Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 23.5.2020. u 11:45
Prikaza: 8651
|
Autor: Index

Dobar motiv za povratak u rodno mjesto

S fakulteta na mjesto direktorice Turističkog ureda

Brodski Stupnik : S fakulteta na mjesto direktorice Turističkog uredaMateja Pejanović(Foto: FB/TZ BS)

„Zakon propisuje da osoba zaposlena na mjesto direktora turističkog ureda mora imati godinu dana radnog iskustva na rukovodećim pozicijama, a ona ga nije imala. Mi smo mislili da ga ona može stjecati tijekom godine dana. Ministarstvo turizma nije dobro objasnilo uvjete natječaja."

BRODSKI STUPNIK - Dok se mnogi mladi iseljavaju iz Slavonije jer ondje nema posla, 26-godišnja Mateja Pejanović iz općine Brodski Stupnik (u Brodsko-posavskoj županiji) ima dva posla - pola radnog vremena radi u Turističkom uredu kao rukovoditeljica promotivnih aktivnosti te pola radnog vremena u Narodnoj knjižnici i čitaonici kao knjižničarka, piše Index čiji članak u cijelosti prenosimo.

Mateja Pejanović u rujnu 2019. godine imenovana je direktoricom Turističkog ureda Turističke zajednice (TZ) Općine Brodski Stupnik, s tim da Turistički ured prije njezinog imenovanja nije ni postojao. Isti je mjesec primljena i na posao u Narodnoj knjižnici i čitaonici. I osnivač Turističkog ureda i Knjižnice je Općina, kojoj je na čelu načelnik Goran Jelinić, ujedno i predsjednik TZ-a Općine Brodski Stupnik.

Ministarstvo je smijenilo s mjesta direktorice pa je za nju osmišljeno novo radno mjesto

Međutim, u siječnju ove godine Ministarstvo turizma je poništilo odluku o imenovanju Mateje Pejanović na mjesto direktorice Turističkog ureda.

Turističko vijeće TZ-a Općine Brodski Stupnik 26. veljače donijelo je odluku o poništenju natječaja za radno mjesto direktor/direktorica turističkog ureda TZ-a Općine Brodski Stupnik, temeljem rješenja Ministarstva turizma od 27. siječnja 2020., a koje je stupilo na snagu 16. ožujka.

Potom TZ Općine Brodski Stupnik 28. veljače raspisuje natječaj za rukovoditelja promotivnih aktivnosti u turističkom uredu TZ-a Općine Brodski Stupnik na pola radnog vremena. Na natječaju koji je završen 16. ožujka posao je opet dobila Mateja Pejanović.

Razgovarali smo s načelnikom Općine Brodski Stupnik Goranom Jelinićem te ga pitali zašto je Ministarstvo poništilo odabir Mateje Pejanović na mjesto direktorice te kako je ona završila na drugom radnom mjestu u Turističkom uredu.

Načelnik: Trebala je imati godinu dana radnog iskustva na rukovodećim pozicijama, mi smo mislili da ga ona može stjecati

„Zakon propisuje da osoba zaposlena na mjesto direktora turističkog ureda mora imati godinu dana radnog iskustva na rukovodećim pozicijama, a ona ga nije imala. Mi smo mislili da ga ona može stjecati tijekom godine dana. Ministarstvo turizma nije dobro objasnilo uvjete natječaja. U daljnjoj komunikaciji je ustanovljen propust. Nju smo potom zaposlili na mjesto rukovoditelja promotivnih aktivnosti jer se jedina prijavila na taj natječaj. Ona je školovana, završila je hotelijersko-turistički fakultet i vratila se u naše mjesto, bili bi sretni da se i ostali visoko obrazovani vrate", rekao je Jelinić za Index.

Spomenimo kako je prije dolaska na mjesto direktorice Pejanović studirala te radila kao šankerica i konobarica u Opatiji, Lovranu i Rijeci.

Pitali smo dalje Jelinića i je li Turistički ured postojao prije nego što su zaposlili Mateju Pejanović i tko sad radi poslove direktora tog ureda.

„Ne, prije nego smo nju zaposlili nismo imali Turistički ured. Mi smo bili u projektu za adaptaciju jednog prostora, gdje bi bio smješten Turistički informativni centar (TIC) i na taj način započele su aktivnosti Turističkog ureda. Sad nemamo direktora, a natječaj za istog će biti raspisan u nekom budućem vremenu, u ovom trenu i radi okolnosti se odustalo od toga. Turistička zajednica radi kao i prije, a ja kao načelnik Općine predstavljam i operativno tijelo TZ-a", kazao je Jelinić.

Zanimalo nas je i je li prije postojalo radno mjesto rukovoditelja promotivnih aktivnosti u turističkom uredu, na koje su zaposlili Pejanović, nakon što ju je Ministarstvo smijenilo s mjesta njegove direktorice.

Načelnik o radnom mjestu na koje je zaposlio Pejanović: To mjesto prije nije postojalo

„To radno mjesto nije prije postojalo, ali je sistematizacijom uvršteno, ispunjeni su svi preduvjeti. Naša općina ima i hotel i hostel i privatni smještaj. Mateja je jedina zaposlena u Turističkom uredu. Ona se jedina i prijavila za taj posao. Bila je nužnost i potreba lokalne zajednice da se osnuje turistički ured", rekao je Jelinić.

Pitali smo ga koliko su noćenja ostvarili posljednjih godinu dana.

„Ostvarili smo 1551 noćenje. Od toga 1131 noćenje stranih gostiju i 420 domaćih", kazao je načelnik Općine i potom Indexu poslao tablicu iz e-visitora po kojoj se vidi da su najviše noćenja, što se stranaca tiče, ostvarili gosti iz Rumunjske, Bugarske i Njemačke.

Također treba napomenuti da je riječ o malom mjestu koje je prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. imalo 3036 stanovnika, no u međuvremenu se dosta ljudi iselilo. Općinom Brodski Stupnik prolazi autoput, a upravo je to mjesto često odmorište vozača kamiona na ruti prema Bugarskoj i Rumunjskoj.

Zašto je dobila i posao u knjižnici?

Što se tiče zapošljavanja Mateje Pejanović na mjesto knjižničarke u općinskoj Narodnoj knjižnici, Jelinić je rekao da je ona zadovoljila sve uvjete natječaja i da je isto bila jedini kandidat kao i na natječaju za zapošljavanje u Turističkom uredu.

„Mi smo kao mala lokalna zajednica sretni da nam se vrati netko visoko obrazovan, tako da, nažalost, nemamo velikog izbora, bili bismo sretni da takvog kadra imamo više, bili bi puno kvalitetniji", zaključio je Jelinić.

Index je potom razgovarao i s Matejom Pejanović. Pitali smo je je li znala da je nakon fakulteta čekaju sigurni poslovi u općini Brodski Stupnik, budući da se odmah nakon završetka fakulteta u Opatiji vratila u rodno mjesto u Brodski Stupnik.

„U principu, otkako sam otišla na faks sam govorila da ću se vratiti, smatrala sam da mi u Brodskom Stupniku imamo predispozicije za razvitak što se tiče turizma. Imamo hotel star 15 godina i on mi je uvijek bio privlačan. Završila sam srednju školu za hotelijere i htjela sam nečime pridonijeti svojoj općini pa sam upisala Fakultet za hotelijerski menadžment. Nakon što sam ga završila, taman se otvorio natječaj za direktora Turističkog ureda u Brodskom Stupniku. Smatrala sam da sam i više nego kvalificirana za to radno mjesto", kazala je za Index 26-godišnja Mateja Pejanović.

Mateja Pejanović: Imala sam radno iskustvo, uglavnom sam radila kao šanker i konobar

Istaknula je da je imala radno iskustvo prije dolaska na mjesto direktorice i to većinom u ugostiteljstvu.

„Radila sam u hotelu Milenij u Opatiji i u hotelu Lovran, većinom sam radila kao šanker i konobar, dok sam u slastičarni u Rijeci bila i voditelj jednog odjela, a prije toga zamjenik voditelja odjela", rekla je za Index Mateja Pejanović.

Istaknula je kako broj noćenja u Općini raste sve više.

„Imamo jedan hotel na kojemu se bazira većina dolazaka i noćenja, a drugi veliki smještaj za goste nam je hostel, koji je na autocesti. Polako se počeo razvijati turizam, evo 2018. smo imali 481 noćenje stranih gostiju, a u 2019. 1131 noćenje. Baziramo ponudu na vinski turizam i gastro-priče, to nam je najjače. Naša općina priprema i projekt adaptacije 14 kilometara biciklističke staze", objasnila je Pejanović.

Pitali smo je i što radi u knjižnici.

„Otkako sam došla u knjižnicu, preuredila sam je"

„U knjižnici sam knjižničar, to se svodi na zaduživanje i razduživanje knjiga. Kad sam došla na to radno mjesto, preuredila sam knjižnicu jer je dosta toga bilo razbacano, trenutno smo u procesu nabavke računalnog programa", rekla je Mateja Pejanović.

Pregledom web stranice Turističke zajednice Brodski Stupnik vidjeli smo isključivo objave koje se odnose na raspisivanje i poništavanje natječaja za njezino zapošljavanje, a jedina objava s fotografijom je ona na kojoj se prikazuju djeca u posjetu Narodnoj knjižnici, gdje također radi ona.

Kako se financira TZ i koliko odlazi na trošak rada?

Na stranici nije objavljeno nijedno financijsko izvješće, nego jedino plan nabave za 2020. godinu u kojem su samo dvije stavke, 70.000 kuna za reprezentaciju i 20.000 kuna je navedeno za najam šatora.

Index je, stoga, od načelnika Jelinića zatražio da dostavi financijsko izvješće za 2019. i plan za 2020. te protumači objavljen plan nabave.

„U planu nabave iskazani trošak od 70.000 kn za reprezentaciju se odnosi na sveukupnu financijsku pomoć udrugama sa područja Općine koje kroz razne manifestacije promiču svoj rad te sukladno tome tradiciju i kulturu naše Općine (financiranje hrane, pića, raznih prikladnih poklona i sl.). Ovaj iznos odobren je kroz cijelu kalendarsku godinu, odnosno za sufinanciranje troškova manifestacija na području Općine u tijeku godine.

U planu nabave iskazani trošak od 20.000 kn za 'šator' se odnosi na najam postavljanja šatora za manifestaciju 35. Stupnička berba grožđa. Namjera je proširiti ponudu i trajanje navedene manifestacije s jednog na tri dana, a s obzirom na veći sadržaj koji se planira nuditi ove godine u odnosu na prijašnje i neizvjesno vrijeme održavanja (drugi vikend u rujnu kad su veći izgledi za kišno razdoblje), tako postavljenim šatorom posjetiteljima manifestacije želimo osigurati nesmetano uživanje u programu i sadržajima", istaknuo je Jelinić u odgovoru za Index.

U dvije godine troškovi TZ-a porasli s 40.841 na 187.000 kuna

U godišnjem financijskom planu za 2020. godinu, koji je poslao, predviđeni prihodi TZ-a Općine Brodski Stupnik iznose 187.000 kuna, a isto toliko iznose i predviđeni rashodi.

Što se tiče prihoda, najveći dio imaju od donacija, 100.000 kuna, dok prihod od članarina (koji do sad nisu imali) iznosi 2000 kuna.

Što se tiče rashoda, najveća je stavka rashod za radnike, 75.000 kuna, s tim da treba navesti da imaju samo jednog zaposlenog, a to je Mateja Pejanović, dok 65.000 kuna odlazi na materijalne rashode.

U financijskom izvješću TZ-a Općine Brodski Stupnik koji je dostavio načelnik Jelinić vidljivo je da su lani imali 141.089 kuna prihoda, dok su rashodi iznosili 150.785 kuna.

Najveća stavka u prihodima bio im je prihod od donacija iz proračuna lokalne i područne samouprave u iznosu 109.000 kuna, zatim su imali tekući prohod od povezanih neprofitnih organizacija u iznosu od 23.000 kuna, te 9089 kuna od prihoda po posebnim propisima iz proračuna.

Što se tiče ukupnih rashoda, oni su lani iznosili 150.785 kuna, a rashodi za radnike iznosili su 11.400 kuna. Treba istaknuti kako oni do kraja rujna 2019. nisu imali niti jednog zaposlenog, dok krajem rujna zapošljavaju Mateju Pejanović.

Što se ostalih rashoda tiče, 138.250 kuna su iznosili materijalni rashodi (rashodi za usluge 78.751 kuna - to su usluge telefona 3861 kuna, usluge tekućeg održavanja 30.000 kuna 24.625 kuna usluge, promidžbe i informiranja, 20.000 kuna za ostale usluge) dok su 56. 910 kuna iznosili ostali nespomenuti materijalni rashodi (najveći dio otpada na trošak reprezentacije - 49.476 kuna).

Godinu prije su prihodi TZ-a iznosili 52.106 kuna, a rashodi 40.841 kunu.

Broj komentara: 19

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sharan

sharan

Komentirano: 27.5.2020. | 8:52

1

Naćelnik se oglasi na facebok, a nepiše ono kljucno. a još i briše komentare ljudima Kakvi su uslovi za mjesto knjiznicara i dal ih ona zadovoljava Zasto su unaprijed pričalo da ce dobit radno mjesto ko sto se i zna ko ce dobit radno mjesto u vrticu iz ulice
moped

moped

Komentirano: 25.5.2020. | 16:30

2

Prije njegovu nego njenu
moped

moped

Komentirano: 25.5.2020. | 13:28

3

Nema smisla napadat djevojku, cura je završila fakultet, htjela se vratiti u svoju Slavoniju, imala je sreću i uspjela. Problem je u vodstvu općine i načinu zaposlenja, puno nepravilnosti , al to se moglo ukazati na drugačiji način bez da se javno proziva djevojka i stavlja njezina slika..
moped

moped

Komentirano: 25.5.2020. | 9:46

4

Jankel_sokacki ništa im nefali, samo da se otkrije još ovakvih skandala
PrijesvegaBaja

PrijesvegaBaja

Komentirano: 24.5.2020. | 20:59

5

Piceojevci lagano se skinite s volana https://youtu.be/CoyoNIa96ac
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 24.5.2020. | 16:41

6

HSS je bio i ostao napa stranka a vi koji niste u njoj i nikd niste ni glasali za HSS odjebite u skokovima
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 24.5.2020. | 13:42

7

Tko tebe pita i traži tvoje misljenje ? Ja sigurno ne.
Jankel_sokacki

Jankel_sokacki

Komentirano: 24.5.2020. | 11:28

8

A šta to fali i nedostaje HSS u?
moped

moped

Komentirano: 24.5.2020. | 11:26

9

Hss ništa čudno
Nugartino

Nugartino

Komentirano: 23.5.2020. | 20:23

10

Treba volina da nam objasni ,koji piše gluposti u svoja dva ista komentara. Koja je to budaletina

Broj komentara: 19

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pri kraju energetska obnova dva sportska objekta

Vrijednost projekata 1,3 milijuna kuna

Pri kraju energetska obnova dva sportska objekta

21.9.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno 2,8 milijuna kuna uloženo u obnovu povijesne zgrade

Sada će tamo biti igraonica i TIC

Ukupno 2,8 milijuna kuna uloženo u obnovu povijesne zgrade

19.9.2019. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz prve ruke do odgovora kako se obrazuju mladi u Americi

Posjet predstavnika Veleposlanstva SAD-a

Iz prve ruke do odgovora kako se obrazuju mladi u Americi

7.5.2019. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija i opremanje zgrade

Odobren još jedan projekt

Rekonstrukcija i opremanje zgrade

23.3.2018. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudjelujte u stvaranju voznog reda HŽ-a

ZA sve koji imaju primjedbe i priedloge:

Sudjelujte u stvaranju voznog reda HŽ-a

16.2.2018. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milijun i pol za izgradnju Slavonske ulice

Sredstva za novu cestu

Milijun i pol za izgradnju Slavonske ulice

9.2.2018. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan put u Daruvarske toplice za zainteresirane

Uz najavu novog toplinskog vala

Besplatan put u Daruvarske toplice za zainteresirane

28.7.2017. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povrat novca onima koji su krenuli u nabavku udžbenika

Besplatni udžbenici

Povrat novca onima koji su krenuli u nabavku udžbenika

11.7.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od svoje plaće djeci će pokloniti pola milijuna kuna

Goran Jelinić načelnik Općine B. Stupnik

Od svoje plaće djeci će pokloniti pola milijuna kuna

22.6.2017. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanitaran ili ustaški koncert?

Spreman

Humanitaran ili ustaški koncert?

16.4.2017. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja ceste vrijedna 1,2 milijuna kuna

Tri ceste u sanaciji

Izgradnja ceste vrijedna 1,2 milijuna kuna

2.1.2017. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova zgrade škole i stana u eko selu 'Lovčić'

Predstavljamo 17. od 42 projekta

Obnova zgrade škole i stana u eko selu 'Lovčić'

27.10.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodski Stupnik - Inkubator vrijedan 18 milijuna kn

Predstavljamo 7. od 42 projekta

U Brodski Stupnik - Inkubator vrijedan 18 milijuna kn

15.10.2016. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Edukacija za odgojitelje s područja BPŽ

Mreža socijalnih usluga

Edukacija za odgojitelje s područja BPŽ

16.11.2015. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganjem u sebe do ekonomske sigurnosti

Poticanje zapošljavanja

Ulaganjem u sebe do ekonomske sigurnosti

20.10.2015. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U subotu 'Stupnička berba grožđa'

Dan Općine

U subotu 'Stupnička berba grožđa'

11.9.2015. | 16:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra sjednica Općinskog vijeća

Brodski Stupnik

Sutra sjednica Općinskog vijeća

14.5.2015. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :