Život : Udruge građana

Objavljeno: 18.1.2018. u 16:00
Prikaza: 2271
|
Autor: Ž.G.

Prilika za ujedinjenje

Mogu li braniteljske udruge zajedno

Nova Gradiška : Mogu li braniteljske udruge zajednoSastanak predstavnika udruga(Foto: Radio NG)

Je li vrijeme za konačno udruživanje čak trinaest udruga proizašlih iz Domovinskog rata, odlučivat će njihovi predstavnici i vodstvo, a odgovor bi javnosti trebao biti poznat krajem siječnja.

NOVA GRADIŠKA - Danas je u Gradskoj vijećnici održana javna rasprava o inicijativi za osnivanje zajednice braniteljskih udruga Grada Nove Gradiške, piše Radio Nova Gradiška

Na sjednici je sudjelovalo deset od trinaest predstavnika Udruga koje zadovoljavaju formalne uvjete za financiranje svojih programa vezano za Domovinski rat.

Udruge u Gradu Novoj Gradiški proizašle iz Domovinskog rata su: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Ogranak Nova Gradiška, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Nova Gradiška, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Gradski ogranak UHHDR Grada Nove Gradiške, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata "Zebre" Nova Gradiška, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Nova Gradiška, Udruga hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata Nova Gradiška, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška, Udruga Nezavisni dragovoljci Hrvatske, Podružnica Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata oboljelih od poststraumatskog stresnog poremećaja Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko posavske županije, Braniteljska Udruga Prijatelji rijeke Save - Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Brodsko-posavske županije, Udruga ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška. 

Raspravu je prigodnim govorom otvorio novogradiški gradonačelnik, Vinko Grgić, koji se vratio u prošlost i sve članove, odnosno predsjednike udruga prisjetio na to kako su 90-tih godina svi bili u zajedništvu.

- Da ne krenemo od stoljeća 7., ali ću se vratiti nekakvih 25 godina prije, u one '90. godine što ih nazivamo godinama ponosa i slave. Zašto? Zato što je Hrvatski narod po prvi put u svojoj povijesti bio jedinstven. Te '91. godine dogodilo se to da smo svi bili na istoj strani, u zajedništvu, prije svega. Zašto sam rekao zajedništvo? Zato što želim isto tako, nakon 25 godina, napraviti jednu stvar, ne samo ja, već se nadam, svi zajedno, jer dosad, '91. vas nitko nije pitao jeste li na jednoj ili drugoj strani, jeste li crveni, crni, plavi ili žuti… svi smo bili Hrvati i svi smo vjerovali u našu Domovinu i hvala Bogu, sad ju i imamo. Mislim da je do sada bilo oko 50-60 sastanaka, kontakata. Ako to razdijelite u dane ili sate to bi barem 2 mjeseca samo vi razgovarali. Zbog toga, čovjek je tu da vidi gdje su problemi. Još jednom apeliram, molim i nadam se da će i ova koordinacija završiti u dobrome svjetlu. Da ćete danas barem izaći iz ovoga prostora i osjetiti onaj mali dio zajedništva koji nas je krasio '90-tih godina. Zbog toga, to je i cilj. Istina je jedna, tako da zaista treba razmišljati o tome. Mi stojimo i dalje na raspolaganju, učinit ćemo sve što možemo. - srčano je izjavio gradonačelnik Grgić

Vlatko Greiner, koordinator gradonačelnika za braniteljsku populaciju sazvao je i otvorio sjednicu, odnosno početak rasprave

- Kao koordinator za branitelje, u ime Grada Nove Gradiške, osjetio sam potrebu i dužnost da vas sazovem na javnu raspravu. Dozvolite da vam objasnim što me je ponukalo na to. 13 je udruga koje zadovoljavaju formalne uvjete za financiranje svojih programa vezano za Domovinski rat. Želim napomenuti da je Grad na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem već drugi put podigao i osigurao sredstva za 10 posto iz proračuna za Udruge proizašle iz Domovinskog rata. Dakle, za 2018. godinu osigurano je 128 400 kuna. Grad za ovu 2018. godinu ima mnoštvo planova: napraviti novo parkiralište, sjenicu ispod borova kako bi se branitelji mogli opuštati, također smo u pregovorima kako bi se ispraznila desna strana Doma hrvatskih branitelja, kako bi se omogućile prostorije za one udruge koje već sad nemaju adekvatno mjesto. Na mjestu bivšeg ”Omladinskog” planira se napraviti kamp i Trg 121. brigade. Moram napomenuti da se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti radom udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao Nova Gradiška. Od mjeseca rujna do sada, udruge su organizirale i provele 64 aktivnosti. No, nažalost, pojedine braniteljske udruge ne žele suradnju iz samo njima poznatih razloga. Ovo što ću vam danas prezentirati je inicijativa o osnivanju zajednica braniteljskih udruga koju možete prihvatiti, ali i ne morate. Smatram da je ovo povijesna prilika, da se ujedinite i pokažete volju za zajedništvom. Ukoliko sedam ili više udruga bude za to da se ide u zajednicu, pokrenut će se postupak o osnivanju iste. One koje budu protiv ili suzdržane moći će se priključiti ako to budu željele. Domovini vjerni. - izjavio je Greiner.

Odmah nakon uvodnog govora, Pavle Filipović, predsjednik HVIDR -e, istaknuo je kako HVIDR-a Nova Gradiška ne može samostalno donijeti odluku. Udruga, naravno, može surađivati sa srodnim udrugama, no glavnu odluku donosi Sabor HVIDR-e Republike Hrvatske.

Predsjednik odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskoga rata, Adam Tomčić, u svome izlaganju osvrnuo se na uvodni govor gradonačelnika Vinka Grgića, te Vlatka Greinera, koordinatora gradonačelnika za braniteljsku populaciju

- Kako kaže gradonačelnik, da je došlo konačno vrijeme da se branitelji udruže, no to meni ništa ne znači jer 26 je godina prošlo od početka rata, a 22 godine od završetka rata. Mi smo bili jedinstveni '91. godine. Da nismo bili jedinstveni ne bi bilo države Hrvatske. Malo koji grad se može pohvaliti radom udruga kao Nova Gradiška? Što to znači "kao Nova Gradiška", kao cijela bivša Općina Nova Gradiška, svi dečki bivše Općine došli su u ovaj Grad kako bi ga obranili, i hvala Bogu da smo to uspjeli, zajedno. Da je ovo povijesna prilika za koordinaciju udruga, apsolutno se ne slažem, to uopće nije povijesna prilika. Povijesna prilika za nas je ovo što smo ostvarili '91 godine. - kazao je Tomčić.

Nakon rasprave, udruge među sobom moraju sazvati sjednice kako bi odlučili hoće li se priključiti zajednici ili su ipak protiv toga. Krajnji rok za odluku je 31. siječnja 2018. godine.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do besplatne kastracije kućnog ljubimca

Prijave su u tijeku

Evo kako do besplatne kastracije kućnog ljubimca

21.1.2021. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudbine zlostavljanih žena kroz online brošuru i videozapis

Anonimne priče o doživljenom nasilju

Sudbine zlostavljanih žena kroz online brošuru i videozapis

11.11.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Suncokret' dobio vrijedan automobil

Život u zajednici

'Suncokret' dobio vrijedan automobil

6.9.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Niknula još jedna udruga za spašavanje napuštenih životinja

Na području Brodsko-posavske županije

Niknula još jedna udruga za spašavanje napuštenih životinja

10.12.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pacijenti više ne moraju ići u druge centre'

Prikupljenim sredstvima kupljen uređaj

'Pacijenti više ne moraju ići u druge centre'

30.11.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljen sastanak Andreja Lucića s državnim tajnikom

Novogradiščanin aktivan u Beču

Najavljen sastanak Andreja Lucića s državnim tajnikom

3.11.2019. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Volonteri osnovali Udrugu za promicanje prava životinja

Već godinama ulažu velike napore

Volonteri osnovali Udrugu za promicanje prava životinja

22.9.2019. | 15:41
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihovi očevi dali su svoje živote za ovu državu

Odlaze iz Hrvatske trbuhom za kruhom

Njihovi očevi dali su svoje živote za ovu državu

10.4.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon tragedije i oporavka, udovice nastoje živjeti normalno

Udruga udovica hrvatskih branitelja

Nakon tragedije i oporavka, udovice nastoje živjeti normalno

5.4.2019. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : I osobe s invaliditetom mogu pomagati

Volontiranje

I osobe s invaliditetom mogu pomagati

24.1.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolest ih nije spriječila u kreativnosti

I oni izlažu na Adventskom sajmu

Bolest ih nije spriječila u kreativnosti

21.12.2018. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lupinizam za autizam

Završetak senzorne sobe

Lupinizam za autizam

7.12.2018. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Palčić gore” za male heroje

Hvale vrijedno:

„Palčić gore” za male heroje

17.11.2018. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tolerancija kod najmlađih uči se primjerom

Kako učiti od malih nogu

Tolerancija kod najmlađih uči se primjerom

17.10.2018. | 17:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udomiteljstvo djece i odraslih na izdisaju?

Udomitelji zabrinuti

Udomiteljstvo djece i odraslih na izdisaju?

14.10.2018. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni nas trebaju. Oni su dio naše zajednice.

Lupino za djecu s autizmom

Oni nas trebaju. Oni su dio naše zajednice.

20.9.2018. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Važnost pružanja prve pomoći unesrećenima u prometu

Svjetski dan prve pomoći

Važnost pružanja prve pomoći unesrećenima u prometu

7.9.2018. | 16:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Druženje na otvorenom na zadovoljstvo svih

Dan pjesme i riječi

Druženje na otvorenom na zadovoljstvo svih

2.9.2018. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nadmašili očekivani ishod

Završen „Power of Art“

Nadmašili očekivani ishod

28.6.2018. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :