Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 8.9.2018. u 12:25
Prikaza: 2757
|
Autor: AP

I takvih ima

Načelnik koji se odrekao plaće za učeničke udžbenike

Brodski Stupnik : Načelnik koji se odrekao plaće za učeničke udžbenikeS obilježavanja Dana Općine

"Znamo da se općinski proračun puni iz poreza i naknada koje uplaćuju građani, zato im mjerama koje provodimo pokušavamo isto vratiti kroz društvene i socijalne programe, vodimo računa o našim građanima koliko god je to moguće."

BRODSKI STUPNIK - Dan općine Brodski Stupnik proslavljen je u petak 7. rujna 2018. Program obilježavanja započeo je svetom misom u župnoj crkvi Svetog  Ilije TE polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Središnji događaj obilježavanja Dana općine bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Načelnik Općine Goran Jelinć je izvijestio vijećnike i goste  o učinjenom prethodne godine i planovima za nastavak mandata.

„Činimo sve da osiguramo elementarne uvjete za pristojan i kvalitetan život našim građanima, s proračunom oko tri milijuna kuna koji nije dostatan, no manjak proračuna kompenziramo vlastitim radom.

Naš proračun uvažava čovjeka, građanina naše općine. Naglasak smo stavili na demografske mjere kojima je cilj poboljšanje kvalitete življenja i ostanka u našoj Općini. Objavili smo i javni poziv za program kojim se pomaže u stambenom zbrinjavanu mladih obitelji, koje mogu iz proračuna dobiti do 10.000 kuna, a kada se tomu doda ranija mjera oslobađanje od komunalnog doprinosa kod izgradnje obiteljske kuće onda je to iznos 15.000 kuna što nije zanemarivo. U sljedećem proračunu planirati ćemo više sredstava za tu namjenu.

Povećali smo naknadu za novorođenčad, na 2.000 kuna,  koja se proporcionalno povećava za svako sljedeće dijete. Sufinanciramo polazak djece u vrtić s 500 kuna po djetetu, rad igraonice koju vodi naša udruga „Bubamara" s pola naknade, načelnik je volonter i ukupni iznos u visini plaće izdvaja se za kupovinu udžbenika učenicima od prvog do osmog razreda osnovne škole u 50 postotnom iznosu, stipendiramo studente. Umirovljenicima smo organizirali ljetne izlete u Daruvarske toplice. Znamo da se općinski proračun puni iz poreza i naknada koje uplaćuju građani, zato im mjerama koje provodimo pokušavamo isto vratiti kroz društvene i socijalne programe, vodimo računa o našim građanima koliko god je to moguće."

Načelnik Jelinić je govorio o radu udruga koje rade na području Općine, koje su se po njegovim riječima okrenule pisanju projekata kako bi sredstva za život civilnog sektora Općine povukli iz drugih, nacionalnih i europskih izvora financiranja te obećao kako će i Općina u narednim godinama planirati više proračunskih sredstava za tu namjenu.

Načelnik je posebno naglasio rad DVD-a kojemu je općina financirala nabavu navalnog vozila, zajednički planiraju proširenje Vatrogasnog doma.Svim udrugama je zahvalio na trudu koji ulažu u radu s mladima i djecomjer kaže to je zalog za vjeru u budućnost Općine.

„Radimo  na gospodarskim i komunalnim projektima. Ovoga trenutka je kroz projekte ugovoreno više od šest milijuna kuna: radimo na asfaltiranju Slavonske ulice, ulice Josipa Kozarca u Starom Slatinku, završili smo uređenje Narodne knjižnice, zgradu Stare općine u Brodskom Stupniku  iz vremena Vojne krajine uređujemo za dječju igraonici i Turističku zajednicu općine Brodski Stupnik koja je sve aktivnija. Realizirali smo program „Zaželi" kojim pružamo pomoć starijima i zapošljavamo 15 žena.

Osnova svemu je gospodarstvo, a naša gospodarska zona „Rižino polje", čiju je izgradnju pokrenuo moj prethodnik i sadašnji zamjenikPetar Lovinčić, ove godine je procvjetala u smislu investicija. U njoj je  osam gospodarskih subjekata od kojih je najznačajnija tvrtka „Vindon" s investicijom od 43 milijuna kuna što je nesumnjivo i najveća investicija u ovoj godini u Brodsko-posavskoj županiji. Naša gospodarska zona živi. Svi poslovni subjekti u prve tri godine poslovanja oslobođeni su komunalnog doprinosa.Poljoprivredu razvijamo u suradnji  Brodsko-posavskom županijom koja je pomagala u uspostavi gospodarske zone, a posebice pomaže  u projektu analize tla za poljoprivrednike  i sufinanciranje izrade poslovnih planova za poljoprivredne projekte. LAG Posavina je osigurao po 15.000 € za šest poljoprivrednih projekata s područja Općine Brodski Stupnik." riječi u načelnika Jelinića, koji je i na kraju izlaganja naglasio kako načelnik, zamjenik ili Općinsko vijeće nemaju smisla ukoliko svi građani ne sudjeluju u izgradnji kvalitetnijeg života u Općini te sve građane općine pozvao na suradnju.

Gosti na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća bili su saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović, zamjenik župana BPŽ Stjepan Bošnjaković, županijska pročelnica Klara Šćuka, načelnik općine Oriovac Antun Pavetić sa zamjenicom Željkom Čorak, načelnik općine Vrbje Igor Jurišić, načelnik općine Sibinj Josip Pavić, zamjenik načelnika općine Podcrkavlje Vlado Tdijanović te predstavnici udruga s područja Općine.

Zamjenik župana Bošnjaković pozdravio je prisutne u ime župana i čestitao Dan općine, a Pavetić u ime svih prisutnih načelnika općina.

"Općina su svi stanovnici općine, kako je rekao i župnik na sv. misi, zato je važno raditi onako kako su Stupljani naučili s vinovom lozom: okopavati, njegovati, rezat kada je potrebno da bi izrasla mlada i rodna loza. Vaša loza daje rod unatoč preskromnim sredstvima s kojima načelnik i Vijeće raspolažu. Realizirali su veliki broj projekata jer mudro i pametno raspolažu vašim novcem kako biste ostali živjeti u Stupniku i Slavoniji. Spoj gospodarskih i socijalno-demografskih mjera koje se provode u Općini govori o viziji koju vaši čelnici imaju, na tomu im čestitam, jer znam da im, zbog  zanemarivanja s državne razine, nije lako. I danas ponavljam dajte nam šansu kroz ulaganja u poduzetništvo, a ne smo ulaganjem u infrastrukturu. Dajte nam dodatnih 20  posto bodova kod ocjene slavonskih projekata kako bismo uhvatili korak s razvijenom Hrvatskom, kako bismo izašli iz gospodarske krize u kojoj smo zbog posljedica Domovinskog rata i kako bi Slavonija oživjela."  - kazao je Vlaović.

Programi Dana općine i manifestacija Stupnička berba grožđa  nastavljaju se tijekom vikenda.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
grozni44

grozni44

Komentirano: 8.9.2018. | 22:07

1

Pročelnica Šćuka ne propušta niti jedno događanje u županiji.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : S fakulteta na mjesto direktorice Turističkog ureda

Dobar motiv za povratak u rodno mjesto

S fakulteta na mjesto direktorice Turističkog ureda

23.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pri kraju energetska obnova dva sportska objekta

Vrijednost projekata 1,3 milijuna kuna

Pri kraju energetska obnova dva sportska objekta

21.9.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ukupno 2,8 milijuna kuna uloženo u obnovu povijesne zgrade

Sada će tamo biti igraonica i TIC

Ukupno 2,8 milijuna kuna uloženo u obnovu povijesne zgrade

19.9.2019. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz prve ruke do odgovora kako se obrazuju mladi u Americi

Posjet predstavnika Veleposlanstva SAD-a

Iz prve ruke do odgovora kako se obrazuju mladi u Americi

7.5.2019. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija i opremanje zgrade

Odobren još jedan projekt

Rekonstrukcija i opremanje zgrade

23.3.2018. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudjelujte u stvaranju voznog reda HŽ-a

ZA sve koji imaju primjedbe i priedloge:

Sudjelujte u stvaranju voznog reda HŽ-a

16.2.2018. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milijun i pol za izgradnju Slavonske ulice

Sredstva za novu cestu

Milijun i pol za izgradnju Slavonske ulice

9.2.2018. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan put u Daruvarske toplice za zainteresirane

Uz najavu novog toplinskog vala

Besplatan put u Daruvarske toplice za zainteresirane

28.7.2017. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povrat novca onima koji su krenuli u nabavku udžbenika

Besplatni udžbenici

Povrat novca onima koji su krenuli u nabavku udžbenika

11.7.2017. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od svoje plaće djeci će pokloniti pola milijuna kuna

Goran Jelinić načelnik Općine B. Stupnik

Od svoje plaće djeci će pokloniti pola milijuna kuna

22.6.2017. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Humanitaran ili ustaški koncert?

Spreman

Humanitaran ili ustaški koncert?

16.4.2017. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja ceste vrijedna 1,2 milijuna kuna

Tri ceste u sanaciji

Izgradnja ceste vrijedna 1,2 milijuna kuna

2.1.2017. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova zgrade škole i stana u eko selu 'Lovčić'

Predstavljamo 17. od 42 projekta

Obnova zgrade škole i stana u eko selu 'Lovčić'

27.10.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodski Stupnik - Inkubator vrijedan 18 milijuna kn

Predstavljamo 7. od 42 projekta

U Brodski Stupnik - Inkubator vrijedan 18 milijuna kn

15.10.2016. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Edukacija za odgojitelje s područja BPŽ

Mreža socijalnih usluga

Edukacija za odgojitelje s područja BPŽ

16.11.2015. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulaganjem u sebe do ekonomske sigurnosti

Poticanje zapošljavanja

Ulaganjem u sebe do ekonomske sigurnosti

20.10.2015. | 10:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U subotu 'Stupnička berba grožđa'

Dan Općine

U subotu 'Stupnička berba grožđa'

11.9.2015. | 16:11
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra sjednica Općinskog vijeća

Brodski Stupnik

Sutra sjednica Općinskog vijeća

14.5.2015. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :