Život : Udruge građana

Objavljeno: 22.10.2016. u 9:30
Prikaza: 1470
|
Autor: SBplus

Društvo dijaloga - manje nasilja

S mladima u borbi protiv međuvršnjačkog nasilja

Nova Gradiška : S mladima u borbi protiv međuvršnjačkog nasiljaIlustracija(Foto: ugnng)

Više od 800 korisnika – mladih od 14 do 19 godina, djece i njihovih roditelja naučili su razviti samopoštavnje, komunikacijske vještine te vještine timskog rada, ali i naučili vrste i nivoe nasilja te osvjestili važnost tolerancije i nenasilne komunikacije.

NOVA GRADIŠKA - Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška privodi kraju projekt pod nazivom „Društvo dijaloga – manje nasilja". Projekt je podržalo Ministarstvo socijalne politike i mladih kroz natječaj „Prevencija nasilja nad djecom i mladima".   Implementacija projekta započela je početkom studenog prošle godine, a završava krajem ovog mjeseca, piše novagra.

Više od 800 korisnika – mladih od 14 do 19 godina, djece i njihovih roditelja naučili su razviti samopoštavnje, komunikacijske vještine te vještine timskog rada, ali i naučili vrste i nivoe nasilja te osvjestili važnost tolerancije i nenasilne komunikacije. 

Projekt je provođen na području dvije županije: Brodsko-posavske i Požeško – slavonske; odnosno četiri grada: Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Požege i Pakraca. U provedbi projekta sudjelovalo je nekoliko partnera: Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Centar za socijalnu skrb Požega i Udruga ENAS, čime je postignut cilj ostvarivanja međusektorske suradnje. U pripremi, kao i provedbi, projekta sudjelovali su i razni neformalni partneri, među kojima sedam srednjih škola: Ekonomsko – birotehnička škola i Medicinska škola Slavonski Brod, Elektrotehička i ekonomska škola i Industrijsko – obrtnička škola Nova Gradiška, Ekonomska škola i Poljoprivredno – prehrambena škola Požega te Srednja škola Pakrac.

- Okupljanjem stručnjaka iz različitih sektora u provedbiaktivnosti ovog projekta postigli smo iznimnu kvalitetu implementacije. Također, kroz provedbu ovog projekta uspjeli smo zaposliti dvije mlade nezaposlene osobe. Vrijednost projekta iznosila je 120.000 kn.  Projektom smo postigli sljedeće ciljeve: smanjenje pojavnih oblika nasilja nad mladima koji pripadaju skupinamas manje mogućnosti, povećanje međusektorske suradnje i jačanje partnera s područja dvije županije u borbi protiv nasilja nad djecom i mladima. Navedeni ciljevi postignuti su kroz implementaciju projektnih aktivnosti koje su podijeljene u šest faza, a uključivale su provedbu radionica na teme mirovne edukacije; volontiranja; poštivanja različitosti; forum teatra; izrade materijala za socijalnu kampanju itd.; predavanja o nasilju namijenjena roditeljima, istraživanje o uzrocima i vrstama nasilja nad mladima, te organizaciju okruglog stola s relevantnim dionicima na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja i stvoreni temelji za formiranje neformalne akcijske grupe koja će adresirati pitanje prevencije nasilja na području dvije županije.

Rezultati koje smo ostvarili tijekom provedbe nadmašili su one planirane u projektnoj prijavi. Projektom je obuhvaćeno više od 800 korisnika – mladih, djece i njihovih roditelja. Najzastupljeniji korisnici su mladi od 14-19 godina. Korisnici su naučili kako je nastao pojam kultura mira. Kroz vježbe izrade simbola, predstave i analize sukoba razvili su samopoštovanje, komunikacijske vještine, te vještine timskog rada. Također naučili su koje su vrste i nivoi nasilja kroz stvarne primjere i osvijestili važnost promicanja mira, te usvojili stavove i vrijednosti kulture mira. Kroz simulacijsku vježbu mladi su osvijestili važnost tolerancije, upoznavanja druge kulture i nenasilne komunikacije. Također su naučili kako ljudi unatoč svojim razlikama mogu djelovati na postizanju zajedničkog cilja. Mladi su istakli usvajanje određenih vrijednosti kao što su spremnost na pomaganje, strpljivost, interkulturna osviještenost. Naučili su i kako govorom tijela prenositi poruku; istakli su usvajanje određenih vrijednosti kao što su solidarnost, pravičnost, promicanje mira i pravednosti. Osvijestili su svoju ulogu u društvu i što oni sami mogu učiniti kako bi smanjili društvene nejednakosti i radili na promicanju inkluzije - kazala je Nikolina Jureković, koordinatorica projekta iz Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Kroz izradu vizualnog identiteta kampanje sudionici su stekli kreativne i digitalne vještine. Kroz predavanje "Mapiranje nasilja” roditelji su naučili koji su uzroci i posljedice nasilnog ponašanja te vještine nenasilne komunikacije i mirnog rješavanja sukoba. Komponenta projektne implementacije koju su provoditelji projekta željeli naglasiti jest ostvarivanje inkluzije mladih s manje mogućnosti te povezivanje opće populacije mladih s onim mladima koji se suočavaju s određenim preprekama - bili to mladi s invaliditetom, pripadnici nacionalnih i drugih manjina, mladi koji imaju geografske prepreke itd. Povezivanjem ovih dvaju skupine mladih dolazi se do osiguranja temeljnih uvjeta za povećanje socijalne kohezije u uključenim društvenim zajednicama.

Udruga trenutno provodi društvenu kampanju „Budi bolji – budi tolerantan!", kao završnu aktivnost projekta. Kampanjom su obuhvaćene osnovne i srednje škole na području provedbe projekta u kojima se održavaju diseminacijske radionice, gdje sudionici prethodnih ciklusa edukacija prenose stečena znanja i vještine drugim učenicima. Istovremeno, provodi se i kampanja podizanja vidljivosti u sva četiri grada, u koju su uključeni volonteri koji postavljanjem plakata, dijeljenjem letaka i brošura upoznaju širu društvenu zajednicu s provedbom projekta i postignutim rezultatima. Kako bi osigurali širenje rezultata, svim relevantim dionicima uključenima u rad s mladima, bilo kroz formalne institucije, bilo kroz udruge, dostavljene su brošure s detaljnim opisom i analizom rezultata istraživanja o pojavnosti i vrstama međuvršnjačkog nasilja provedenog tijekom svibnja i lipnja ove godine.

- Sigurni smo kako će im ti podaci koristiti pri osmišljavanju novih programa i projekata usmjerenih mladima te strategija za borbu protiv međuvršnjačkog nasilja; što će rezultirati povećanjem utjecaja ostvarenog ovim projektom. Također, vjerujemo kako iskustvom u provođenju ovog projekta te postignutim rezultatima možemo doprinijeti lokalnoj i regionalnoj vlasti u razvoju strategija prevencije nasilja među mladima, kroz stvaranje inovativnih i ponovljivih modela projektnih aktivnosti. Smatramo kako će provedba ovog projekta poslužiti drugim organizacijama kao primjer dobre prakse, jer smo aktivnom participacijom potakli širenje tolerancije, prvenstveno kod mladih, s postignutim efektom multipliciranja. Udruga gluhih i nagluhih će nastaviti aktivno raditi na pravilnom i pravovremenom adresiranju tema otvorenih ovim projektom uključujući sve relevantne dionike u formalna i neformalna partnerstva jer vjerujemo da samo zajedničkim radom možemo pokrenuti pozitivne promjene u društvu i stvoriti tolerantnu i sigurniju zajednicu za sve skupine mladih - zaključila je Jureković.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do besplatne kastracije kućnog ljubimca

Prijave su u tijeku

Evo kako do besplatne kastracije kućnog ljubimca

21.1.2021. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudbine zlostavljanih žena kroz online brošuru i videozapis

Anonimne priče o doživljenom nasilju

Sudbine zlostavljanih žena kroz online brošuru i videozapis

11.11.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Suncokret' dobio vrijedan automobil

Život u zajednici

'Suncokret' dobio vrijedan automobil

6.9.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Niknula još jedna udruga za spašavanje napuštenih životinja

Na području Brodsko-posavske županije

Niknula još jedna udruga za spašavanje napuštenih životinja

10.12.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pacijenti više ne moraju ići u druge centre'

Prikupljenim sredstvima kupljen uređaj

'Pacijenti više ne moraju ići u druge centre'

30.11.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljen sastanak Andreja Lucića s državnim tajnikom

Novogradiščanin aktivan u Beču

Najavljen sastanak Andreja Lucića s državnim tajnikom

3.11.2019. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Volonteri osnovali Udrugu za promicanje prava životinja

Već godinama ulažu velike napore

Volonteri osnovali Udrugu za promicanje prava životinja

22.9.2019. | 15:41
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihovi očevi dali su svoje živote za ovu državu

Odlaze iz Hrvatske trbuhom za kruhom

Njihovi očevi dali su svoje živote za ovu državu

10.4.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon tragedije i oporavka, udovice nastoje živjeti normalno

Udruga udovica hrvatskih branitelja

Nakon tragedije i oporavka, udovice nastoje živjeti normalno

5.4.2019. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : I osobe s invaliditetom mogu pomagati

Volontiranje

I osobe s invaliditetom mogu pomagati

24.1.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolest ih nije spriječila u kreativnosti

I oni izlažu na Adventskom sajmu

Bolest ih nije spriječila u kreativnosti

21.12.2018. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lupinizam za autizam

Završetak senzorne sobe

Lupinizam za autizam

7.12.2018. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Palčić gore” za male heroje

Hvale vrijedno:

„Palčić gore” za male heroje

17.11.2018. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tolerancija kod najmlađih uči se primjerom

Kako učiti od malih nogu

Tolerancija kod najmlađih uči se primjerom

17.10.2018. | 17:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udomiteljstvo djece i odraslih na izdisaju?

Udomitelji zabrinuti

Udomiteljstvo djece i odraslih na izdisaju?

14.10.2018. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni nas trebaju. Oni su dio naše zajednice.

Lupino za djecu s autizmom

Oni nas trebaju. Oni su dio naše zajednice.

20.9.2018. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važnost pružanja prve pomoći unesrećenima u prometu

Svjetski dan prve pomoći

Važnost pružanja prve pomoći unesrećenima u prometu

7.9.2018. | 16:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Druženje na otvorenom na zadovoljstvo svih

Dan pjesme i riječi

Druženje na otvorenom na zadovoljstvo svih

2.9.2018. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nadmašili očekivani ishod

Završen „Power of Art“

Nadmašili očekivani ishod

28.6.2018. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :