Život : Gastronomija

Objavljeno: 23.3.2015. u 9:38
Prikaza: 5053
|
Autor: Franjo Samardžić

Sarmijada i provijada

Najbolju sarmu spravili učenici

Franjo Samardžić/novagra
Foto: Franjo Samardžić/novagraSarmijada i provijada
  • Franjo Samardžić/novagra

Na petoj Sarmijadi i provijadi, održanoj ovoga vikenda u Novoj Gradiški, najuspješnijima u spravljanju sarme pokazali su se učenici Industrijsko-obrtničke škole, a u pripremi prove članovi KUD-a "Banova Jaruga".

NOVA GRADIŠKA - Na petoj "Sarmijadi i provijadi", održanoj ovoga vikenda u Novoj Gradiški, mlada ekipa Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška spravila je najbolju sarmu, a najbolju provu članice KUD-a "Banova Jaruga" iz Banove Jaruge, piše novagra.

Najbolju sarmu skuhalo troje učenika Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, a najukusniju provu spravili članovi kuda "Banova Jaruga".

U konkurenciji osam ekipa za najbolju sarmu drugo mjesto pripalo je ekipi KUD-a "Sunjanka" iz Sunje, a treće ekipi "Vranovke" iz Vranovaca-Bukovlja.

U konkurenciji za najbolju provu drugo mjesto osvojila je prova ekipe Udruge "Kaplani" i Krapja, a treće članica KUD-a "Bebrinka" iz Bebrine.

Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Blaženkom Blažević, a u kome su još bili Marija Karlovčan-Subić, Ljiljana Siročić, Jelica Pejanić i Artur Janoš, nije ni ove godine imalo lagan zadatak.

Organizatori ove gastronomske manifestacije, Turistička zajednica Nova Gradiška, Pansion "Slavonski Biser" i Udruga čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica" Nove Gradiške, mogu biti zadovoljni, jer se ove godine na natjecanje prijavilo osam ekipa iz Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, pa je ona ove godine dobila širi značaj. 

Slavile su se u "Slavonskom biseru i jele sarma i prova, gastronomske delicije kojima, čini se, zaborava nema. Za to se brinu, uz organizatore ove jedinstvene turističko-gastronomske manifestacije, i brojne žene koje ih još uvijek pripremaju u svojim domaćinstvima. Ako želimo izaći iz stereotipa mora se reći da su u ekipi "Bebrinke" bila i dva muškarca, a u ekipi Industrijsko-obrtničke škole, uz dvije učenice koje se školuju za kuharice, bio je i jedan učenik.

Za razliku od prove, koja je u gastronomiji već egzotika, sarma je delicija naše kuhinje. Kako je dobro kazala mr. Ljiljana Likačević "kad god želimo dati značaj nekom događaju u našim obiteljima ili šire, onda na stol stavimo sarmu, bez obzira radi li se o radosnim ili tužnim povodima". 

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Predstavnici Grada i ove godine radili zapršku za grah

    Uz Međunarodno priznanje Hrvatske

    Predstavnici Grada i ove godine radili zapršku za grah

    14.1.2019. | 9:25
    SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolja bosanska sarma

    6. “Sarmijada i provijada”

    Najbolja bosanska sarma

    4.4.2016. | 9:35
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :