu 'Turizam'?

  23.9.2019. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :