Crna kronika

Objavljeno: 22.5.2013. u 0:04
Prikaza: 7399
|
Autor: Jerko Zovak

Unatoč teškim optužbama

Vladat treba zakon pravne države, a ne linča

Marija Radošević
Foto: Marija RadoševićUznemireni roditelji
 • Marija Radošević
 • Marija Radošević
 • Slika
 • Slika 1
 • Slika 2
 • Slika 4

Na skupu se okupilo pedesetak roditelja vrlo nezadovoljnih „otezanjem" u istrazi koja se, od 25.veljače, vodi za pedofiliju.

BUKOVLJE - (Dez)informacije kako se profesor hrvatskog jezika, Goran Zovko, osumnjičen za pedofiliju, vraća na posao, bile su motiv ravnatelju Davoru Elkazu da na sastanak pozove roditelje učenika područne škole „Bogoslav Šulek" iz Bukovlja i Vranovaca kako bi s njima podijelio najnovije službene informacije o 'predmetu'.

Elkaz: „Svatko je, po ustavu i zakonu, nedužan dok mu se ne dokaže krivnja, a protiv Zovka još ni optužnica nije podignuta"

Na skupu se okupilo pedesetak roditelja vrlo nezadovoljnih „otezanjem" u istrazi koja se, od 25.veljače, vodi za pedofiliju.

„On se šeta gradom, pozdravlja roditelje i djecu, a ravnatelj ga brani, jer su kumovi...", revoltiran je Igor Đaković, a Kata Galić dodaje: „Mi nećemo dopustiti djeci odlazak u školu, ako se on vrati". „Do ovih problema ne bi ni došlo da je škola odradila posao kako spada, a ne da brani profesora. Djeca to nisu zaslužila", izrazito uznemireno govorio je Davor Petrik.

„Svatko je, po ustavu i zakonu, nedužan dok mu se ne dokaže krivnja, a protiv Zovka još ni optužnica nije podignuta", pokušavao je ravnatelj, uznemirenim roditeljima, objasniti složenost situacije u kojoj se nalaze i on i Škola.

„Roditelji, posebno one djece koja su bila 'zloupotrijebljena', s punim su pravom vrlo emotivni, pogotovo nakon širenja glasina kako se profesor može vratiti na posao. No to nije istina. On se ne vraća u radni kolektiv, a uz pomoć ministarstva i pravne službe, pronađeno je rješenje", kazao je Elkaz te objasnio: „Dok državno odvjetništvo ne podigne optužnicu protiv Zovka, kojemu je isteklo bolovanje, on će bit upućen na godišnji odmor i nema pravo pristupa u školu. Ovo je rješenje sukladno zakonu, a Elkaza, prema kazivanju Općinskog državnog odvjetništva, očekuje podizanje ili odbacivanje optužnice u roku od par tjedana".

Na prozivke nekih roditelja, koji će, kažu, zbog popustljivosti i neadekvatnog postupanja, tražiti njegovu smjenu, Elkaz je odgovorio kako je to njihovo pravo, a on će odgovarat, ako je negdje pravno pogriješio.

Problema s roditeljima ravnatelj škole ne bi imao da mu zakonima ruke nisu vezane. Tako misli i Zoran Pavković, otac djevojčice koja je bila Zovkova učenica. Ljut je na sustav kojem treba više od tri mjeseca kako bi riješili pitanje optužnice.

U Općinskom državnom odvjetništvu kažu kako „dokazne radnje još traju te da će uskoro biti završene".

  Broj komentara: 50

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  nada

  nada

  Komentirano: 6.6.2013. | 22:13

  1

  Koliko vremena treba istražiteljima da utvrde krivicu ili nesporazum? Ovaj Angy nekako puno toga zna i o bolovanju i ne znam čemu još.Gdje vi to, ljudi, sve saznajete? De i nas ostale malo prosvijetlite
  brodoplovac

  brodoplovac

  Komentirano: 25.5.2013. | 11:11

  2

  pa dajte, bespredmetno je uopće povezivati ovako nešto sa politikom i lokalnom vlasti. profesor ako je napravio tu grozotu, a izgleda da je, je kriv i odgovarati će po zakonima koji su za to predviđeni.
  Angy

  Angy

  Komentirano: 25.5.2013. | 10:38

  3

  Sramota u kakvoj državi živimo. Takve psihopate treba zatvoriti odmah, a ne davati im još i godišnji i bolovanje.užas
  pavao

  pavao

  Komentirano: 23.5.2013. | 20:43

  4

  Onaj tko se je prepoznao taj se je i javio. Ne izvrćite i ne tumačite krivo nego onako kako piše.
  nada

  nada

  Komentirano: 23.5.2013. | 17:55

  5

  Ne mogu, a da ne zaključim da državne škole treba ukinuti jer tu rade neki "iz jednoumlja koje je vrijeme pregazilo" i da treba otvarati samo privatne škole i zapošljavati isključivo mlade do 25 godina. Baš me zanima kako biste vi riješili slučaj, kako biste zaštitili djecu i roditelje, a da sve bude po zakonu! Ovo pisanje zaista želim prekinuti jer ničemu ne vodi, ali...više iščitavam optuživanje svega i svačega i svakoga jer smo, izgleda, svi prepametni, jedino odvjetništvo i zakon zaostaju za nama. Neću više ni čitati pa onda neću biti ponukana ni pisati
  pavao

  pavao

  Komentirano: 23.5.2013. | 16:33

  6

  To međutim u ovom slučaju nije tako. Nigdje niti u jednom čalnku nema da su dužnosnici javne ustanove podržali ili pokušali zaštiti one u čijem interseu i obavljaju svoju dužnos i za to primaju plaću. Tu plaću koju primaju, dobivaju na temelju poreznih obveznika. Budući da su - JAVNA USTANOVA - plaću im ne osigurava privatna osoba i ne dobivaju je ulaganjem rada, novca i dr. stvari koje su namjenjene ostvarivanju kapitala nego intelektualnih znanja u korist društvenog interesa. Nigdje nema isprika, žaljenje, razumjevanje i dr. DRŽAVNIH učitelja. Za nagradu jedan državni službenik koji se o svojoj dužnost ogriješio na najgori mogući način dobije bolovanje, a zatim godišnji. TO SVE PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI čija su djeca žrtve. Nije kriv sustav nego osobe koje u njemu rade jer moralne vrijednosti pojedinca dolaze iz kućnog odgoja kao temelja. Svi se zaposlenici u ovoj školi ponašaju kao zaposlenici privatne firme i svatko se od njih ponaša na način ne spominji problem pa ga ni nema. Bitno je dobiti plaću i zadovoljiti svoje primarne potrebe. SVI OVI ZAPOSLENICI MORAJU NA OBUKU IZ MORALNIH I DRUŠTVENIH VRIJEDNOSTI DRUŠTVA KAKO PROMIČE RH I NA KOJIMA POČIVA. Mora se shvatiti da se opredjeljenjem za obavljanje poslova u javnom interesu stavlja u službu onih koji taj sustav poštivaju a za svoj obavljeni rad dobivaju plaću od skupine koja tako uređeni sustav hoće.
  pavao

  pavao

  Komentirano: 23.5.2013. | 16:11

  7

  Ma dajte pustite politiku i gluposti. Možeš si mislit jake mi politike i funkcije biti načelnik općine. Tip ima dijecu u školi i naravno da će se pojaviti, a pričati da je okupio roditelje radi poena, ma dajte i sami znate zašto ste došli. Problem su ovdije stari okorjeli fosili koji su školu poistovijetili sa privatnom firmom. Škola je javna ustanova i kao takva zadovoljava i ispunjava interese države, a ne Mirogojskih mališana. Problem su djelatnici ove škole koji ne žele sami sebi priznati da ih je vrijeme pregazilo i razdoblje jednoumlja završilo. Ovdije se radi o silnim osobama koje nisu osluškivale reakciju stvarnosti nego su teple po svome do kraja. Nitko od njih ni u jednom trenutku nije maloljetne učenike - u ovom slučaju spolno nezrele stavio na prvo mjesto. Kako vidimo iz priloženog ugrožene su se našle odrasle osobe sa sigurnim radnim mjestom i osiguranom egzistencijom. Tako su žrtve srozane na to da im se imena čitaju i povlače po sjednicama. Uopće krivo postavljena percepcija gledanja. Kako ljudima koji su nositelji dužnosti u javnim ustanovama objasniti što to znači za nju i okolinu? Učitelji u javnim školama zastupaju i obavljaju one dužnosti koje promiču interese, ciljeve i vrijednosti jednog suvremenoga drušva određene države. Dužnosnici za rad u državnim službama dobivaju plaću, i to samo onda ako je taj rad u skladu sa ciljevima i interesima države i u skladu sa vrijednostima na kojima društvo počiva.
  miaimia

  miaimia

  Komentirano: 23.5.2013. | 11:34

  8

  realna istinu ste rekli. Iz tog razloga i ja mrzim politiku. Tako da ni u jednom trenutku nisam htjela samo imenovat gospodina iz teksta (kojeg ne poznam osobno) vec to mislim o svakom od njih..Pojedini imaju problema i sa izražavanjem... I zamislite da su umjesto letaka, prikazivanjem što je istina o svečanoj dvorani, podmuklim potezima zapravo ova tri mjeseca vodili kapanju za našu djecu da istina izađe na vidjelo (navodni pedofil profesor i kum ravnatelj zahtjeva promptno reagiranje). I jednostavno ne mogu si pomoći, ne možeš vjerovati Profesoru, Policajcu, Svećeniku (trebali bi biti moral društvu, stup povjeranje) i sad baš u muci priča tko skim koalira ko kome i koliko, daju se izjave. Jednostavno teško probavljam. Oprostite ako Vas uvrijedih ili nešto ali jednostavno u ovom potezu vidim sve za stolicu i to je to... Pozdrav
  realna

  realna

  Komentirano: 23.5.2013. | 11:09

  9

  Miaimia, dijelimo isto mišljenje vezano za politiku. Ja ne volim politiku, ne vjerujem u sustav, ali ovdje se ne radi o "instituciji načelnik" ili "privremeni načelnik" ili "stolici" već se radi, ako ste mogli zaključiti iz mojih prethodnih komentara, o obitelji i djeci. Možda bih i ja reagirala na takav način kao i Vi, ali znam da namjere nisu političke. A šta reći, i gosp. Đaković je utjecajan političar u Bukovlju, koliko saznajem, međutim, svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i Vi.
  realna

  realna

  Komentirano: 23.5.2013. | 10:37

  10

  Miaimia.... i još jedna stvar da bude jasna, da je ravnatelj ranije sazvao roditeljski, ranije bi i bilo reakcije. Ja osobno nisam imala pojma da je profesor na bolovanju, a onda saznajem da je čak i na godišnjem....sramota... 5 do 12 jer iz razloga što je ravnatelj to tako dobro šutečki odradio.

  Broj komentara: 50

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12345

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Politički obračun u Bukovlju. Mještani šokirani.

  Najprljavija kampanja dosad

  Politički obračun u Bukovlju. Mještani šokirani.

  28.5.2021. | 9:38
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Daj lovu!' - 'Ne dam!'

  Oružana pljačka u Bukovlju

  'Daj lovu!' - 'Ne dam!'

  17.2.2021. | 10:13
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog ogromnih tumora, napustili je na Ljeskovim vodama

  Brodske volonterke borile se danima

  Zbog ogromnih tumora, napustili je na Ljeskovim vodama

  17.2.2020. | 13:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dimnjak uzrokovao požar na obiteljskoj kući

  Izbjegnuta tragedija

  Dimnjak uzrokovao požar na obiteljskoj kući

  3.1.2020. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Potvrđeno da su stradali muškarac i trogodišnje dijete

  Policija izvijestila o novim informacija

  Potvrđeno da su stradali muškarac i trogodišnje dijete

  9.9.2019. | 16:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na nadvožnjaku u Bukovlju stradao biciklist

  Zaradio teške ozljede

  Na nadvožnjaku u Bukovlju stradao biciklist

  29.4.2019. | 10:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobus s putnicima, kroz naselje, vozio 100 km/sat

  Neodgovorno, opasno, kažnjivo…

  Autobus s putnicima, kroz naselje, vozio 100 km/sat

  2.9.2018. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestrpljivost vozača još jednom uzrok nesreće

  Nastradao ni kriv ni dužan

  Nestrpljivost vozača još jednom uzrok nesreće

  20.8.2018. | 12:35
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U sudaru sa školskim autobusom poginuo vozač automobila

  Teška prometna nesreća

  U sudaru sa školskim autobusom poginuo vozač automobila

  12.10.2017. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U prepolovljenom vozilu stradala tri mladića

  Stravična nesreća

  U prepolovljenom vozilu stradala tri mladića

  23.8.2016. | 11:19
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pedofil i/ili manijak pod nadzorom

  Policija 'postupa'

  Pedofil i/ili manijak pod nadzorom

  18.2.2014. | 9:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokajao se što je sjekirom raskomadao gazdu

  Vrhovni sud potvrdio 18 godina

  Pokajao se što je sjekirom raskomadao gazdu

  16.2.2014. | 23:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani snimili pedofila i/ili manijaka na djelu

  Primarno za policiju

  Građani snimili pedofila i/ili manijaka na djelu

  16.2.2014. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Dravi nestao 28-godišnji mladić iz Bukovlja

  Još nije pronađen

  U Dravi nestao 28-godišnji mladić iz Bukovlja

  17.11.2013. | 11:46
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubojica priznao stravičan zločin

  ŽDO Franjo Kopinić:

  Ubojica priznao stravičan zločin

  6.3.2013. | 21:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Provedeno kriminalističko istraživanje

  Teška krađa

  Provedeno kriminalističko istraživanje

  11.12.2010. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 3,26 promila alkohola u organizmu

  Prometna nesreća

  3,26 promila alkohola u organizmu

  3.12.2010. | 19:28
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Aktivirao odbačenu ručnu bombu M-75

  Eksplozija

  Aktivirao odbačenu ručnu bombu M-75

  1.12.2010. | 19:09
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :