Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 20.4.2021. u 9:40
Prikaza: 1359
|
Autor: Promo

Što nakon FOI-ja?

Poslodavci prepoznaju studente FOI-ja već za vrijeme studija

FOI
Foto: FOI
 • FOI
 • FOI
 • FOI
 • FOI

FOI već godinama razvija jedinstven obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i digitalnih inovacija s poslovnim aspektima struke čime studentima svih studijskih programa omogućuje prepoznatljivu kvalitetu na tržištu rada koju već tijekom studiranja prepoznaju poslodavci. Obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada osnova je dugoročnog i kvalitetnog odnosa koje FOI njeguje s poslodavcima.

Pronalaženje kvalitetnog zaposlenja jedan je od najvažnijih koraka u životu svake osobe. Zahvaljujući suradnji fakulteta s velikim brojem poslodavaca i potražnji za studentima FOI-ja, naši studenti već za vrijeme studija započinju svoj karijerni put.

Veliki je broj tvrtki, sada već ta brojka prelazi i 500 s kojima Fakultet organizacije i informatike ostvaruje suradnju u vidu stručne prakse, ali i cijelog niza drugih aktivnosti preko kojih se studenti upoznaju s poslodavcima, a poslodavci sa studentima već tijekom studiranja.

Informatička i poslovna znanja u kombinaciji najveća prednost FOI-jevaca

FOI već godinama razvija jedinstven obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i digitalnih inovacija s poslovnim aspektima struke čime studentima svih studijskih programa omogućuje prepoznatljivu kvalitetu na tržištu rada koju već tijekom studiranja prepoznaju poslodavci. Obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada osnova je dugoročnog i kvalitetnog odnosa koje FOI njeguje s poslodavcima.

Najveća kompetitivna prednost FOI-jevih studenata prepoznata od strane poslodavaca je kombinacija informatičkih znanja s poslovanjem i organizacijom. S poslodavcima organiziramo i zajedničke akademije na kojima studenti mogu steći 2-3 ECTS boda. Primjerice, naši studenti su polaznici programa u sklopu SPECK akademije, koji obuhvaća HTML, CSS, JavaScript i React svijet, a s druge strane s agencijom za digitalni marketing Arbonom provodimo Akademiju digitalnog marketinga za koju kao i za druge aktivnosti, studenti iskazuju veliki interes – ističe dekanica prof. dr. sc Nina Begičević Ređep.

Sandro Lazarić, direktor agencije Arbona strateškog partnera FOI-ja smatra kako suradnja s FOI-jem studentima omogućava da već za vrijeme studiranja dobiju praktična znanja iz realnog sektora i da lakše usmjere svoj karijerni put. Time, nakon završetka studiranja, FOI studenti imaju dobar temelj za daljnji napredak pa na taj način doprinose uspjehu njihove tvrtke.

FOI među prvima uveo stručnu praksu i 'job shadowing'

U cilju educiranja studenata, kao i razvoja njihovih profesionalnih vještina, FOI je bio među prvim fakultetima u Hrvatskoj koji su uveli sustav stručne prakse na završnoj godini diplomskog studija kao obvezni dio nastave, a ujedno među prvima je koji su na instituciji osnovali Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) koji danas operativno provodi stručnu praksu, ali je zadužen za cijeli niz drugih aktivnosti u koordinaciji sa studentima i poslodavcima. Naš Centar mentorira i proces osnivanja Centara na partnerskim fakultetima.

Kroz novi nastavni plan i program na preddiplomskom sveučilišnom studiju Informacijski i poslovni sustavi uspostavljen je sustav job shadowing", model koji za studenta predstavlja prvi doticaj s tržištem rada. Kroz ovaj model studenti imaju mogućnost raditi na završnom radu, a mentor unutar poduzeća ih usmjeravala u praktičnom dijelu rada.

- Od prve godine studija, u suradnji s našim partnerskim poduzećima gradimo kadar koji svojim znanjima i vještinama odgovara na sve poticaje i inicijative tržišta rada. Naši studenti tijekom studija uče kritički misliti, odlučivati i rješavati probleme – ističu na FOI-ju.

Startup akademija pokrenuta u suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin

U suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin čiji je FOI trećinski vlasnik pokrenuta je Startup akademija kao program podrške studentima FOI-ja u razvoju poduzetničke ideje te osnivanju i upravljanju vlastitog poduzetničkog pothvata. Podršku pružaju bivši studenti FOI-ja, a danas uspješni poduzetnici, poput suvlasnika agencije za digitalni marketing Point Visible. Sinergija poslovnog i akademskog sektora, suradnja sa uspješnim alumnijem FOI-ja garancija je za kontinuirano inoviranje nastavnog sadržaja, praćenje suvremenih trendova, a time i brzi pronalazak posla već nakon studiranja.

Iz tvrtke Apis IT poručuju da su ponosni što veliki broj studenata nakon diplome FOI-ja izabere baš APIS IT kao mjesto na kojem će graditi karijeru, bilo u razvoju novih rješenja, održavanju IT sustava ili vođenju projekata. Naglašavaju kako se studenti posebno ističu u njihovim poslovnim službama, gdje je uz sposobnost da brzo razumiju i uđu u kompleksne sustave i poslovne procese jednako važna i sposobnost komunikacije s klijentima i sagledavanja poslovnog konteksta samih sustava.

U tvrtki Sedam IT smatraju kako su studenti FOI-ja opremljeni jedinstvenim setom vještina iz područja tehnologije, ekonomije, te mekih vještina, što ih čini veoma konkurentnima na tržištu rada te kasnije i uspješnima u poslu.

Iz tvrtke King ICT poručuju kako kroz Akademiju koju tvrtka organizira studenti uz njihove stručnjake kreiraju aplikaciju koja se kasnije zaista koristi u Kingu. Osim toga za studente FOI-ja održavaju i ERPsim radionicu na kojoj već tijekom studija studenti koriste SAP-ovu poslovnu simulaciju te stječu praktična iskustva u vođenju tvrtke i rješavanju realnih poslovnih problema.

U Poslovnoj inteligenciji smatraju kako Fakultet studentima pruža jako dobru bazu znanja koju studenti nadograđuju nakon zapošljavanja te vrlo brzo postaju vrijedni članovi tima. Uz stjecanje tehničkog znanja, na fakultetu studenti razvijaju i unapređuju vrijednosti kao što su odgovornost, izvrsnost te integritet koje su poslodavcu, često važnije od tehničkog predznanja.

Iz tvrtke Infinum poručuju kako studenti FOI-ja sudjeluju u različitim aktivnostima koje su praktičnog karaktera i relevantne za svijet tržišta rada. Upravo je to jedan od razloga zašto se mogu brzo adaptirati unutar nove radne sredine i postižu dobre rezultate u radu. U Infinumu radi značajan broj bivših i trenutnih studenata FOI-ja, među kojima niz voditelja timova i direktora odjela.

Tjedan karijera – prigoda za pobliže upoznati poslodavce

Osim stručne prakse, s partnerskim poduzećima svake godine realiziramo više uspješnih projekata, kao što su Tjedan karijera koji će se ove godine organizirati po 10. puta. Tjedan karijera već je tradicionalno postalo mjesto na kojem povezujemo akademski sektor i privredu, na kojem se provodi prezentacija stručnih praksi, ukratko, povezuju se studenti sa svojim potencijalnim poslodavcima. Na zadnjem Tjednu karijera realizirano je 70 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a dodatno se je predstavilo 36 poduzeća.

- Upravo ovakav tip aktivnosti pridonosi našem stalnom usavršavanju i potrebi da ostanemo konkurentni na tržištu – tvrde na Fakultetu organizacije i informatike.

U suradnji s poslodavcima realizirano je i nekoliko vrlo uspješnih studentskih natjecanja, a upravo zahvaljujući našim partnerskim poduzećima uspjeli smo urediti laboratorijske prostore, prostore za druženje studenata, kao i pribaviti najsuvremeniju opremu.

Na FOI-ju djeluje čak 14 istraživačkih laboratorija

Inicijative za opremanje novih laboratorija, poput mrežnog laboratorija dolaze od strane danas uspješnih poduzetnika koji svoja sjedišta imaju u gradu Varaždinu, i to ponajviše radi kadra koji izlazi s Fakulteta organizacije i informatike. Jedno od takvih poduzeća je i poduzeće Cratis, lider na domaćem tržištu u pružanju Managed Cloud i ICT outsourcing usluga. Upravo su istraživački laboratoriji na Fakultetu organizacije i informatike organizacijske jedinice koje kroz djelovanje svojih članova, ali u suradnji s partnerskim poduzećima, kao i studentima razvijaju inovativna rješenja.

Tako se je unutar jednog od čak 14 FOI istraživačkih laboratorija, u Laboratoriju Internet of Things razvijalo inovativno rješenje za aktiviranje rampi koje precizno locira vozila uz pomoć satelitske navigacije Galileo.

Za taj je projekt razvojnom timu kojeg su činili nastavnici, studenti, kao i partnersko poduzeće čiji su pokretači upravo alumni FOI-ja dodijeljena nagrada od strane Europske agencije za globalne navigacijske satelitske sustave.

Više od polovine studenata nastavlja raditi u tvrtkama gdje su bili na praksi

Statistika pokazuje da više od 50% studenata nastavlja raditi u poduzećima u kojima su odradili stručnu praksu, a važno je i spomenuti da upravo FOI završeni studenti najvećim dijelom čine uspješnu IT zajednicu na SZ Hrvatske. Uspješnu suradnju s nizom partnerskih poduzeća u gradu Varaždinu i županiji, ali i na razini cijele Hrvatske nastavljamo i dalje kroz stručnu praksu, sustav „job shadowing" kao i realizacijom niza aktivnosti poput radionica, stručnih predavanja, posjeta poslodavaca, a sve u cilju povezivanju poslodavaca i naših studenata. 
  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Diplomirali na temu o brodskom turizmu

  Eto i to je moguće

  Diplomirali na temu o brodskom turizmu

  16.9.2021. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?

  Osnivanjem fakulteta

  Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?

  2.9.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Požega postaje fakultetski grad

  Postupak koji traje mjesecima

  Požega postaje fakultetski grad

  1.9.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Program za koji bi se mogla voditi borba

  Primaju 25 polaznika

  Program za koji bi se mogla voditi borba

  31.8.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su ostvarili pravo na sobu u slavonskobrodskom Domu

  Na ostalima će zaraditi 'privatnici'

  Oni su ostvarili pravo na sobu u slavonskobrodskom Domu

  10.8.2021. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobit će prostor Doma za djecu u Kumičićevoj ulici?

  Pred potpisivanjem su još jednog ugovora

  Dobit će prostor Doma za djecu u Kumičićevoj ulici?

  29.7.2021. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nećemo se umoriti dok ne dođemo do cilja'

  Sveučilište u Slavonskom Brodu

  'Nećemo se umoriti dok ne dođemo do cilja'

  24.7.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li rušenje nekad kultnog objekta najbolje rješenje?

  Danas je to ruglo gradskog središta

  Je li rušenje nekad kultnog objekta najbolje rješenje?

  18.7.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U ove sobe mogu smjestiti tek stotinu studenata

  Mjesta je već sada premalo

  U ove sobe mogu smjestiti tek stotinu studenata

  18.7.2021. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko dodjeljuje najveći iznos a tko skrbi o najviše studenata

  Veliki prilog o stipendijama

  Tko dodjeljuje najveći iznos a tko skrbi o najviše studenata

  9.7.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : S novom akademskom godinom, najavljuju novi stručni studij

  Na Sveučilištu u Slavonskom Brodu

  S novom akademskom godinom, najavljuju novi stručni studij

  22.6.2021. | 19:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodsko Sveučilište primaju ukupno više od 600 studenata

  Objavljen Natječaj za upise

  Na brodsko Sveučilište primaju ukupno više od 600 studenata

  7.6.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zločinačka organizacija' ucjenjuje sve koji nisu s njom

  HDZ-ov ministar bez srama i skrupula

  'Zločinačka organizacija' ucjenjuje sve koji nisu s njom

  25.5.2021. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za što plaćamo 500 kuna ako nema promocije?'

  Razočarani zbog otkazivanja svečanosti

  'Za što plaćamo 500 kuna ako nema promocije?'

  19.5.2021. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo znanost može dovesti do otkrića i rješenja

  Festivalom do populariziranja znanosti

  Samo znanost može dovesti do otkrića i rješenja

  8.5.2021. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koji su scenariji prostornog razvoja urbanog područja Broda?

  Rad mladog Brođanina će pokazati

  Koji su scenariji prostornog razvoja urbanog područja Broda?

  30.3.2021. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi krug natječaja za zapošljavanje na brodskom Sveučilištu

  Nakon kupovine novih objekata

  Novi krug natječaja za zapošljavanje na brodskom Sveučilištu

  16.3.2021. | 10:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li s magnolijom procvasti i brodsko Sveučilište?

  Na 4 godine 'zauzeta' rektorska pozicija

  Hoće li s magnolijom procvasti i brodsko Sveučilište?

  12.3.2021. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :