Život : Zdravlje

Objavljeno: 8.2.2019. u 10:30
Prikaza: 2230
|
Autor: Ž.G.

Pacijenti više ne moraju u Slav. Brod

Uvjeti jednaki onima u privatnim klinikama

Nova Gradiška : Uvjeti jednaki onima u privatnim klinikamaPostupak dijalize(Foto: Radio Nova Gradiška)

'Ovo je hotelski smještaj. Hrana, doktorica, sestre, vidite i sami koliko su simpatične. Predobre su nam. Mi svi stari, a one se toliko brinu o nama kao da imamo 15 ili 20 godina. Teško nam je bilo putovati u Slavonski Brod, ovo nam je sada idealno.'

NOVA GRADIŠKA - Opća bolnica Nova Gradiška kao sinonim integriteta i pružanja zdravstvene skrbi na širem novogradiškom području, svakim danom poprima sve ljepši izgled, kadrovski i dijagnostički sve je ekipiranija, a kvalitetom i pružanjem usluga zdravstvene skrbi, slobodno se može mjeriti s ustanovama i zdravstvenim centrima u većim, urbanim sredinama. U nastavku prenosimo veliki članak Radija Nove Gradiške o Općoj bolnici.

Početkom mjeseca studenog prošle je godine, uz nazočnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, svečano otvorena Zdravstvena jedinica za dijalizu te je tako u konačnici ostvaren projekt o kojem se pričalo dugi niz godina.

Zahvaljujući iznimnom angažmanu čelništva i ravnatelja novogradiške bolnice, dr. Josipa Kolodzieja, te uz potporu Brodsko posavske županije i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, pacijenti su dobili novi odjel dijalize i mogućnost pružanja kvalitetne zdravstvene skrbi u Bolnici.

Podsjetimo, dosad su takvi pacijenti zbog potreba dijalize svakodnevno morali putovati u Slavonski Brod, a otvaranjem ove zdravstvene jedinice kompletan postupak dijalize mogu obaviti u novogradiškoj zdravstvenoj ustanovi.

Očito, duga povijest te zdravstvene ustanove ostavila je traga u kvaliteti rada zdravstvenih djelatnika, pristupu bolesnicima, požrtvovnosti i humanosti. Liječnici i medicinske sestre, iz generacije u generaciju, prenose svoja znanja i iskustva učeći mlađe, usađujući im prave vrijednosti.

Kroz sve godine postojanja, bolnica s vremenom poprima sva svoja današnja obilježja i pruža potpunu zdravstvenu zaštitu žitelja ovog dijela Slavonije.

Prava potvrda za sve navedeno novootvorena je Zdravstvena jedinica za dijalizu koja je dio Odjela opće interne medicine.

Na čelu je Zdravstvene jedinice za dijalizu naša sugrađanka, mlada liječnica dr. Dijana Knežević Strinavić, specijalistica opće interne medicine koja je za potrebe ovoga posla „prošla” dodatne edukacije:

- Prije svega, željela bih se zahvaliti ravnatelju Opće bolnice Nova Gradiška, dr. Josipu Kolodzieju, i voditeljici Odjela opće interne medicine, dr. Valentini Strinavić Bakunić, što su mi ukazali povjerenje da obavljam ovu odgovornu dužnost. Također, želim zahvaliti i svim fizičkim te pravnim osobama koje su nam pomogle da dobijemo ovakav Odjel. Završila sam specijalizaciju iz opće interne medicine, prošla, zajedno s osobljem, dodatnu edukaciju iz dijalize, krajnji mi je cilj završiti subspecijalizaciju iz nefrologije i ostati raditi našoj bolnici.

Puno smo truda uložili u ovaj Odjel kako bi sve profunkcioniralo i mislim da smo uspjeli. Zadovoljni smo opremom koja je vrhunska, a i pacijenti su zadovoljni. Prostor je, također, u potpunosti prilagođen pacijentima kako bi se na neki način osjećali kao kod svoje kuće.

Imamo deset priključnih mjesta za dijalizu i još jedno, posebno, u izolaciji. Zasad imamo 25 bolesnika s užeg i šireg novogradiškog područja koji su dosad išli u Slavonski Brod; imamo četiri do pet pacijenata koji su u preterminalnoj fazi, tj. koji se lagano pripremaju za dijalizu i još četiri pacijenta u Slavonskom Brodu koje planiramo ovoga proljeća preuzeti.

Život pacijenata koji moraju ići na dijalizu nije nimalo lak, a mi im želimo osigurati vrhunske uvjete i njegu. Puno se trudimo, tijekom same dijalize dosta razgovaramo s pacijentima, prolazimo njihovu terapiju, savjetujemo ih o prehrani i načinu liječenja. Zaista, pacijenta gledamo kao cjelinu, sa svim njegovim bolestima. Slušaju li me?! Naravno da nas slušaju, svaki im je savjet dragocjen, nastojimo ih i mi sami motivirati i kada vidimo pomak u nalazu i liječenju svima nam je drago. - s osmijehom priča dr. Dijana Strinavić Knežević.

Dr. Josip Kolodziej: „Bolnica živi 'punim plućima'!”

Zadovoljan je i ravnatelj novogradiške bolnice dr. Josip Kolodziej:

- Prezadovoljan sam radom ovoga Odjela, a što je najvažnije, zadovoljni su pacijenti. Velika je razlika i stvar da više ne moraju putovati u Slavonski Brod, a mislim da je i ovaj prostor puno ugodniji nego onaj u kojem su se prije dijalizirali.

Nedavno su nas posjetili predstavnici jedne privatne klinike koja obavlja dijalizu i njihovi liječnici; oni su se začudili standardima liječenja koji su gotovo istovjetni kao i u privatnim klinikama.

Kada smo osnivali Zdravstvenu jedinicu dijalize, doktorica Knežević Strinavić izrazila je želju da se bavi upravo ovim područjem, također sestre koje rade s pacijentima posebno su se pripremale za ovu funkciju i imaju izvrstan pristup pacijentima. Zadovoljni smo popunjenošću odjela i iznimno sretni da smo učinili još jednu dobru stvar za naše pacijente. Radimo, nastojimo dati maksimum.

U protekloj godini obnovili smo svu moguću dijagnostiku, od rendgena, četiri, pet novih ultrazvuka, intraoperacijski c look, novu sterilizaciju, samo u opremu smo uložili pet, do šest milijuna kuna.

U četvrtom nas mjesecu očekuje otvorenje novoobnovljenog Odjela pedijatrije, investicije vrijedne oko tri milijuna kuna. Jučer sam dobio od resornog ministra Milana Kujundžića pisanu suglasnost da nam je odobreno nešto manje od pet milijuna kuna za kupnju novog CT uređaja.

U suradnji s Brodsko-posavskom županiji napravili smo projekt kompletne energetske obnove bolnice, vrijednosti 40 milijuna kuna. Prvi su ugovori potpisani, radovi kreću za nekoliko dana. Krećemo najprije s Odjelima ginekologije, pedijatrije, kirurgije i interne. Tu je i projekt uređenja bolničkog kruga vrijednosti sedam milijuna kuna. Do kraja godine planiramo kupiti i dva nova ultrazvuka, dva kolonoskopa i gastroskopa, novi video stup,…

Radimo puno na obnovi prostora, opreme, kadrovski smo ekipirani. Radi se, zaista, puno i možemo reći da bolnica živi "punim plućima”. - ističe dr. Kolodziej.

Dr. Valentina Strinavić Bakunić: Želimo da pacijenti u svom gradu imaju kvalitetu, osjećaju sigurnost i budu zadovoljni

Više nego zadovoljna i voditeljica je Odjela opće interne medicine u Općoj bolnici Nova Gradiška dr. Valentina Strinavić Bakunić:

- Iznimno sam zadovoljna radom i trudom dr. Knežević Strinavić kao voditeljice i njezinog tima sestara koje su pokazale da su jako kvalitetne i stručne. Unatoč brzoj edukaciji, novom odjelu i potrebi učenja, uspjele su savladati kompletan postupak liječenja dijalizom.

Ono što je najbitnije, činjenica je da su pacijenti adekvatno i kvalitetno zbrinuti, na nivou kojem se možemo usporediti s vodećim centrima. Ne moramo se sramiti ni po opremi, kadrovima i edukaciji naše doktorice i sestara koje su izvrsne.

Naravno, velika hvala i ravnatelju, dr. Josipu Kolodzieju koji je učinio maksimum kako bismo dobili Odjel dijalize i pružili vrhunsku uslugu našim pacijentima. Omogućio nam je rad na vrhunskoj dijagnostičkoj opremi, a također čini maksimum kako bi mladi liječnici ostali u našem gradu i kako bi im se omogućilo kompletno stručno usavršavanje.

Kao što sam i najavila kada sam preuzimala dužnost voditeljice Odjela, nastojat ću u sljedeće četiri godine dati maksimum kako bi naš Odjel napredovao u smislu usavršavanja osoblja i pružanja usluga našim pacijentima. U konačnici, najbitnije je da naši pacijenti budu zadovoljni, da im bude omogućena široka paleta usluga te da im poboljšamo kvalitetu života i pružanja usluga kako ne bi morali ići u druge centre. Želimo da pacijenti u svom gradu imaju kvalitetu, osjećaju sigurnost i budu zadovoljni. Planovi postoje, dobra volja postoji i idemo dalje. - kazala je dr. Strinavić Bakunić.

A što kažu pacijenti…

Ankica Aleksić dolazi iz Okučana, liječi se u novogradiškoj bolnici od ljeta prošle godine:

– Znate što ću vam reći, ovo je hotelski smještaj! Hrana, doktorica, sestre, vidite i sami koliko su simpatične. Predobre su nam! Mi svi stari, a one se toliko brinu o nama kao da imamo 15, 20 godina. Predobro nam je. Teško nam je bilo putovati u Slavonski Brod, ovo nam je sada idealno. Hrana, smještaj, posebno naše osoblje. Mi se sada vratimo s dijalize za 15,20 minuta. Ljubazni su i vozači koji nas prevoze, ma puno im hvala. Oni nam pomažu i neizmjerno smo im zahvalni. Oni su naš spas. - s osmijehom nam priča Ankica.

Luka Sedlić također je iz Okučana, na dijalizi je nešto više od godinu dana:

- Kada nas je već takva nevolja snašla i moramo se boriti, sreća nam je da smo ovdje u Novoj Gradiški naišli na ovako dobru liječnicu i medicinsko osoblje. Bio sam na dijalizi i u Zagrebu, Slavonskom Brodu, ali ovdje nam je odlično. Ovo je vrhunski komfor, liječenje, ma svaka im čast. Ovdje je najbolje i hvala Bogu da ih imamo. - kaže Luka.

Kako izgleda novi Odjel novogradiške bolnice, moguće je pogledati u bogatoj galeriji fotografija Radija Nove Gradiške.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U životu nismo vidjeli ovako stravične ozlijede kod bebe'

Iz Bolnice u Gradiški prebačena u Zagreb

'U životu nismo vidjeli ovako stravične ozlijede kod bebe'

1.4.2021. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djevojka kojoj zdravstveni sustav odbija pomoći

Bitka protiv tumora i sustava

Djevojka kojoj zdravstveni sustav odbija pomoći

28.4.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas je najvidljivije koliko je bio ispred svog vremena

Kada se usporede Andrija i Andrej

Danas je najvidljivije koliko je bio ispred svog vremena

25.4.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Liječnice progovorile o svojim iskustvima u Americi

Američka i hrvatska medicina

Liječnice progovorile o svojim iskustvima u Americi

25.10.2019. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajedno u procesu destigmatizacije

U bolnici na Strmcu

Zajedno u procesu destigmatizacije

19.9.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čelični se prsten zaglavio dvanaestogodišnjem dječaku

Dječja igra završila je dramom

Čelični se prsten zaglavio dvanaestogodišnjem dječaku

4.7.2019. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Opća bolnica dobila dva nova ultrazvučna uređaja

Unaprijeđena skrb i brzina dijagnostike

Opća bolnica dobila dva nova ultrazvučna uređaja

7.6.2019. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjujemo liste čekanja, a vraćaju se i mladi liječnici

Dr. Valentina Strinavić Bakunić:

Smanjujemo liste čekanja, a vraćaju se i mladi liječnici

19.2.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin ispunio obećanje i pomogao Antoniji

Zajednička borba za njezin život

Brođanin ispunio obećanje i pomogao Antoniji

1.2.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin želi Antoniji pomoći u ozdravljenju

Zbog tumora gluha, a mogla bi oslijepiti

Brođanin želi Antoniji pomoći u ozdravljenju

3.12.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogućnosti genetskog testiranja na rak kao dio prevencije

Hrvatski liječnički zbor

Mogućnosti genetskog testiranja na rak kao dio prevencije

30.11.2018. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani neugodno iznenađeni rezultatima

U borbi s tihom epidemijom današnjice

Građani neugodno iznenađeni rezultatima

25.10.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim pacijentima vraćaju osmijeh na lice

Učenici posjetili bolnicu

Malim pacijentima vraćaju osmijeh na lice

23.10.2018. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako smanjiti stigmu prema psihijatrijskim bolesnicima?

Važno je na vrijeme potražiti pomoć

Kako smanjiti stigmu prema psihijatrijskim bolesnicima?

6.10.2018. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Interni odjel ima novu voditeljicu

Kadrovske promjene u bolnici

Interni odjel ima novu voditeljicu

13.9.2018. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Domu zdravlja odobrena djelatnost palijativne skrbi

Uz ljekarničku djelatnost

Domu zdravlja odobrena djelatnost palijativne skrbi

11.7.2018. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :